Kolumna Aljoše Stojiča: Vse je mogoče, tudi brezplačen odvoz salonitk

Aljoša Stojič Aljoša Stojič
17.09.2023 05:00

Tokrat pa pohvala - občini Miklavž na Dravskem polju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sem pa salonitke gotovo ne sodijo.
Damijan Toplak

Mi je zadnjič sam šef namignil, da bi bilo dobro, če bi v uvodniku za spremembo koga pohvalil. Oh, ko pa brez golobčka ni ne Benetk ne Ljubljane in je o blatu lažje razpredati kot o suhem zlatu, sem se izmotaval; in bom tokrat celo nekoga pohvalil - mojo občino. Da ne bo videti, kot da v tej rubriki samo kritiziramo po dolgem in počez. Mimogrede, niti knjižne uspešnice Marka Mansona z naslovom Vse je v k*rcu ne smete jemati dobesedno, ker to je knjiga o upanju. "Gmotno nam ni še nikoli šlo tako dobro - smo svobodnejši, bolj zdravi in premožnejši kot kdorkoli v zgodovini človeštva. Vseeno se nam zdi, da je vse nepopravljivo."

Še je upanje na tem svetu. Moja občina Miklavž na Dravskem polju je bila - še pod prejšnjim županom Leom Kremžarjem - pionirka pri zbiranju in ločevanju odpadkov. Sedanji župan Egon Repnik (skupaj z občinskim svetom) je šel korak dlje. Odlaganje salonitk je za vsa gospodinjstva v občini brezplačno. Pred leti je bilo sicer treba odšteti nek drobiž, zdaj pa stroške odstranitve azbestne kritine v celoti (so)financira naša občina. Bravo! Slabo tono in pol se je je nabralo z moje stare garaže, da sem bil kar presenečen, da je ta nesnaga, ki so jo krovci zložili na manjši kup, tako težka. Še bolj sem bil presenečen, ko sem vprašal mojstra v Zbirnem centru Miklavž, koliko je treba plačati, če pri njih odložim salonitke. "Nič, občina časti. Zato da jih ljudje ne bi odmetavali v hosto." Kmalu mi je odleglo, da nisem najmanj informiran človek v občini, ko me je med odlaganjem azbestnih plošč ogovoril voznik kombija: "Koliko pa to zdaj stane?" "Nič, če ste tu doma." O super, tudi on ni mogel verjeti svojim ušesom. Tudi mojih 1360 kilogramov salonitk gre v Nemčijo, mi je pojasnil delavec v zbirnem centru, "samo pazljivo jih moram zaviti v polivinil, ker pedantni Nemci takoj vrnejo pošiljko, že če je samo malenkost strgana".

Salonitke so v zloglasni tovarni v Anhovem nehali izdelovati leta 1996, še danes pa je možno videti mnoge starejše hiše, prekrite s to zdravju nevarno kritino, ki je bila med letoma 1970 in 1990 slovenska uspešnica. Za konec sem kliknil še na Snagino naročilnico za odvoz azbestnih cementnih strešnih kritin iz gospodinjstev: "Cena prevzema in odvoza je 408,26 €/t, prevoz do 10 km znaša 95,25 €, vsak nadaljnji km pa obračunamo po 1,26 €." Grobo preračunano: miklavška občina mi je prihranila najmanj 600 evrov. Da nas slučajno ne bi zamikalo odlaganje azbestne svinjarije v gozdu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta