Nespečnost: Kaj narediti, da boste lažje zaspali?

J. M.
12.08.2022 04:00

Več dejavnikov je, ki vplivajo na spanje. Morda vas preganjajo skrbi, morda vas motita vročina in se prebujate zaradi nočnega potenja. Ste prepozno jedli in vas črviči v trebuhu?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Če jeste prepozno, pozneje, kot ste vajeni, lahko tako prehranjevanje povzroči slab spanec. Nekateri strokovnjaki priporočajo večerjo najkasneje ob 18. uri, vsekakor naj ne bi jedli najmanj dve uri pred spanjem. Pri večerji, kot pri vseh drugih obrokih, si je treba vzeti čas za mirno prehranjevanje v prijetnem vzdušju.

Solata

Glavnata solata je eno najboljših živil za večerjo. Francoski zdravilec Maurice Mességué je trdil, da je s solato pozdravil petično gospo, ki je leta trpela za nespečnostjo in preizkušala vsa mogoča zdravila. Mességué ji je predpisal, da zvečer poje tri glave dušene solate - lahko bi jedla tudi svežo, a je dušeno lažje pojesti v večjih količinah. Od takrat je spala brezskrbno kot otrok.

Shutterstock

Žajbelj

Da bo noč mirna in brez nočnega potenja, Marija Treben v knjigi Zdravje iz božje lekarne priporoča pitje žajbljevega čaja zjutraj na tešče daljše obdobje. Zelišče poparite in pustite nekaj minut, preden odcedite. Že po nekaj dneh boste opazili razliko.

Shutterstock

Melisa

Melisin čaj izboljšuje razpoloženje in sposobnost koncentracije, zato je koristen v temnejših jesenskih dneh. Če ga skuhamo zvečer in spijemo pred spanjem, nas pomiri, sprosti napetost in po pripovedi ljudskih zeliščarjev pomaga pregnati nočne more.

Profimedia

Lipov čaj

Kopel, v katero primešamo lipov čaj, deluje protistresno in sprošča mišice. Pomaga odraslim in otrokom. Če dojenček zaradi krčev težko zaspi, poskusite s takšno kopeljo.

Shutterstock

Pomarančno olje

Za sprostitev pred spanjem kanite nekaj kapljic pomarančnega eteričnega olja v kopel. Če kapljico ali dve primešate mandljevemu olju in vmasirate v stopala, boste bolj mirni pred spanjem. Koristna je tudi cvetna voda (hidrolat) pomarančnih cvetov. Pred spanjem žličko cvetne vode vmešajte v skodelico mlačnega mleka in popijte. Cvetno vodo pomarančnih cvetov lahko tudi popršite po zavesah, posteljnini in se prepustite sproščajočemu vonju.

Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta