Kako si privoščiti kakovosten spanec z lepotnimi učinki?

Denis Živčec Denis Živčec
02.10.2022 04:40

Sredi vsakdanjega kaosa sebe težko postavimo na prvo mesto, pa bi morali. Kako iz dnevnega počitka v čim krajšem času iztržiti čim več?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slecite s sebe, kar se sleči da, in zagotovite temo.
Profimedia

Filmski prizor: ženska s svileno prevezo čez oči ležerno leže na neskončno mehko posteljo, se udobno namesti na kot dih mehko posteljnino in se za uro ali dve preda sprostitvi. Ko kdo potrka na vrata, odvrne le, da je pravkar sredi lepotnega spanca. Kako aristokratsko, mar ne? Čeprav nas spanje sredi dneva res nič ne stane, danes velja za eno večjih razkošij, sploh v svetu, ki je postavljen tako, da iz dneva v dan na prvo mesto lestvice prioritet postavljamo vse drugo kot sebe. Kar, jasno, pripelje do kupa telesnih in duševnih težav. Popoldanski počitek si običajno privoščimo le na tisti dan v vikendu, ko nimamo delovnih obveznosti, pa še takrat vmes razmišljamo o vsem, kar bi morali pospraviti in opraviti v svojem domu. Slaba vest je zelo kilava pot v globinsko sprostitev. Ker se je sebi vendarle pomembno posvetiti, je napočil čas, da v modo vrnemo lepotni spanec! A kako se ga lotiti, da bomo od njega, v tistih nekaj minutah, ki si jih bomo izborili zase, imeli čim več.

Ni treba, da gre za stoletni spanec, niti ni treba pred njim šteti ovčic, večini Slovencev bi najbrž zadostovalo že to, da bi lahko v miru spali več noči zapored, ne da bi sredi noči morali preverjati, koliko ur jih še loči od jutranjega alarma. Na žalost je realnost drugačna: študije so pokazale, da je glede kakovosti spanja še vedno veliko prostora za izboljšave. Zbrali smo sedem nasvetov za vse, ki menite, da zgolj kozarec toplega mleka z medom ne bo kos nalogi. Kako si privoščiti kakovosten spanec z lepotnimi učinki, pa naj bo podnevi ali ponoči?

Redno gibanje dela čudeže

Ne glede na to, ali izvajate visoko intenzivni intervalni trening, tečete po bližnjem parku ali pa imate raje sproščene jogijske ure v svoji dnevni sobi - z redno vadbo lažje zaspite. A pozor: med vadbo in spanjem naj preteče dovolj časa, da se telo lahko umiri in pripravi na nočni spanec.

Man doing yoga while listening to music on bed at bedroom,Image: 282382077, License: Royalty-free, Restrictions:, Model Release: yes
Wavebreak Media Ltd

Težek želodec, težek spanec

Zadnja stvar, ki jo zaužijete, naj v vašem želodcu pristane približno dve uri pred spanjem, če se želite res dobro naspati. Seveda je odvisno tudi od tega, kaj pred spanjem jeste. Medtem ko težka ali mastna hrana obremenjuje prebavni trakt in vam lahko prepreči, da bi zaspali, obstajajo živila, ki spanec spodbujajo, sem spadajo ovseni kosmiči, dateljni in avokado. Čeprav vam alkohol lahko pomaga zaspati, prekomerno pitje spanec poslabša. Zato ne zvrnite še enega kozarca.

Slečeni na morju mehke svile

Bodite pozorni na materiale, ki vas obdajajo med spanjem. V idealnih okoliščinah bi bili vaši pižama in posteljnina izdelani iz naravnega materiala, ki diha. Lan, bombaž in svila so posebej primerni, ker dobro uravnavajo temperaturo. Prav posebej prijetno pa je, če se pred spanjem popolnoma slečete in spite goli. Študije so pokazale, da goli lažje zaspimo, spanje pa naj bi bilo bolj prijetno, saj je golo telo manj zakrčeno in obremenjeno z raznimi elastikami in robovi.

Dišave z vonjem po prijetnih trenutkih

Vonjave pomembno vplivajo na naše razpoloženje. Nekatere povezujemo z občutkom varnosti, ugodjem, druge delujejo spodbudno, tretje nam pomagajo pri sprostitvi. Izberite svojemu nosu prijetno dišavno olje, ki vas bo sprostilo in zazibalo v lepotni spanec. Sivka, vanilja ali kakšen praznično navdihnjen vonj delajo čudeže.

Prijetne dišave, prijetne misli. Eterično olje naj bo izbrano premišljeno. Njegov vanj naj vas sprosti in napolni z občutkom miru, topline.
Profimedia

Nihče noče spati v savni

Idealna temperatura v spalnici ne sme biti višja od 19 do 20 stopinj. Poskrbite tudi za primerno zatemnjenost, da sočni žarki, ulične svetilke ali lučke na elektronskih napravah ne bodo motili vašega počitka. Poleti prija, če s seboj v posteljo vzamemo termofor z ledeno vodo, pozimi pa s toplo. Tako lahko ogrejemo stopala. Težko je zaspati z ledenimi prstki na nogah.

Elektronika mora iz spalnice

Vemo, da je pred spanjem mamljivo brskati po družbenih omrežjih in preverjati sporočila, pa tudi po spanju. A če želite od lepotnega spanca ali spanca nasploh iztržiti čim več, potem iz spalnice naženite mobilne telefone, tablične računalnike in druge elektronske naprave. Mnogo bolje bi bilo, če bi se po dolgem času lotili kakšne knjige s svojega obposteljnega kupa neprebrane literature.

Pomagajte si s Q10 in obraznimi maskami

Da, lepotni spanec dejansko obstaja, saj ima kakovosten počitek na naš videz resnično blagodejne učinke. Koža postane lepša, podočnjaki so manjši, naše oči žarijo lepše in manj utrujeno, tudi zato, ker je naše razpoloženje vedrejše.

Funny housewife beauty green clay mask and cucumber at the mirror,Image: 169187300, License: Royalty-free, Restrictions:, Model Release: yes

Bodimo odgovorni do sebe in poskusimo spati čim več. Naravne procese obnavljanja kože lahko še dodano spodbudimo z negovalnimi izdelki, ki vsebujejo koencim Q10, na obraz pa lahko pred počitkom nanesemo tudi negovalno kozmetično masko.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta