Barometer sreče ne laže: Bosanci in Makedonci so seveda manj srečni kot mi

Aljoša Stojič Aljoša Stojič
31.03.2024 05:00

Kot prvoaprilska šala: Izraelci 5., Slovenci 21. na svetovni lestvici sreče.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Dvajseti marec je mednarodni dan sreče in smo ga nekako le pregurali. Koliko dni na leto smo sploh srečni in koliko nesrečni? Kaj sreča je in kaj ni? Za nekoga je sreča, če brezdomcu pokloni kovanec, kar bo obema polepšalo dan, za drugega je nesreča, če so mu pri avtomobilskem zavarovanju pomotoma zaračunali evro preveč ... Svetovno poročilo Združenih narodov o sreči nam je povedalo, kar smo vedeli - da so najsrečnejši prebivalci skandinavskih dežel, Danske, Švedske, Norveške, ki jim lahko geografsko priključimo še Finsko (letošnjo veliko zmagovalko) in Islandijo. Med 30 najbolj srečnih držav se je zasidrala Slovenija (21. mesto), Slovenkam in Slovencem očitno pri dojemanju osebne sreče ne nutrije, ne golobi, ne stavke, ne migranti ne morejo do živega. Neprijetno med srečnimi deželami preseneča Izrael, ki je na petem mestu, verjetno v anketo niso vključili zasedenih izraelskih ozemelj, sploh pa nobenega Palestinca, ki je tam nekoč živel in je danes ... Toliko o sreči izraelskega vojščaka.

Uh, zelo nesrečni pa so Hrvati (63. mesto). Potrebujejo še eno vojno, da bodo srečni kot Izraelci? Ne mi dihat' za ovratnik, iz Lijepe naše sporočajo Bosancem (65. mesto), ki bodo 1. aprila, na svetovni dan norcev, vložili uradni protest, ker so Srbi na 37., prebivalci Kosova pa na 29. mestu?! Bolj se eni in drugi sovražijo, večji je zmnožek njihove sreče! Da o Črnogorcih, ki so jih pomotoma vrgli na 76. mesto, niti ne govorimo - Njegoševi potomci bodo letos v znak protesta ukinili tradicionalno tekmovanje v poležavanju; če je kdo prešprical ta dogodek, ki Črnogorcem pomeni toliko kot Slovencem planiški smučarski poleti: lanska zmagovalca sta v ležečem položaju vztrajala 50 dni (in noči). Lidija in Filip sta vstala hkrati, si razdelila tisoč evrov nagrade in jih namenila v humanitarne namene. Oprostite, a to ni vrhunska sreča? Kaj pa le počnejo Makedonci, da so jih brcnili na 84. mesto? Verjetno še žalujejo, da so postali severni, na zahodu pa še naprej naivno mislijo, da so zacementirani na jugu.

Mi, Slovenci, smo torej zmagovalci kviza o sreči, če preštejemo države nekdanje SFRJ. Inštitut za raziskovanje sreče v Köbenhavnu sicer še ne ve, da bomo najbolj nesrečni, če bomo zmagali v barometru sreče - takoj se bodo vsuli negativni komentarji spletnih nesrečnežev, da je vse skupaj poden od podna, bedarija, fake news. Tako preprosto je to z našo srečo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta