Kolumna Aljoše Stojiča: Hrup ubija!

Aljoša Stojič Aljoša Stojič
08.10.2023 05:00

Protihrupna obramba in zaščita sta nujni v enaki meri kot boj zoper podnebne spremembe.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
A kaj, ko se med sabo že zdaj več ne slišimo prav dobro ... 
Profimedia

V urbanih naseljih se še ptiči oglašajo vse glasneje, da v medsebojni komunikaciji lahko preglasijo od človeka povzročen hrup. Ob vreščanju ptičev se sicer vselej spomnim Hitchcockovega filma Ptiči, ene najboljših grozljivk. Res grozno, da hrup, s katerim motimo ptice, ustvarjamo ljudje - da dražimo ljudi. Dve tretjini svetovnega prebivalstva bo do leta 2050 živelo v mestih, kjer tišine ni niti ponoči. Če pa nekih zvokovnih motenj slučajno umanjka, jih, zlasti mladi, nadomestijo s slušalkami v ušesih, ko si glasbo nabijejo maksimalno, da dojemajo težave v šoli in doma minimalno. Dandanašnji hrup povzroča vznemirjenost, motnje spanja, poškodbe sluha in poveča možnost za srčno-žilne bolezni. Hrup ubija.

V prometu postaja neznosen. Ko mimo pešca na pločniku po cesti zdrvi zver s 100 km/h pri omejitvi 50 km/h, ga najbolj zabolijo ušesa. Če ne drugače, lahko avtocestni kakofoniji prisluhnete vsakič, ko se med vožnjo na morje ustavite na počivališču. Takrat si takoj zaželite miru oziroma čimprejšnje vrnitve v avtomobil, v katerem se preklopite na umirjeno radijsko simfonijo. In vam ni mar za hrup, ki ga povzročate sami. Če na avtocesti odprete vse štiri stranske šipe, vam bo kmalu počil bobnič - in to zgolj zaradi bobnenja vašega jeklenega konjička. Če pa zmanjka avtomobilov, vas na pločniku s hupo prestraši skuter ali moped, po možnosti z vožnjo po kolesarski stezi v nasprotni smeri od predpisane; prevozniki hitre hrane so nujno vključeni v to igro zvokovnih presenečenj.

Protihrupna obramba in zaščita se začne v osnovnih šolah, ne moreš se zbrati in učiti, če v razredu ni tišine. In zato ima učiteljičino kričanje, ko vstopi v razred - "Tišina! Takoj!" - vzgojni smoter in smisel, ki se ga v resnici zavemo šele, ko odrastemo. Ko nas v nedeljo zjutraj zbudi sosed in nas z brnečo kosilnico opozori, kako razposajen zna biti tudi ob dnevu počitka. Z letališči, ki so enormni proizvajalci hrupa in strupa, imamo Slovenci srečo, še tista, ki so, v polni meri obratujejo le občasno, denimo ob športnih vikendih. Bolj kot letala vznemirjajo hrupni telefoni, ki piskajo v pisarnah, čakalnicah in lokalih, sploh pa je moteče, ko se brezvestneži v trgovinah "preklopijo" na zvočnik in po telefonu "klepetajo" z vsemi preostalimi navzočimi kupci.

Ko bo hrup dosegel končno fazo, bo nastopila večna tišina. A kaj, ko se med sabo že zdaj več ne slišimo prav dobro, še manj pa znamo prisluhniti drug drugemu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta