Kaj pa Slovenska vojska, ima dovolj streliva?

Aljoša Stojič Aljoša Stojič
24.03.2024 05:00

Ki ga velikodušno podarjamo Ukrajini.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuetrs

Koliko vesti, bolj in manj udarih, smo sposobni predelati v enem dnevu? Osemnajstega marca ste me - ne glede na Vido Petrovčič in njeno (ne)zasluženo višino odpravnine - udarili dve: Noč zmaja in Milijon za strelivo. Goranu Dragiću še enkrat globok poklon, ker bo na uradnem slovesu od koša zbiral sredstva za mlade, ki si udejstvovanja v športu ne morejo privoščiti. A navdušenje ob neskončno velikem srcu, ki ga premore Gogi, mi je pokvarila sočasna novica, da bo Slovenija (na češko pobudo) prispevala milijon evrov za nabavo streliva za Ukrajino.

Kaj imata v tem primeru skupnega na videz nepovezana košarkarska žoga in ubijalsko sredstvo? Nekaj že. Ker naši otroci, bodoči športniki, pregovorno nimajo denarja (in ne samo oni), bo Slovenija tega raje namenila v ubijalske namene?! Koliko muh bo s tem strelivom Slovenija ubila na en mah? Predvidevam, da vsaj nekaj nadležnih ruskih. Večina slovenskih mest (občin) varčuje že pri novoletnih ognjemetih in jih tudi ukinja, verjetno ne zato, da bi v imenu države spodbujali novo streljanje v neki (novi) vojni. Ne vem, morda pa sem celo zagrizen pacifist, če si predstavljam, da metek več ne pomeni dneva vojne manj. In kdo garantira, da bo ta milijon res končal na cilju, ne pa v žepih vojnih dobičkarjev, ki se pač razmnožijo v vsaki vojni, če si to "zavezniki" priznali ali ne.

Ko sem bral to, me je zmrazilo od krvavih številk, ki jih neprizadeto opeva vojna terminologija. "Kot poroča Reuters, je Češka ugotovila, da je v svetu na razpolago 800.000 artilerijskih nabojev za Ukrajino, 8. marca pa je sporočila, da je pri zaveznikih zbrala dovolj sredstev za nakup prve serije 300.000 nabojev. Po pisanju Euractiva je do zdaj več kot 15 držav obljubilo, da bodo financirale nakup streliva. Med njimi so Belgija, Nizozemska, Nemčija, Francija in Norveška, pa tudi neevropske zaveznice, kot je Kanada. Češki premier Petr Fiala je dejal, da je bil do zdaj potrjen nakup 300.000 nabojev, obljubljenih pa je bilo še dodatnih 200.000 nabojev."  Streliva sicer še ni na bojni črti, "iščejo ga po vsem svetu, kjerkoli je na voljo po razumni ceni in primerne kakovosti". Prej bo umrl zadnji človek, kot bo propadla vojna industrija.

Slovenija je sicer velikodušna že po naravi: 13. februarja 2020 je za zajezitev koronavirusa Kitajski odpremila 1,2 milijona zaščitnih mask. Kmalu jih je sama panično nabavljala. Kaj pa Slovenska vojska, ima dovolj streliva?

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta