Kolumna Saše Britovšek: Lov na Veroniko

Saša Britovšek Saša Britovšek
28.01.2024 06:00

Izbor pesmi je te dni pod drobnogledom Komisije za preprečevanje korupcije. Kaj bi sicer počela institucija v državi, kjer ne manjka sumov gospodarske in politične korupcije?!

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sara Briški Cirman, Raiven
David Lotrič

Veroniko, v teh dneh trenutno najbolj predvajano pesem na domačih radijskih valovih, sem slišala že približno desetkrat. Prvič je poskrbela za samovoljen dvig obrvi in "hmmm". Težko rečem, ali je bila ta gesta odobravajoča ali ne, vsekakor pa je pomenila: Ok, štekam, ne morejo Joker Out vsako leto na Evrovizijo. Tudi Carpe Diem ob prvem poslušanju še ni bil čisto naš. Šele ko pesem slišiš tretjič ali četrtič, se ti približa, njena drugačnost postane prijetna, njena moč pa prednost. In prav takšna drugačna in močna bi lahko v krogu ekscentričnih izvajalcev (in gledalcev) poskrbela za evrovizijski uspeh Slovenije v Malmöju na Švedskem. Tudi stroka si je v večji meri enotna, da gre za skrbno dodelan kakovosten glasbeni produkt, kot ga slovenski izvajalec še ni ponesel na evrovizijski oder.

Zdaj ko nas je (in kar precej nas je) počasi osvojila in obudila tudi zgodbo Veronike Deseniške, torej čas lova na čarovnice, jo je nekdo zvlekel na grmado. Zdaj, ko smo sprejeli njeno golo kožo in celo ošiljene dolge nohte v videospotu, je nekdo zanetil iskro grozečega ognja. Videti je, da okoli nje že poplesujejo krvniki z masko na obrazu.

Kaj se dogaja? RTV Slovenija se sooča z očitki, da je bila izvajalka oziroma pesem izbrana mimo pravil. Še več, izbor pesmi je zato te dni pod drobnogledom Komisije za preprečevanje korupcije. Čisto zares? O, da, to ni bila šala, pač pa se, kot kaže, na KPK s primerom ukvarjajo prednostno, saj so v začetku leta prejeli prijavo, katere preiskava že poteka. Kaj bi sicer počela institucija v državi, kjer ne manjka sumov gospodarske in politične korupcije? Očitno je izbranka nekoga presneto neprijetno presenetila. Krožijo celo govorice, da naj bi se tega njenega neposrednega diskreditiranja lotil nekdo znotraj same javne hiše. Čeprav bi bilo na prvi pogled bolj verjetno, da gre za nejevoljo osmoljencev na izboru. Ker, kako pravijo? Če bi nevoščljivost gorela, ne bi potrebovali drv. No, na drva po novem tako ali tako ne smemo kuriti.

Ko je pred dnevi v zgodbo vstopila KPK in je njen predsednik napovedal, da bodo preverili celoten postopek izbora, medtem ko pesem in izvajalka nista v njihovi domeni, se je utrnilo še eno veliko presenečenje. Z mesta odgovornega urednika razvedrilnega programa Televizija Slovenija je odstopil Vanja Vardjan. Bomo zdaj ostali brez Vardjana in še brez Veronike?! Nam KPK lahko priskrbi tudi enakovredno tekmovalno pesem na nivoju svetovne uspešnice, kot jo danes še imamo?

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta