Shujšati ni tako težko kot ostati vitek

Darinko Kores Jacks Darinko Kores Jacks
26.01.2020 04:58

Bolje od kampanjskega stradanja in selektivnega odrekanja je trajno uživati ob dobri hrani in prilagoditi količine potrebam.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Manj trebuha za več zdravja
Profimedia

Da bi se otresli slabih razvad ali se tega vsaj zares lotili dosledno in sistematično, vsaj z racionalnega vidika ne potrebujemo nobenih namišljenih prelomnic. So pa rituali prehoda že od nekdaj dodatna spodbuda za začetek ukrepanja. 1. 1. ob 00.00 se po sicer povsem arbitrarnem globalnem dogovoru spremeni letnica na koledarju. Velik del človeštva to obeleži z množičnim obdarovanjem in razkošnim proslavljanjem v izdatnem spremstvu dobre hrane in pijače. Naslednje jutro se marsikdo zbudi z nelagodjem v prebavilih ter alkoholnim in moralnim mačkom, a to čez čas mine. Sicer se zgolj zaradi vstopa v novo leto ne zgodi prav nič usodnega.

Videz čez vse

A ljudje si marsikdaj prav takrat slovesno obljubijo, da bo prav to prelomen trenutek, ko bodo začeli uresničevati kako zavezo. V tako imenovanem razvitem svetu vsesplošnega preobilja si največkrat zadajo težko nalogo shujšati. In to čim bolj in čim hitreje. Pa niti ne nujno predvsem zato, ker je pretirana telesna masa nezdravo in odvečno breme, ampak predvsem zaradi videza. Živimo pač v svetu, kjer je zunanja podoba (tako rekoč embalaža) pogosto neskončno pomembnejša od vsebine. In če si pri internetnih objavah na virtualnih družabnih omrežjih še lahko pomagamo goljufati s programi za obdelavo slik, je pri realnih stikih v živo to precej težje.

V manekenstvu je nezdrava podhranjenost dokaj običajna.
Reuters

Kar nasiti, a ne redi

Povpraševanje po čim lažjem doseganju želene številke na tehtnici pač sledi prevladujoči instantni ponudbi. Obstaja cel kup radikalnih diet, ki prepovedujejo to in ono ter zapovedujejo pretiravanje z nečim tretjim. Na kratki rok celo delujejo, a dolgoročno so nezdrave in za večino tudi nevzdržne. Povratek k bolj normalni prehrani pa kmalu prinese zloglasni jojo efekt, ko se na hitro shujšani še hitreje zredi nazaj pa še malo čez. In praviloma ni prav nič pri volji, da bi vajo ponovil. Ne smemo namreč pozabiti, da je hrana, ki omogoča poleg zadovoljevanja potreb po energiji in hranilih še notranjo izpolnitev in zadovoljstvo, za marsikoga pomembna uteha. Ali, kot pravi obupanka iz nekega vica: "Doslej mi še nikoli ni pomagala nobena shujševalna kura, 'pohana' pa vedno!"
Dieta, pri kateri je tudi učinek trajen, je gotovo tako imenovana PSP (požri samo pol). Pa še te ne gre uvajati na hitro, ampak dolgoročno in s počasnim zmanjševanjem pestrih, raznolikih in polnovrednih obrokov. Torej s postopno, a temeljito spremembo načina življenja nasploh in odnosa do hrane posebej. Tudi s poudarkom na uživanju ob njeni kakovosti namesto basanja s pretiranimi količinami. Stradati pa seveda nima smisla. Ob tistem, kar imamo radi, je torej modro zaužiti še nekaj, kar daje dolgotrajnejši občutek sitosti, a je hkrati nizkokalorično. Med taka živila spadajo na primer tista z veliko vsebnostjo neprebavljivih vlaknin.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta