Kontracepcija za mesec dni?

Reuters
15.12.2019 04:59

Ameriški znanstveniki na prašičih testirali prvo mesečno kontracepcijsko tabletko.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Majhna tableta rešuje velike težave.
Reuters

Ameriški raziskovalci so razvili eksperimentalno mesečno kontracepcijsko tabletko, namenjeno izboljšanju učinkovitosti dnevne kontracepcijske tabletke, na katero mnoge ženske pozabijo. Pri tableti, ki je bila do zdaj testirana le na prašičih, je uporabljen nov sistem za doziranje, ki ostane v telesu več dni ali tednov potem, ko jo ženska vzela tableto, so poročali raziskovalci iz Harvard's Brigham and Women’s Hospital in z massachusetskega inštituta za tehnologijo v reviji Science Translational Medicine.
Ostale vrste kontracepcije s podaljšanim sproščanjem so že na voljo v obliki podkožnih vsadkov, intrauterinih sredstev, vaginalnih obročkov in injekcij. Vse imajo namen, da zagotovijo ženski več nadzora nad načrtovanjem družine, še zlasti v revnejših okoljih. Eksperimentalna tabletka, ki jo financira Bill & Melinda Gates Foundation (MIT), je prvi takšni poskus izdelave mesečne kontracepcijske tabletke, je v svoji izjavi poudaril dr. Robert Langer iz omenjene fundacije, eden od avtorjev študije.
Kontracepcijske tabletke, ki jih je treba jemati vsak dan, uporablja dvanajst odstotkov žensk v ZDA, a mnoge med njimi nanje pozabijo in jih ne jemljejo redno, kar zelo zmanjša njihovo učinkovitost. Nekatere študije ocenjujejo, da vsako leto zanosi devet odstotkov žensk, ki uporabljajo oralno kontracepcijo. "Začetek uporabe mesečne kontracepcijske tablete bi imel velik vpliv na javno zdravstveno politiko," je povedal soavtor študije dr. Giovanni Traverso, raziskovalec pri MIT in Brigham and Women’s Hospital v Bostonu.
Pri prejšnjih študijah so testirali tehnologije za zdravila s podaljšanim sproščanjem, s katerimi so zdravili malarijo in HIV. Za kontracepcijske tabletke pa je skupina raziskovalcev morala poiskati in testirati polimere, ki jih želodčna kislina ne bi prehitro uničila. Rezultat študije je z želatino prevlečena kapsula zvezdaste oblike z "rokami", s katerimi razširjeno in postopno sprošča kontracepcijsko zdravilo Levonorgestrel v časovnem obdobju nekaj tednov.
Testiranja pri prašičih so pokazala, da poteka sproščanje levonorgestrela štiri tedne v odmerkih, ki so bili enaki tistim, ki so jih prašičem dajali vsak dan. Zdravilo je trenutno še v eksperimentalni fazi, raziskovalci pa računajo, da potrebujejo še tri do pet let, preden jih bodo lahko prvič testirali na ljudeh.
Fundacija zakoncev Gates je dodelila okrog dvanajst milijonov evrov podjetju Lyndra Therapeutic, da bi povečalo proizvodnjo in vodilo študije o varnosti pred testiranjem na ljudeh. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta