Po Janši Janša. (Če ne bo desničarske dekontaminacije.)

06.06.2021 01:00
Kaj neki si obetate?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tit Košir

Nekega dne te vlade ne bo več. Morda jo bodo strmoglavili že kmalu, predčasno - o čemer sam sicer dvomim -, zagotovo pa bo po naslednjih volitvah ali enih od naslednjih volitev odšla po naravni poti.

Še več. V neki bolj odmaknjeni prihodnosti tudi Janše kot simbola in gonila desničarskega preporoda ne bo več.

Pa se bo kaj spremenilo? Po mojem ne veliko. Enako sicer ne bo, prav zelo drugače pa tudi ne. Bom razložil.

​Določen napredek

Ker nisem ne futurolog ne vedeževalec, naj se omejim samo na tiste spremembe, ki zagotovo bodo.

Ko te vlade ne bo več, bo STA spet imela stabilen vir financiranja. Bojan Veselinovič morda ne bo več direktor, agencija pa bo veselo in varno delala naprej.

Ko te vlade ne bo več, bo Slovenija v EPPO spet imela normalno in brez komplikacij izbrane delegirane tožilce. Neka druga vlada se bo s kandidati samo dolžnostno seznanila in ne bo več državljanom kradla časa in denarja in pozornosti.

Ko te vlade ne bo več, Madžarska ne bo več najboljša prijateljica Slovenije. Orban, Babiš, Duda, Kurz ne bodo več veljali za tako rekoč edine normalne evropske državnike.

Ko te vlade ne bo več, nobeni odgovorni osebi ne bo več prišlo na misel, da bi na Gregorčičevo razobesil izraelsko zastavo - razen če bo kak novi Netanjahu na uradnem obisku.

Ko te vlade ne bo več, Nova24TV ne bo več dobivala davkoplačevalskih sredstev od ministrstva za kulturo iz naslova sofinanciranja medijskih vsebin.

Vse to in še marsikaj se bo spremenilo. Določen napredek to vsekakor bo. Marsikaj pa bo ostalo isto kot doslej.

Vlada v senci

Ko Janez Janša ne bo več predsednik vlade, bo sedanja vladna garnitura s svojimi priveski in priskledniki pač vlada v senci. Alternativna, alt-right vlada. Najbolj prominentni člani in simpatizerji SDS ga bodo še naprej veselo srali po twitterju in s primitivnimi, neiztožljivimi metaforami denuncirali politične in državljanske nasprotnike.

Volkovi in čivave bodo skratka zamenjali dlako, ne pa tudi čudí. Ali z drugimi besedami: Janša, Hojs, Mahnič pa njihov medijski backup od Jančiča in Biščaka pa do Požarja ali Mamića ne bodo kar tako utihnili ali se celo spreobrnili. Edvard Kadič resda ne bo več nova Urška Čepin, ampak ta mindset bo ostal. Kletarji na družbenih omrežjih bodo še bolj podivjani.

Da niso na oblasti, je za desničarje bila že od nekdaj moralna krivica. Ali so na oblasti ali v opoziciji, ni bilo nikoli golo politično, socialno, državljansko dejstvo, temveč eksplicitna posledica manipulacij globoke države in pajdaških omrežij, pristranskosti in navijaštva mainstream medijev z zlohotno nesposobno javno RTV na čelu in pranja možganov ubogih državljanov, zavedenih s strani bivšega režima in recentnih levih vlad po osamosvojitvi.

​Spomeničarji samostojnosti

Nekateri spomeničarji samostojnosti so še danes prepričani, da je bila pri ali po osamosvojitvi usodna napaka, da nikoli ni bilo politične lustracije. Da niso dosledno počistili s komunističnimi kadri, ki so bili že po družbenem defaultu infiltrirani v vse pore sistema in so kot ledvica v zaseki tam tudi ostali.

Morda res. Sam sicer dvomim, da bi bilo mogoče to izpeljati brez hudih travm in novih krivic. Sem pa zato prepričan, da bomo v prihodnosti, ko te vlade ne bo več, nujno potrebovali nekakšno lustracijo.

SDS z Janšo na čelu že dvaintrideset let seje razdor med Slovenci. Poanta tega razdora je poprava domnevnih zgodovinskih krivic in rekonstrukcija narodne mentalitete. In po vseh teh letih je logično, da se je seme razdora ne samo prijelo, temveč da tudi dobro poganja.

Za svetlejšo prihodnost Slovenije še zdaleč ne bo dovolj, da te vlade ne bo več. Ko bo sedanja vlada enkrat spet v opoziciji, se ne bo veliko spremenilo. Izvršilne moči ne bodo več imeli, bodo pa še naprej - glede na situacijo in status po mojem še tem radikalneje - mentalno in kulturno zastrupljali družbeno ozračje. Potrebna bi bila neke vrste desničarska dekontaminacija za nevtraliziranje Janševega vpliva.

Kaj bi to lahko bilo, ne vem. Še en montiran proces? Upam, da ne. Nova, prepričljivejša, normalnejša desnica? To bi bilo seveda idealno, je pa v danih razmerah seveda nemogoče.

A kakorkoli: če že razmišljate o najboljšem možnem svetu brez te vlade, razmislite še enkrat.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.