Korenje za boljše življenje: Zmanjša možnost raka na prostati

Vitja Sikošek
28.02.2021 04:41
Vsa rakava obolenja so za človeka nevarna, a napoved raka na prostati je še zlasti grozljiva za moške, ker udari v bistvo moškosti.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Oranžno je zdravo. Foto: Profimedia
Profimedia

Rak na prostati pogosto zahteva operacijo, ta pa lahko vodi do inkontinence in motnje erekcije. Zdravniki se lahko odločijo zdraviti raka na prostati tudi s terapijo androgenske deprivacije, ki kemično kastrira moškega. Rak pa lahko privede celo do smrti, zlasti če bolezen ni odkrita in zdravljena dovolj zgodaj. Tukaj je še očitna neizogibnost raka, ki še krepi strah. Velika večina moških bo na neki točki v življenju zbolela za rakom na prostati. A poznamo enostavno in poceni stvar, ki lahko razpolovi verjetnost, da zbolite za njim.

Kitajski epidemiologi so, potem ko so pregledali deset epidemioloških raziskav, našli osupljivo korelacijo med uživanjem korenja in pojavnostjo raka na prostati. Odkrili so, da bolj pogosto ko moški jedo korenje, manj verjetno bodo zboleli za tovrstnim rakom. Odkrili so celo nekaj neovrgljivih številk: za vsakih deset gramov zaužitega korenja na dan so moški zmanjšali tveganje za razvoj raka na prostati za pet odstotkov. To pomeni, da če moški užijejo vsaj 50 gramov korenja na dan (to je povprečno velik koren), so njihove možnosti, da zbolijo za tem rakom, razpolovljene. Raziskovalci domnevajo, da ima to opraviti z veliko količino karotenoidov, borcev proti raku, ki jih vsebuje korenje.

Koliko ga pojesti

To je vznemirljiv zaključek, vendar moramo paziti. Na primer, uživanje 100 gramov korenja namesto 50 ni zagotovilo, da nikoli ne boste zboleli za rakom na prostati. In uživanje 200 gramov korenja na dan ne bo početverilo zaščite. Včasih se zgodijo čudne in nepredvidljive stvari, ko ljudje z zdravimi prehranskimi nasveti pretiravajo. Ne smemo pozabiti, da govorimo le o verjetnosti, da korenje pomaga. In zato ne pretiravajmo!

Kaj je v korenju

Ko so objavili izsledke raziskave o korenju in raku na prostati, so raziskovalci domnevali, da ima učinek te zelenjave nekaj opraviti z veliko količino karotenoidov, ki jih vsebuje. Čeprav to morda drži, se znanstveniki sedaj osredotočajo na dva maščobna alkohola, ki ju v velikih koncentracijah najdemo v korenju in drugih gomoljnicah. Ta maščobna alkohola sta falkarinol in falkarindiol. Danski znanstveniki so odkrili, da ti spojini blokirata maščobne celice, tako da ne absorbirajo več maščobe. Povzročita pa tudi, da mišične celice absorbirajo več glukoze. Tako kot zdravilo proti diabetesu, imenovano roziglitazon, ti dve rastlinski kemikaliji kažeta značilnosti za povečanje občutljivosti za inzulin, kar lahko, v povezavi s pravilno prehrano in telesno vadbo, vodi do povečanja mišične mase in zmanjšanja telesne maščobe.

Surovo najbolj zaleže. Foto: Tadej Regent
Tadej Regent

Kaže pa, da se ta maščobna alkohola, ki ju najdemo v korenju, borita tudi proti raku na črevesju. Raziskava na podganah iz leta 2017 je pokazala, da falkarinol in falkarindiol zelo zmanjša število polipov in tumorjev v podganah. Še bolj prepričljiva je raziskava iz leta 2020, ki je sledila 57.053 prebivalcem Danske in je potekala od sredine devetdesetih let do 2016. Ugotovila je, da je bilo pri tistih, ki so pojedli dva do štiri korenčke na dan, občutno manj verjetno, da bi dobili raka na črevesju, kot pri tistih, ki so uživali manj korenja.

Korenje je treba zaužiti surovo. Korenčkov sok bo verjetno zadostoval, seveda če si ga naredite doma in se ne zanašate na kvaliteto sokov iz trgovine. Dodajmo, da pastinak, še ena korenovka, vsebuje še več teh dveh maščobnih alkoholov kakor korenje, vendar dvomimo, da bi kdo z užitkom pojedel surov pastinak; večinoma ima okus mešanice med korenjem, krompirjem in prepoteno nogavico. Naredite si uslugo in se držite korenja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta