Jazzovski mega trio za vstop v glasbeno galaksijo

Aljoša Stojič Aljoša Stojič
23.10.2022 03:30

"Igram z dvema od največjih glasbenikov v zgodovini jazza. To so res uresničene sanje: smo en tak mega trio!" Mariborski jazz kitarist Samo Šalamon se v sklopu evropske turneje veseli nastopov v Ljubljani in Mariboru.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Samo Šalamon, Arild Andersen & Ra Kalam Bob Moses
Cankarjev dom

Cankarjevi torki bodo 25. oktobra obarvani v jazzovske tone. Ljubitelje jazza vsekakor ne bodo zamudili nastopa mojstrskega tria, zloženega na osi Slovenija-Norveška-ZDA. Popravni izpit za tiste, ki bodo v torek v Ljubljani iz kakršnegakoli razloga zamudili nastop tria Samo Šalamon, Arild Andersen in Ra Kalam Bob Moses, pa bo k sreči že čez dva dni, ko bo trojica zažigala v Mariboru.

Takole so zapisali v vabilu na Cankarjev torek: "Mariborskemu kitaristu in glasbeniku Samu Šalamonu je uspel še en veliki met. Sestavil je markanten trio, s katerim bo nastopal po Evropi in predstavljal album Pure and Simple. Pravi, da so se mu uresničile sanje, saj sta oba glasbenika njegova junaka. Plod njihovega sodelovanja so glasbene dogodivščine, daleč stran od ustaljenega toka in zelo blizu glasbenih galaksij, ki jih še nihče ni slišal. Zvok včasih postane lahkoten in zračen, potem spet težek in distorziran, vendar se glasbeniki vedno držijo blizu med seboj ter vsako noto gradijo na noti svojih kolegov - osebno, jasno in v vseh glasbenih barvah, ki jih lahko izvabijo iz svojih inštrumentov."

Samo Šalamon je - po mnenju svetovnih kritikov - eden najbolj zanimivih kitaristov in komponistov mlajše generacije, ki so se v zadnjih letih pojavili na svetovni jazzovski sceni. Napisal je že več kot tristo kompozicij ter posnel 35 samostojnih albumov za priznane tuje in slovenske založbe, kot so Clean Feed Records, NotTwo Records, Fresh Sound New Talent, Steeplechase Records, Splasc(h) Records. Samo letos je Šalamon izdal pet albumov in morda najbolj presenetil z albumom Dolphyology, na katerem je kot prvi na svetu predstavil vse skladbe Erica Dolphyja, odigrane na kitari.

Prestižna angleška založba Penguin Books je Šalamonovo ploščo Ornethology uvrstila med 1001 najboljšo ploščo v zgodovini jazzovske glasbe. Igral je s številnimi svetovno priznanimi jazzovskimi glasbeniki, kot so Paul McCandless, Arild Andersen, Bob Moses, Howard Levy, Mark Turner, John Hollenbeck, Michel Godard, Drew Gress, Tony Malaby, Mark Helias, Tom Rainey, Donny McCaslin, Dave Binney in številnimi drugimi.

Samo Šalamon živi najlepše sanje.
Osebni arhiv

Sama Šalamona, ki sicer v Mariboru vodi priznano glasbeno šolo Takt Ars, smo poklicali in vprašali o uresničenih sanjah: "Lahko bi rekel tudi tako! Letošnji album Pure and Simple, ki smo ga izdali kot trio, je požel fantastične kritike iz vsega sveta. Igram z dvema od največjih glasbenikov v zgodovini jazza, vsak je na svojem instrumentu. To so te uresničene sanje: res smo en tak mega trio! Igramo avtorske kompozicije nas treh. Na sedemnajstdnevni evropski turneji po Nemčiji, Avstriji, Italiji in Sloveniji pa bomo v živo posneli tudi nov album."

Kako pa bi Šalamon na kratko predstavil svoja "sodelavca" v triu, čeprav je to, glede na njun opus, praktično nemogoče? "V Arildu Andersenu imam v bendu vrhunskega basista, ki je leta igral ob Janu Garbareku in bil basist Stanu Getzu, Sonnyju Rollinsu, Kennyju Wheelerju in Chicku Corei. Poleg tega je posnel nešteto plošč za priznano založbo ECM Records, za katero je nekaj kot osrednji jazzovski basist celotnega kataloga. Res težak kaliber!

Za bobni pa je nihče drug kot kultni ameriški bobnar Bob Moses, ki je v poznih šestdesetih poskrbel za senzacijo z legendarno jazz rock zasedbo Free Spirits, kasneje pa je zares zaživel s Keithom Jarrettom, Garyjem Burtonom in Patom Methenyjem. Moses se je v zgodovino jazza zapisal tudi kot bobnar karizmatične jazz pevke Abbey Lincoln."

V Narodnem domu bodo Samo Šalamon, Arild Andersen in Ra Kalam Bob Moses nastopili v četrtek, 27. oktobra, ob 20.30. Glede na fantastično sestavo tria je cena vstopnice res simbolična - po osem in deset evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta