Kolumna Saše Britovšek: Breza, gaber, arašidi ali soja? Če nimaš alergije, te ni

Saša Britovšek Saša Britovšek
07.04.2024 07:30

Vremenske prognostične službe dan za dnem poročajo o pomladni zoprniji, ki številne spravlja v jok in maši dihalne poti. Naši predniki niso bolehali za senenim nahodom, za alergijo na hrano pa so slišali le redki.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Obremenitev s cvetnim prahom je visoka. 
Profimedia

Obremenitev s cvetnim prahom je visoka, prevladujejo zrna cipresovk in tisovk, breze in gabra. Srednje visoka obremenitev s cvetnim prahom velikega jesena. Cvetijo vrbe in javorji.

Vremenske prognostične službe dan za dnem poročajo o pomladnih nadlogah. Zoprniji, ki številne spravlja v jok in maši dihalne poti. Sezona se običajno začne konec marca, a letošnje prehitevanje letnih časov je poskrbelo tudi za ta kazalec nevarnega segrevanja ozračja. Nesrečnike z rdečimi solznimi očmi in polnimi žepi robcev je bilo tako mogoče srečati že februarja. Medtem ko eni komaj čakamo na prijetnejše pomladne dni, se drugi tega vse prej kot veselijo.

Alergija na cvetni prah je zgolj ena od vse pogostejših alergij, s katerimi se srečuje sodobni človek. Do danes naj bi bilo alergičnih že polovica ljudi na svetu. Verjetnost, da bodo alergiki tudi otroci alergičnih staršev, je kar 70-odstotna. Pa smo tam!

Nekoč smo imeli v sosednjem razredu osnovne šole fanta, ki je bil alergičen na sledi arašidov. Sredi osemdesetih se nam je to zdelo nepredstavljivo in strašno, saj smo vsi grickali kikiriki, in če smoki ni bil povaljan v mlete arašide, ni bil užiten. Vseeno je bil sošolec velika zanimivost. Njegove posebnosti se ni opazilo na obrazu ne na dlaneh, tudi kihal ni niti šepal. Skratka, ni kazal znakov alergika, kot smo jih otroci pričakovali. A bilo je jasno, da je na njegovo alergijo treba opozoriti mamo, če fanta povabiš na rojstni dan. In kakšne so rojstnodnevne zabave brez kikirikijev?!

Zabava brez arašidov?
Canstockphoto

V osemdesetih letih prejšnjega stoletja je bila alergija na arašide menda tako redka, da je bilo o njej zbranih komaj kaj podatkov. V naslednjih dvajsetih letih pa se je povečala za šeststo odstotkov! Morda gre zgolj za večje ozaveščanje o diagnozi, opazovanje in spremljanje vzorcev vedenja pri pacientih. Ker se število smrtnih alergijskih reakcij na arašide oziroma pojavnost smrtne anafilaksije na drugi strani sploh ni povečala.

Medtem ko naši predniki niso bolehali za senenim nahodom, za alergijo na hrano pa so slišali le redki, je danes vprašanje o alergijah pri otrocih in zdaj tudi že odraslih neizogibno. Ime, priimek, datum rojstva in alergija. Resda se vprašanje nanaša na alergene v hrani, a odgovor bi se lahko glasil tudi plesen. Se bo v tem primeru rojstnodnevna zabava odvijala v prostoru, ki preverjeno v stenskem kotu igralnice nima sledi sivih pegic?

To, da polovica ljudi, ki mislijo, da imajo alergijo na hrano, te sploh nima, pa je že druga zgodba.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta