Kako uživati na silvestrovo in ostati zdrav: Z objemi, pršutom in medenimi sladicami

Marija Merljak
30.12.2022 04:00

Smeh je pol zdravja, a brez hranil ne nastane v popolnosti. Z veseljem in smehom presnova lažje steče, je bolj popolna in temeljita, zato se dobro počutimo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Čeprav prave zime v naših krajih ni, se priležejo zimske jedi.
Ivan Merljak

Druženje, objemi in smeh vedno pripomorejo k zdravju. Prav to bi moralo biti osnovno vodilo pri silvestrskem praznovanju. Pri tem se moramo zavedati, da so vsa doživetja povezana z možgani. Zanje vemo, da so silno zahtevni pri izboru hranil, goriva in zaščite; za dobro delovanje potrebujejo kar 95 različnih snovi. Primanjkljaj ali neravnovesje hranil izzoveta napačno čustvovanje in razmišljanje.

Blagodejnost dotikov

Strokovnjaki pravijo, da so štirje objemi po vsaj šest sekund na dan preventiva, osem objemov pa že idealno pomaga vzdrževati zdravje. Šest sekund zato, ker toliko traja, da hormon sreče oksitocin pride do možganov in prebudi občutke sreče, naklonjenosti in zaupanja. V možganih je ob smehu zaznati pozitivne spremembe. S smehom razgrajujemo negativne hormone stresa in aktiviramo dovolj endorfinov, hormonov sreče, da postanemo optimistični. Pri smehu sodeluje več kot dvajset obraznih mišic, dihanje je pospešeno in hitrejše, hitrejša sta tudi krvni obtok in presnova. Vsi organi in koža se dobesedno preplavijo s kisikom in hranilnimi snovmi, medtem ko gredo strupi hitreje iz telesa. In vsi telesni mehanizmi bodo z dobro voljo in smehom odlično delovali. Smeh je res pol zdravja, a brez hranil ne nastane v popolnosti. Z veseljem in smehom presnova lažje steče, je bolj popolna in temeljita, zato se dobro počutimo, več zmoremo in se - skoraj ne staramo.

Mamljiva nabodalca
Ivan Merljak

Priznam, da tudi mene kot gostiteljico skrbi, kaj bom pripravila za silvestrski večer, da bodo imeli možgani dovolj in bodo lahko dovolj optimistično delovali. Toda za dobro silvestrsko vzdušje niso potrebne gore iste hrane, marveč raznolikost. Zato moramo na silvestrsko mizo za čustveno doživljanje zaključka leta in lep vstop v novo leto postaviti: beljakovine živalskega in rastlinskega izvora (pršut, sirni krožnik z orehi, lešniki in pistacijami, namaze ali sladice iz albuminske skute, fižolov ali ajdov namaz, lososov namaz, marinirano postrv ali kako drugo ribo z omega-3-maščobnimi kislinami, koščki perutnine ali celo uležanega govejega mesa ...); paleto antioksidantov (tople predjedi različnih barv iz kuhanega korenja, kolerabe, zelja, repe, cvetače, brokolija, brstičnega ohrovta, primorski hren, raznobarvne paprike ter jagodičje, marelice, kakije, banane, pomaranče, jabolka, hruške in ananas); surove solate (raznovrstni solatni krožnik od radiča do motovilca, endivije, surovega zelja) in sveža jesensko-zimska zelišča (majaron, peteršilj, zelena ...); medene sladice (ni nujno, da je potica, a nujno je, da je nekaj sadnega, osvežilnega, vloženega in sušenega ali zmrznjenega); sadne sokove, sveže pripravljene; kvalitetna vina in vodo.

Kraški narezek
Ivan Merljak

Ne pozabite pršuta

Če hočete privarčevati čas, se odrecite obredu rezanja pršuta na ''kavaletu'' in kupite narezanega na rezine. Pršut je za silvestrovo primeren tudi zato, ker zmanjšuje tek in gostje ne bodo tako lačni. Hkrati izboljšuje počutje, saj je dozorjen razgrajen do aminokislin, da ga telo hitro absorbira in izdela hormon noradrenalin, zato takoj izboljšuje počutje in vzdušje v družbi. Pršut lahko ponudite navit na palčke, kot koščke na vrhu prej omenjenih namazov, ali tradicionalno kot narezek s sirom, zelenimi polkrogci, olivami, marelicami, mangom ali ananasom.

Sladice

Sladice pripravite že prej, da boste na silvestrovo spočiti. Na primer praznične piškote. Zanje potrebujemo 60 dag moke, ½ pecilnega praška, vrečko vaniljevega sladkorja, 30 dag sladkorja v prahu, 30 dag masla, 4 rumenjake, 2 do 4 žličke kisle smetane. Moko, pecilni prašek, vaniljev sladkor in sladkor v prahu zmešamo, dodamo kosmiče masla, porazdelimo po moki, premešamo, dodamo rumenjake in smetano. Zgnetemo na hitro. To krhko testo naj počiva na hladnem vsaj pol ure. Potem ga zvaljamo in z modelčki izrežemo kekse, jih položimo na papir za peko in na hitro pečemo slabih 10 minut pri 180 stopinjah Celzija.

Pri sladicah dajte domišljiji prosto pot.
Ivan Merljak

Hrustljave Napoleonove kapice: 250 g moke, kvas, ščepec sladkorja in soli, rumenjak za premaz, 2 trikotnika topljenega sira s suho salamo ali pikanten sir po izbiri, dve žlici sezamovih semen. Iz moke in kvasnega nastavka zamesimo testo. Testo razvaljamo na tanko in s kozarcem izrežemo kroge. Nanje položimo koščke sira ter s prsti oblikujemo trikotne Napoleonove kapice. Premažemo jih z rumenjakom in posujemo s sezamom. Pečeno približno 15 minut.

Najpreprostejši so šampanjski piškoti. Takole gre: 2 jajci, 12 dag sladkorja z vaniljo, 12 dag moke. Jajci in sladkor penasto umešamo in v to zmes vsujemo moko. Dobro premešamo, damo v vrečko za okraševanje torte in iztisnemo testo v obliki nizkih polkroglic na papir za peko. Lahko pa testo iztisnemo v razne modelčke. Pečemo 10 minut pri 170 stopinjah Celzija. Ponudimo ob "mehurčkih".

In še o vinu

Pijmo z modrostjo in vedimo, da bo vsak požirek vina izboljšal izkoristek hranil. Pri modrem pitju priporočam troje: ocenite svoje počutje, preverite kvaliteto vina in vedite, da se naslednji dan začenjajo novi načrti, ki vas bodo vsak dan navduševali. Pijmo počasi in na poln želodec. Vina ni dobro mešati, še najmanj z drugimi alkoholnimi pijačami. Po vsakem kozarcu vina bi bilo dobro spiti kozarec vode, saj alkohol povzroča dehidracijo. Tako pri prevelikem uživanju alkohola porabimo zaloge kalija in drugih mineralov ter vitaminov B-kompleksa, zato jejmo tudi banane, kakije, pomaranče in drugo sadje.

Če gostiteljici ni odveč, lahko že prej pripravi tudi piščančjo obaro, bogato s kalijem in drugimi minerali. Ne pozabimo na sadne sokove. Najbolje bo, če jih kar sproti pripravljamo v mešalniku z dodatkom meda. Tak sok pripomore k hitrejšemu izgorevanju alkohola. Naj končam z vodo: preden ležete k novoletnemu počitku, spet spijte vodo, kozarec ali dva.

Naj bo zaključek leta vesel, napolnjen s hvaležnostjo za prejete darove in poln lepih pričakovanj trdnega zdravja in mladostnega razmišljanja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta