Katere kraje na severovzhodu Slovenije je treba nujno obiskati?

Bojan Tomažič Bojan Tomažič
04.08.2019 06:47

Zanimivo je odkrivati svet, še bolj pa domače kraje, pravi Velimir Turk, geolog, naravovarstvenik in zeliščar iz Prekmurja. Šele ko bomo sami uvideli, kaj v resnici imamo, bomo to lahko ponudili turistom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marko Djurica/Arhiv Večera

Kateri kraj v tujini, ki ste ga obiskali, bi dali za zgled slovenskemu turizmu?
Cocev Kamen v Makedoniji, hrib vulkanskega izvora, kjer so dokazi o življenju v paleolitiku. Je skala vulkanskega izvora, visoka sto metrov in stara milijone let. Makedonci to najdbo uspešno ponujajo turistom. Kraj je zanimiv tudi zato, ker ima močan energijski potencial. V Sloveniji tudi imamo takšne kraje.
Naštejte jih nekaj.
Po vsej državi so, a jih bom omenil nekaj iz Prekmurja: Oloris pri Dolnjem Lakošu, kjer so najdeni ostanki naselbine iz bronaste dobe, Čengrad v Ivanjcih, bronastodobna naselbina Rim v Puconcih. V Ženjaku nad Benediktom so pred več kot dvesto leti našli 26 bronastih čelad iz obdobja od 450 do 350 pred našim štetjem oziroma iz obdobja končevanja halštatske in iz začetka latenske kulture, na eni od njih je napisana zaobljuba bojevnika bogu Teivi. Murska šuma je tudi izjemno zanimiva zaradi relativne neokrnjenosti. V kljunu Slovenije, ob sotočju Ledave in Mure, je 361 hektarjev edinstvena gozda. Tam je mogoče polno doživeti in videti tisto, kar je drugod izginilo. Počutiš se kot ob manjši Amazonki, tudi bobri so tam in še vedno zlato v rečnem pesku. Krajinski park Goričko je treba doživeti, ker je posebnost tudi z geološkega vidika.

V zemlji in v rekah je bogastvo

Kaj je med zemljo, laporjem in kamenjem zanimivega na Goričkem?
To območje je del panonskega bazena, njegov jugozahodni del, rečemo mu tudi Murska udorina, nastal je v času mezozoika in kenozoika kot posledica trčenja jadranske mikroplošče, evrazijske celinske plošče in afriške celinske plošče, sedanja tektonska zgradba je nastala po srednjemiocenski tektonski aktivnosti. Vse te sledi so ostale, na severnem delu doline reke Ledave, severno od Sertice, so predterciarne metamorfne kamnine kobanske serije iz rifeja in kambrija. Značilni minerali so kloriti, rogovača, avgit, plagioklazi, epidot, aktinitolit, biotit, albit, oligoklas, kremen, titanit, turmalin. Med Rogaševci in Ocinjem ter vzhodno od Serdice so kamnine nastale v srednjem miocenu, pred približno enajstimi milijoni let, točneje v obdobju, ki ga imenujemo sarmatij: peščena glina, pesek, konglomerati.

Velimir Turk: "Kraji, kjer je življenje staro milijone let, imajo močno energijo."
Bojan Tomažič
Borovničev mnogook. Na dopust opazovat metulje? Odlična ideja.
Osebni arhiv Matjaža Ježa

Napredek mora biti v korist naravi

Tudi opazovanje živali v naravnem okolju je po svetu turistična zanimivost?
Seveda, in skrbeti je treba, da živalske vrste ohranjamo. Intenzivno kmetovanje je v Prekmurju in tudi drugod po državi tudi živalskim vrstam naredilo veliko škode, melioracije, škropljenje so v celo povzročili ekološko katastrofo. Trajnostni odnos je prvi korak do rešitve, z naravo je treba ravnati po izročilih: naravna in kulturna dediščina gresta le skupaj. Če je neprimeren poseg v življenje, v zakone narave, narava na to zelo hitro reagira in človekovo okolje dobi nove in spremenjene oblike, ki niso več v takšni funkciji, kot je bilo zamišljeno. Zaradi neprimerne regulacije Puconskega potoka, recimo, struga potoka išče nove poti in tam ni več piškorjev, rakov, školjk, vidre, bobrov, vodomca, črne štorklje. Videti pa je le mogoče lepoto, ko je manjše tretiranje kmetijskih površin in je bolj deževno poletje, lahko opazujem veliko metuljev, hroščev, zajce, srne, lisice, izmed ptic smrdokavro, kobilarja, postovke, grivarja, bele pastirice, črne štorklje, žal vse manjkrat vodomca.

Matjaž Jež: "Po svetu cveti veriga bio in eko hotelov, mi pa nič."
Glorija Lorenci
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta