Kitajci ljubijo klasično glasbo in mariborsko pianistko

Slovenska pianistka Tjaša Šulc Dejanović se je vrnila z dvanajstnevne koncertne turneje po največjih kitajskih mestih, od Pekinga do Xiamena.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tjaša Šulc Dejanović bo v rodnem Mariboru ponovno nastopila 28. junija v dvorani Union.
Osebni arhiv

Tjaša Šulc Dejanović je mariborska pianistka z izjemno kilometrino. Bila je dijakinja Srednje glasbene šole v Mariboru, zdaj Konservatorija za glasbo in balet, kjer že dobrih šestnajst let predaja pianistično znanje novim generacijam. Pot jo je po srednji šoli vodila na študij klavirja v Zagreb, nato pa na izpopolnjevanje v Italijo.

Zakaj odločitev za študij na Hrvaškem, ne v Ljubljani? "Bila sem prva generacija na Srednji glasbeni in baletni šoli Maribor, ki smo imeli maturo. Ker je za nadaljnji študij treba poleg mature opraviti sprejemne izpite, sem se odločila poskusiti na obeh akademijah. Bila sem sprejeta tako v Ljubljani kot v Zagrebu. Odločila sem se za Zagreb, kjer sem bila med najboljšimi študenti. Moja profesorica je bila Ksenija Kos, ki ima tudi sama za seboj bogato pianistično pot. Zelo sva se ujeli, v delu in osebno," pravi pianistka.

Med študijem so jo najbolj poznali na Hrvaškem, kjer je izvedla veliko recitalov, bila vključena v ogromno produkcij, raznih nastopov. Zelo poznan je koncertni ciklus Virtuoso, v katerem so lahko nastopili le najboljši študentje. Zelo je ponosna, da je v zagrebški dvorani Hrvaškega glasbenega zavoda nastopila s samostojnima koncertoma. Eden je bil še posebnega pomena, saj je izvedla ves opus petindvajsetih Chopinovih etud, kar je velika redkost.

Je dobitnica številnih nagrad na državnih in mednarodnih tekmovanjih, prejemnica raznih listin, pohval, članica komisij na mednarodnih tekmovanjih. Njena največja ljubezen je še vedno koncertiranje - stati na odru in igrati, priznava. Ogromno koncertira - kot solistka in v komornih zasedbah.

Pravkar se je vrnila z dvanajstdnevne koncertne turneje na Kitajskem.
Osebni arhiv

V kratkem času smo jo tudi v našem prostoru imeli priliko slišati na njenih solo koncertih v sklopu festivala Odmev poletja v Minoritski cerkvi v Mariboru, ki ga organizira Carpe Artem, v sklopu koncertnega abonmaja Grad Rače ter v sklopu Mladinskega cikla v dvorani Union, ki ga prireja Narodni dom. Ravnokar je izšla tudi njena prva solo zgoščenka z deli Chopina in Schumanna, ki sta njena priljubljena skladatelja.

Pravkar se je vrnila z dvanajstdnevne koncertne turneje na Kitajskem, ki je zajemala največja mesta od Pekinga do Xiamena. S trobentačem Vjeranom Ježkom iz Hrvaške, živečim in delujočim v Münchnu, s katerim se poznata že iz študijskih let, sta bila povabljena na koncertno turnejo na Kitajsko, kjer sta odigrala štiri koncerte. Program, ki sta ga predstavila, je zajemal skupno muziciranje ter veliko solo programa za klavir. Tjaša je za svojo solo izvedbo izbrala dela F. Chopina, F. Liszta, D. Pejačević, največja čast pa ji je bila izvajati dela slovenskega skladatelja Janeza Matičiča in tako predstaviti našo glasbo in našo državo kitajski publiki.

Kitajska že dolga leta vlaga v transformacijo v kulturološkem pogledu, v razvoj mladih, močno podpira kulturo, kar same po sebi govorijo velike koncertne dvorane z vrhunsko akustiko, odličen menedžment ter sijajna, odprta in množična publika. Upa, da bi se tudi slovenska publika navzela kultiviranosti in prisluhnila tudi drugim zvrstem glasbe.

Prvi koncert je bil v mestu Yingkou v veliki dvorani Yingkou cultural and Art center. Pred koncertom je bil masterclass za kitajske učence klavirja. Drugi koncert je bil v kraju Dalin v prekrasni dvorani Development Area Grand Theater. Organizacija turneje je bila na vrhunski ravni, zajemala osebno spremstvo vseh dvanajst dni; bilo je zelo naporno, saj so ogromno prepotovali z notranjimi leti, vlaki, taksiji, se selili v šest hotelov, vendar so kljub do minute splaniranemu urniku organizatorji poskrbeli za prosti čas, da si ogledajo tudi njihove znamenitosti. Tretji koncert je bil v mestu Shijiazhuang, v mogočnem Hebei Art Centru. Zadnji koncert je bil v mestu Xiamen v dvorani Gulangyu Concert Hall na otoku Gulangyu. Vsi koncerti so bili izjemno obiskani, publika je bila navdušena, zmeraj so po koncertih prijazno čakali za skupno fotografiranje, podpisovanje. "S kitajske turneje se vračam polna navdiha, ljudje so enkratni, ljubijo klasično glasbo, so odprti in topli," pravi.

Tjaša Šulc Dejanović bo v rodnem Mariboru ponovno nastopila 28. junija v dvorani Union, kjer bo skupaj z Mariborskim komornim orkestrom, violinistom Petrom Kuharjem ter dirigentom Slavkom Magdičem izvedla Koncert za violino, klavir in godala v d-molu skladatelja Felixa Mendelssohna.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta