Kolumna Aljoše Stojiča: Božič bo in vojna je

Aljoša Stojič Aljoša Stojič
17.12.2023 05:00

Žalostno veseli december: še božič je, žal, postal sinonim za vojno, tisto potrošniško.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

Štejem se za profesionalnega šoferja, čigar otrok se amatersko ukvarja s športom in ima zato že kot najstnik profesionalne obveznosti vsakodnevnega treninga. Zato sem ob poznih popoldnevih in večerih velikokrat v avtu, samo lani se je nabralo kilometrov skoraj za cel ekvator (slabih 40 tisoč kilometrov), letos sicer nekoliko manj (zaradi menjave kluba, ki je zdaj bližje Mariboru). Radio tako ostaja moj zvesti spremljevalec. Stara šola pač, ki ne teksta med vožnjo in si telefona z ramo ne tišči v uho, medtem ko ostro zavija v ovinek kot Emerson Fittipaldi v formuli ena.

Rad pa klikam po gumbu na volanu (to pa!), s katerim iščem glasbo. Kako podoben okus imajo radijske postaje od Ajdovščine do Zagreba, od Gradca do Murske Sobote! Božični napevi vseh sort butajo iz zvočnikov, tako da se panično sprašujem, ali se še nismo poslovili od prejšnjega božiča ali pa sedanji pravkar poteka in sem ga nevede zamudil. Toliko praznične evforije (začenši s črnim petkom, ki se iz novembra razvleče v december in potem še v januarske razprodaje) za ta en ubogi srečni božični dan, ki ga naposled povsem sesuti in zbiti dočakamo utrujeni od dela, hitenja, nakupovanja ... in od božičnih uspešnic.

Profimedia

Oh, ne smem pozabiti omeniti Bele snežinke, edini hit ansambla Veter, ki ga prazniki postavijo na piedestal svetovnih božičnih uspešnic. Če že snega ni, nam je snežinka v uteho.

V prvi polovici veselega decembra na "mojih" radijskih valovih - sicer po ne vem kakšnem ključu - kraljujejo Queeni s sladkobno Hvala bogu, božič je (Thank God It's Christmas), Jaz samo skromno dodam, hvala bogu, da bi že enkrat bil. Ker po novem letu zagotovo boljše bo. Seveda je jutri nov dan, a teme in dileme, s katerimi se ubadamo vsa ta leta, ostajajo večne.

Domiceljeva ponarodela Po novem letu boljše bo iz leta 1979 je vsekakor v rangu Nostradamusovih napovedi: "Davki so visoki, jezi se obrtnik, tisti, ki kmetuje, postal bo še svetnik ... Poginile so ribe, nihče ne ve, zakaj, pravijo, da ptiči so na vrsti zdaj ... Da vrste so predolge, pritožuje se bolnik, preveč imam dežurstev, sitnari še zdravnik ...).

Reuters

Lennonova Happy Xmas (War Is Over) - Vesel božič (Vojne je konec) - pa se sliši, kot da je zgodovina najslabša učiteljica. Takrat so Američani veselo zažigali Vietnam, zdaj veselo treskajo skupaj z Izraelom in drugimi prijatelji ...

Še božič je, žal, postal sinonim za vojno, tisto potrošniško. Božič bo in vojna je. Tudi v 2024.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta