Konteksti norosti in fanatizma ali znati brati med vrsticami

20.06.2021 06:30
Kolumna izven konteksta.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Manica Janežič Ambrožič
Robert Balen

Kakšen je kontekst informacije, da se pritiski na odgovorno urednico informativnega programa TV Slovenija Manico Janežič Ambrožič stopnjujejo? Zaplet je prignan tako daleč, da bodo uredničin greh "preprečitve objave prispevka" - ali z drugo, direktnejšo besedo "cenzuro" - na predlog novega generalnega direktorja RTV Slovenija Andreja Graha WTF Whatmougha obravnavali presvetli programski svetniki.

Cenzura

Zadeva ima v bistvu cel kup kontekstov, ne samo enega. Vladne in provladne, opozicijskim silam kontinuitete nenaklonjene po svoji strani sile trdijo, da je MJA cenzurirala novinarja, ki je z izraelskim veleposlanikom med majskim obstreljevanjem med Gazo in Tel Avivom naredil intervju, in so vse skupaj prikazale tako, kot da pogovor sploh ni bil objavljen - čeprav so ga Odmevom primerno skrajšali na pičlih 26 sekund. Kar da pomeni, da TVS navija za Palestince oziroma že kar za Hamasove teroriste.

Med vrsticami je po drugi strani znano tudi to, da TV Slovenija rada vabi politike v svoje oddaje, ker od njih pričakujejo informacije iz prve roke. In če jih slučajno ne dobijo, potem naj si pripišejo posledice politiki sami, ne TVS. Skratka: če je bil naš notranji minister med pandemijo vsak teden v Odmevih, potem ni razloga, da ne bi vsaj enkrat gledali deset minut še njegove izraelske ekscelence.

Razreševanje vojakinje Manice

Kontekst razreševanja vojakinje Manice ima toliko plasti kot čebula ali zimska garderoba. Če vam ni všeč zgoraj omenjeni, se lahko odločite za kakega drugega, ki jo bodisi inkriminira ali ekskulpira. Recimo za tega, da je očitno zelo liberalna urednica, ker tolerira Eugenijo Carl, ki že dolgo, predolgo dela TVS bodisi sramoto ali pa ji prinaša gledanost in reference tako imenovanega preiskovalnega novinarstva.

Ali pa tega podatkovnega - po njenih lastnih besedah so to "podatki, ki povedo vse" -, da je v letu 2020 kot urednica poskrbela za "136 ur programa več", kot ga je TVS načrtovala, in da so prenašali "dobrih 236 ur novinarskih konferenc vlade ali predstavnikov stroke v boju proti epidemiji".

Ali pa se osredotočite na širše, zunanjejše, politične kontekste. Da bije vlada vojno proti medijem - in obratno, da ne bo pomote -, tudi ni zanemarljivo. Za katero plast čebule se boste odločili? Na čigavo stran se boste postavili? Boste iz principa zagovarjali tarče Janševega zmerjanja? Ker če politik reče novinarki prostitutka, potem že mora - namreč novinarka - nekaj delati prav, kajne? Ali mislite, da so na TVS vsi postali čudežno genialni, ker jih sesuvajo preproste desničarske duše? Da si zaslužijo našo brezrezervno profesionalno hvalo, principelno podporo in kolegialno solidarnost samo zato, ker na njih politično pritiskajo?

Funkcionalna pismenost

Znati brati med vrsticami je dandanes del funkcionalne pismenosti. Še posebej v slovenskih medijih. Brez te veščine, ki smo ji nekoč rekli poznavanje in razumevanje konteksta, bodisi ne razumemo, za kaj gre, ali pa se nam tema sploh ne zdi zanimiva.

Problem z medvrstično funkcionalno pismenostjo pa je seveda tudi v tem, da si kontekste neke informacije - če jih dojamemo in upoštevamo - ustvarjamo sami in jih razumemo po svoje. Ne tako, kot je bilo mišljeno. Za pravoverno razlago, kako je bilo nekaj mišljeno, imajo na RTV Slovenija institucijo varuhinje pravice gledalcev in poslušalcev. Kar pa je seveda spet drug kontekst.

No, res moraš biti nor in/ali fanatičen, da krajšanje nekega intervjuja za objavo v oddaji interpretiraš kot propagando nacionalne televizije za teroristično organizacijo. Toda tako pač danes je. Norost in fanatizem sta tista, ki miselno pri vedno več ljudeh usmerjata dojemanje kontekstov informacij.

In to ne samo v zvezi s TVS in Palestinci. Kaj je namreč drugega kot medijski ali politični fanatizem, da nekaj preprostih, resda ne preveč bistvenih in še manj originalnih vprašanj - ki ga neki službi za stike z javnostmi približno istočasno zastavijo trije novinarji - interpretiraš kot kronski dokaz, da mediji delujejo po direktivah globoke države, impersonirane v liku bivšega agenta?

Ali je mogoče biti še bolj nor in fanatičen? Seveda. Kaj pa je to takega? Mnogi še danes verjamejo v astrologijo, če se že niso updatali na 5G in antivakserstvo. Tisti med vrsticami in izven konteksta so itak vsi isti. Zakaj bi bila politika izjema?

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.