Kaj se dogaja v telesu, ko smo na dieti?

NR
28.06.2020 04:35

Telo se začne na zdrave spremembe v prehrani odzivati praktično takoj. To je zelo koristno, saj lahko z dieto zmanjšamo tveganje za debelost, diabetes in bolezni srca ter hkrati izboljšamo svoje vsesplošno počutje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Z uživanjem živil z nizkim glikemičnim indeksom poskrbimo za stabilne ravni sladkorja v krvi ter preprečimo nenadne padce energije.
Canstockphoto

Če jemo ogljikove hidrate, se zviša raven krvnega sladkorja. Za koliko se ta zviša, je odvisno od glikemičnega indeksa posameznih živil.
Glikemični indeks razvršča živila glede na dvig sladkorja v krvi na lestvici od ena do sto. Živila z visokim glikemičnim indeksom hitro razpadejo, kar povzroči hiter porast krvnega sladkorja, ki mu sledi tudi nagel padec. Zaradi hitrih sprememb ravni krvnega sladkorja se lahko poveča tveganje za debelost, diabetes in bolezni srca. Če se torej izogibamo živilom z visokim glikemičnim indeksom, kot so na primer gazirane pijače, sladkarije in beli kruh, lahko to tveganje precej zmanjšamo.
Z uživanjem živil z nizkim glikemičnim indeksom poskrbimo za stabilne ravni sladkorja v krvi ter preprečimo nenadne padce energije. Stabilne ravni glukoze v krvi so lahko tudi koristne, saj lahko nizek krvni sladkor po njegovem nenadnem povišanju zmanjša našo sposobnost osredotočanja in učenja.

Kava in kortizol

Z omejenim vnosom kave lahko znižamo ravni stresnega hormona kortizola. Visoke ravni kortizola namreč zmanjšajo človekovo sposobnost za obvladovanje nenehnih pritiskov in so škodljive za imunski sistem. Kofein še dodatno okrepi negativne učinke kortizola, zato z omejitvijo vnosa kave takoj prispevamo k zmanjšanju teh negativnih učinkov.

Močno zmanjšanje dnevnega vnosa kalorij

Močno zmanjšanje dnevnega vnosa kalorij upočasni izgubljanje odvečnih kilogramov, namesto da bi ga pospešilo, saj organizmu preprečuje, da bi učinkovito kuril maščobe. Organizem namreč takoj vklopi obrambni mehanizem in se začne obnašati kot med stradanjem. To pomeni, da začne skrajno varčno porabljati energijo, ki jo ima na voljo. Posledica tega sta izguba mišične mase in počasnejši metabolizem. Posledica počasnejšega metabolizma pa je počasnejše izgubljanje odvečnih kilogramov.

Še posebno učinkovito lahko svojo mišično maso povečamo z vajami za moč.
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta