Kar joči za njim, Barcelona: Messi hotel iz katalonskega kluba, a mu niso dovolili. Suarez bi ostal, a so ga napodili

Aljoša Stojič
17.01.2021 04:00
Kontroverzni urugvajski napadalec Luis Suarez je naposled prestopil k Atleticu, ki v tej sezoni drvi proti naslovu španskega prvaka.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Z Atleticom ima jasen cilj - osvojiti la ligo. Foto: Epa
Epa

Za dobrim konjem se praši. Suarez je presežek glede "konja", karkoli naredi, se za njim dvigne pravcati puščavski vihar. Rojen je bil - vsaj tako se zdi skozi presek njegove ognjevite kariere - za naslovnice tabloidov, ki mu nikoli ne prizanašajo. El Pistolero rad ustreli kozla ali ugrizne nasprotnika, ko to od njega najmanj pričakujemo. Lahko doseže zadetek iz nemogočega položaja, ki bi ga po neverjetnosti lahko umestili v področje kvante fizike, ali pa zgreši prazna vrata z razdalje enega metra. Tak pač je in ne bo se spreminjal na stara nogometna leta.

Že od mladih nog mu ni bilo postlano z rožicami. Luis Alberto Suarez Diaz je bil rojen v urugvajskem mestu Salto (približno velikosti Maribora) kot četrti od sedmih sinov matere Sandre Diaz; ko je Luisitu bilo devet let, se je mati razšla z Rodolfom Suarezom, ki je menda najraje popival. Za Louisa in njegova mlajša brata je čez dan skrbela babica. Mati je v Montevideu, kamor se je družina preselila, ko je bilo Luisu sedem let, opravljala dve službi, da je lahko nahranila mnogotera lačna usta. Družina se je v stanovanju stiskala na 15 kvadratnih metrih, jedli so samo riž in meso, "ker je bilo to poceni". Lucho je hodil na treninge peš ali pa z avtobusom, obenem je bil kot oče mlajšima bratoma. Revščina in pomanjkanje, hkrati pa neusmiljen boj za preživetje, tudi na nogometni zelenici, so zaznamovali El Salta (fanta iz Salta, od koder je doma tudi Edinson Cavani). Njegove nepredvidljive reakcije in občasna krvoločnost naj bi bile posledica travm iz otroštva, ugibajo psihologi. Kanibal - še eden od vzdevkov, ki se lepijo na enega najbolj eksplozivnih napadalcev vseh časov - se prav trudi, da z njim nikoli ni dolgčas.

Ne govori italijansko

Leo Messi je prejšnje poletje - po blamaži v ligi prvakov z Bayernom (2:8) - na vsak način hotel iz Barcelone, a mu niso dovolili. Njegov tesni prijatelj Luis Suarez (njuni družini pogosto skupaj letujeta na jahti) bi ostal, a so ga iz katalonskega kluba napodili. Kontroverzni urugvajski napadalec je prestopil k Atleticu, ki v tej sezoni drvi proti španskemu naslovu. Še prej se je El Pistoleru zalomilo pri načrtovanem prestopu k Juventusu, ki je septembra lani, ko je bil Suarez prost igralec, že zapolnil kvoto igralcev zunaj EU, zato se Urugvajec brez italijanskega potnega lista ne bi mogel pridružiti stari dami. Suarez je pripotoval na Univerzo za tujce v Perugii 17. septembra; to naj bi bil preizkus znanja iz italijanščine, a izpit prikrojeni je bil prikrojen. Tožilec v Perugii Raffaele Cantone je povedal, da so člani izpitne komisije vprašanja igralcu sporočili vnaprej. Njegova pozitivna ocena je bila določena, še preden se je Suarez lotil testa. Izpit je bil farsa, ki je zadostila prošnjam Juventusa in si zagotovila "pozitivno reklamo", so prepričani na tožilstvu. Rektorico univerze so za osem mesecev suspendirali zaradi kršitve poslovne skrivnosti z namenom pridobitve koristi in več kršitev ponarejanja uradnih dokumentov. Za osem mesecev so suspendirali tudi generalno direktorico univerze Simone Olivieri, Suarezovo učiteljico italijanščine Stefanio Spina in izpraševalca na izpitu Lorenza Rocco. A vsaka šola je za nekaj dobra ...

Prijatelja, ko sta igrala skupaj v srečnejših časih Barcelone Foto: Reuters
Reuters
Pri Ajaxu je bil kapetan. Foto: Reuters
Reuters

​Nekaj dni zatem se je Suarez že slikal v dresu Atletica iz Madrida, odškodnina Barceloni naj bi znašala borih šest milijonov evrov - malo za nogometaša, za katerega so Liverpoolu odšteli 82 milijonov evrov. Z Barcelono je Suarez osvojil štiri naslove v la ligi, štiri pokalne lovorike in eno ligo prvakov. Urugvajec je na 283 tekmah za Barcelono dosegel 198 golov, s čimer je tretji najboljši strelec katalonskega ponosa vseh časov. Nepozabna ostaja sezona 2015/2016, ko je Suarez v la ligi zabil okroglih 40 zadetkov; pa sezona prej, ko je trio MSN (Messi, Suarez, Neymar) zabil kar 122 zadetkov in je bila Barcelona zadnjič evropska prvakinja (v finalu je El Pistolero dosegel enega od treh zadetkov za zmago proti Juventusu s 3:1).

"Takšnega slovesa si nisi zaslužil, prijatelj, preveč si dal Barceloni, ampak v tem klubu me nič več ne preseneča," je trpko pripomnil Messi, ko so Suareza nagnali skozi stranska vrata stadiona Camp Nou.

Grize pa rad

A bolj kot po zadetkih Suareza pomnimo po incidentih. Železni Mike je zanj mala malica. Kanibal je ugriznil trikrat, Tyson pa le enkrat (odgriznil je košček ušesa Evanderja Holyfielda). Italijanski športni novinar Luca Caioli v biografiji Suarez (Založba Učila je prevod izdala leta 2015) plastično opiše njegov prvi ugriz: "V miru in spokojnosti nizozemskega podeželja se je v njem prebudil Mike Tyson - kanibal, vampir - in izbruhnil v vsej svoji slavi. Bilo je v soboto, 20. novembra 2010, na derbiju med Ajaxom in PSV-jem, na katerem se je iskrilo ... V 92. minuti je sledilo prerivanje. Suarez se je prepiral z Otmanom Bakkalom, maroškim napadalcem PSV-ja. Jeza je naraščala in Suarez je dosegel vrelišče: vrgel se je na nasprotnika in ga ugriznil v vrat."

Znamenito "kanibalovo" zobovje Foto: Reuters
Reuters

Nizozemski televizijski novinarji so poročali, da je Suarez prekosil slovitega ameriškega boksarja. Naslednji dan je De Telegraaf objavil članek z naslovom: Ajaxov kanibal. Nizozemska nogometna zveza je Suareza kaznovala s sedmimi tekmami prepovedi. Bil je "anarhist, posejan v lepo urejeno gredo nizozemskih tulipanov". Tom Egbers, vodilni nizozemski športni novinar, je bolj prizanesljiv: "Je eden najbolj spektakularnih igralcev, kar jih je imel Ajax v stoletni zgodovini: Cruyff, van Basten in potem je tu Suarez."

Za Ajax je mladi Luis dosegel 111 zadetkov na 159 tekmah. Herman Pinkster, član Ajaxovega štaba, se spominja značaja nekdanje Ajaxove številke 16: "Bila sta dva Luisa, eden na igrišču in eden zunaj njega. Zunaj njega je bil miren, zadržan, prijeten fant. Na igrišču doživi preobrazbo. Živčen je, napet, pod stresom in jezen. Kot bi v njem obstajala dva človeka: doktor Jekyll in gospod Hyde. Zakaj? Ker živi nogomet s silovito strastjo. Vedno hoče zmagati, za vsako ceno. V tem klubu še nismo imeli tako odločnega igralca, tako lačnega zmag, tako divjega. Vročekrven je in ta kri mu včasih udari v glavo." Kljub temu je bil Suarez že pri svojih rosnih letih kapetan Ajaxa in ga navijači v Amsterdam Areni (danes imenovani Johan Cruyff Arena) še vedno kujejo v zvezde. Po tem prvem ugrizu, za katerega se je Suarez javno opravičil, je kmalu, januarja 2011, podpisal za Liverpool.

Ni študiral za diplomata

El Pistolero je pri Redsih nosil sedmico, sam je prosil zanjo, čeravno niti ni vedel, da sta isto številko na dresu nosila legendi Anfielda Kevin Keegan in Kenny Dalglish. Ob vseh superlativih in neverjetnih zadetkih, ki jih je Lucho dosegal za Liverpool, se ga bomo iz tistega časa zapomnili tudi po "negru". Na tekmi z Manchester Unitedom (oktobra 2011) se je zapletel v spor z Evrajem, ta ga je obtožil rasizma. Sporen je bil Suarezov "negro" (črni), ki naj bi ga bil izrekel Evraju. Suarez je trdil, da je besedo negro uporabil v pomenu, kot se uporablja v Urugvaju, kot znamenje prijateljstva ali za nekoga, ki je temnopolt ali temnolas. Zagotovil je, da ni šlo za rasizem - enako, negro, je Suarez klical tudi svojega soigralca Glena Johnsona. Angleška nogometna zveza ga ni razumela, Suareza je kaznovala z osmimi tekmami prepovedi nastopanja zaradi rasizma.

Zanimivo, da je Patrice Evra že leta 2008 rasizma obtožil enega od igralcev Chelseaja, a je takrat preiskava pokazala, da je bila obtožba neutemeljena - in je štiri tekme prepovedi dobil sam tožnik, Evra. Liverpool in njegovi navijači so stopili na Suarezovo stran. El Pistolero je bil ob kazni pretresen. V bran mu je stopila še babica Lila Piriz: "Vse to je moja krivda, jaz mu pravim 'mi negrito', odkar je bil dojenček." Oglasil se je tudi takratni urugvajski predsednik Pepe Mujica, ko ob naslednji priložnosti Suarez ni segel v roko Evraju in je spet počilo: "Nekateri ljudje ne razumejo, da Suarez ni študiral, kako postati diplomat."

Za urugvajski radio je Luis Suarez dve leti po "rasistični aferi" dejal: "V svoji športni karieri sem naredil dve napaki, eno pri Ajaxu in eno pri Liverpoolu proti Ivanoviću. Tisto z Evrajem je bilo popolnoma izmišljeno. Obtožili so me brez dokaza."

Urugvajci še kar norijo za njim. Foto: Reuters
Reuters

In seveda je tudi Branislava Ivanovića ugriznil. Bilo je 21. aprila 2013, na Anfieldu je gostoval Chelsea. Suarez je med tekmo zgrabil srbskega branilca za roko in ga ugriznil vanjo. Rio Ferdinand iz Manchester Uniteda je tvitnil: "Lačen je bil." Na spletu se je pojavilo nešteto fotografij z bolj ali manj hudomušnimi naslovi; eden od njih: "Kako Suarez vidi Ivanovića? Kot sendvič." The Sun je vzbrstel: "Dobri stari Suarez, vedno nekaj žveči." Urugvajčevi "plenilski zobje" so bili kot naročeni za Daily Mirror: "Kanibal s stadiona." Angleška nogometna zveza je kanibalu odrezala deset tekem kazni.

Je koga ubil?

A ni spametovala urugvajskega napadalca, "divjo ligo" je prenesel na reprezentančno raven. Na svetovnem prvenstvu 2014 je ugriznil Italijana Chiellinija - njega v ramo. Psihologi in psihoanalitiki so ugibali, ali Suarezova agresivnost morda izvira iz otroštva ali pubertete. In spet se je oglasila babica, da ne ve, kaj se je zgodilo "mojemu črnčku": "Mogoče je impulziven zaradi ločitve staršev in pomanjkanja, ki ga je moral prestajati." Fifa ni imela posluha za psihološke teorije, za štiri mesece je Urugvajcu prepovedala igranje nogometa in dostop na stadione. Južnoameriška državica, sicer dvakratna svetovna prvakinja, je bila v šoku, Diego Maradona pa je ostal zvest sebi: "Koga je Suarez ubil? To je nogomet, šport, kjer je telesni stik neizogiben. Zakaj ga kar ne vklenejo in pošljejo naravnost v Guantanamo?"

Kakorkoli že, Suarez se je javno opravičil (še) Giorgiu Chielliniju in "vsej nogometni skupnosti", obenem je obljubil "da nikoli več ne bo incidenta, kot je bil ta". Da bi julija 2014 podpisal za Barcelono, ki je Liverpoolu nakazala 82 milijonov evrov. Ko je leta 2006 prišel v Groningen, je ta urugvajskemu Nacionalu odštel za milijon miloščine (odškodnine). Suarezova vrednost je skozi prestope v Ajax (za 7,5 milijona evrov), v Liverpool (26 milijonov) in Barcelono skokovito naraščala. Njegova današnja tržna vrednost po Transfermarktu znaša 15 milijonov evrov. Za Atletico Madrid je vreden dosti več. Na 13 prvenstvenih tekmah je Luis dosegel devet zadetkov za Atletico, kar solidno za 34-letnika, ki se mu je Ronald Koeman v hipu odpovedal, ko je prevzel krmilo Barce.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta