Kuhanje doma je lahko zelo zabavno: Kaj pripraviti?

Zora Štok Zora Štok
12.04.2020 05:06

Tudi med karanteno si, če je le mogoče, raje poenostavimo pripravo kosila.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Riževe kroglice lahko postrežemo tudi kot prigrizek z različnimi omakami.
Profimedia

Še kar smo doma, v bolj ali manj strogi karanteni. V trgovino ne hodimo več po vsako malenkost, pač pa si doma sestavimo seznam in - potem ko gremo po nakupih z masko ali šalom čez usta in nos ter z rokavicami, v katerih se roke tako zoprno potijo - kupimo več stvari naenkrat. Nekako načrtovano poteka vse skupaj. To ne bi škodilo niti v normalnih razmerah, če smo pošteni. Verjetno bi veliko manj porabili.
In ker imamo zdaj več časa za kak kuharski podvig tudi med tednom, pa še pomočniki so pri roki, si lahko kdaj omislimo jed, ki terja nekaj časa in packarije. A ne vsak dan oziroma prepogosto. Bomo zasovražili vihtenje kuhalnice. Tudi med karanteno si, če se le da, raje poenostavimo pripravo kosila. Jedi iz pečice ali enolončnice so idealne za tak način priprave hrane, za povrh lahko za tako pripravljene jedi porabimo različne ostanke hrane.

Krepka juha

Pest testenin, ki je ostala od kosila prejšnjega dne, dodamo zelenjavni juhi, jo začinimo s sesekljanimi svežimi zelišči, vmešamo še malo smetane, da je bolj kremasta, in krepka juha je nared. Če pred dodajanjem zelenjave in testenin prepražimo še malo mesa, kakršnegakoli pač imamo pri roki, ali uporabimo ostanke pečenega piščanca, lahko pa narežemo tudi par hrenovk, smo po krožniku takšne juhe siti ves popoldan.
Za zgostitev krepke juhe lahko uporabimo drobno nariban krompir, če nam je ostala kakšna žlica pire krompirja, bo ta prav tako okrepil zelenjavno juho.
Da pa se v dneh, ko zaradi omejitev gibanja ne hodimo veliko naokoli, ne bi preveč zredili, zamaknimo glavni dnevni obrok na čas med 16. in 17. uro, pa zvečer ne bomo lačni in se zato ne bomo preobjedli. In si tako naložili nekaj odvečne maščobe.

Riževe kroglice

Ko se vendarle odločimo, da bomo v kuhinji ustvarjali kaj bolj zapletenega - nekatere kuharija tudi sprošča -, se lotimo riževih kroglic. Morda smo dan prej pripravili rižoto, pa nismo vsega pojedli. Lahko pa riž tudi skuhamo, v tem primeru bomo dodali nekaj več začimb. Kakorkoli, utegne biti zabavno. Riž damo v skledo, dodamo dve jajci, malo naribanega sira (najbolje parmezana, a če ga nimamo, uporabimo tistega, ki je pri roki) in zmes dobro premešamo s kuhalnico ali pregnetemo z rokami. Po potrebi dodamo še malo soli in popra, lahko tudi mešanice kari, da bodo kroglice imele vzhodnjaški pridih. Zdaj pokličemo na pomoč otroke ali partnerja ali kar vse - z vlažnimi rokami naj oblikujejo kroglice, jih povaljajo v drobtinah, tačas naj se v ponvi segreje olje, in ko je dovolj vroče, v njem cvremo kroglice. Majhni otroci naj bodo seveda daleč od štedilnika. Ko so kroglice zlato rjave barve, jih vzamemo iz posode in jih odcedimo na papirnatem prtiču. Postrežemo jih kot prilogo k pečeni zelenjavi ali zrezkom v omaki, če jih je veliko, pa so s skledo solate lahko samostojen obrok.
Če si vzamemo za pripravo kosila še več časa, lahko riževe kroglice tudi nadevamo. Sicilijanski recept je znan daleč naokoli, pravijo jim arančini. Iz kuhanega riža, drobtin, parmezana in jajc naredimo kroglice ter jih nadevamo z mesnim ragujem z dodatkom graška in korenja. Nadevano kroglico oblikujemo tako, da je podobna hruški. Povaljamo jih v drobtinah in do zlato rjave barve ocvremo v olju.

Krompirjevo testo

Čas si lahko zapolnimo s pripravo domačih njokov (ali svaljkov) in kroketov, otroci jih imajo praviloma zelo radi. Krompirjevo testo je preprosto za pripravo, iz njega lahko naredimo različne jedi. Oblikujemo lahko polpete (testu dodamo sesekljana zelišča, ščep rdeče mlete paprike, malo muškatnega oreščka) in jih hrustljavo ocvremo. Del testa lahko razvaljamo v pravokotnik, ga obložimo z jajčno omleto (dodamo lahko tudi dušeno in dobro odcejeno špinačo, blitvo ali rukolo), zavijemo kot rulado in skuhamo v prtiču v vodni kopeli. Narežemo na rezine in odlična priloga je nared. Lahko pa testo zgolj razdelimo na majhne kroglice, jih oblikujemo v svaljke ali njoke, skuhamo različne omake in kar nekaj raznovrstnih obrokov je nared.
Za spremembo lahko njoke ali svaljke ocvremo v olju, namesto da jih skuhamo. Če se že zaposlimo s pripravo krompirjevega testa, ga naredimo več naenkrat in njoke, svaljke, ali karkoli že naredimo iz njega, zamrznemo. Na dan, ko nam ne bo do kuhe, bo kosilo hitro nared.

Testenine

Potem so tu še testenine. Za v juho naredimo ribano kašo kar doma. Posušena bo v shrambi kar dolgo vzdržala, dodajamo jo lahko tudi različnim enolončnicam, ne le bistrim juham. Za testenine različnih oblik in dolžin, pa tudi za raviole in torteline, bomo morda potrebovali nekaj časa, a je vredno.

Raviole pripravljamo na različne načine, z zelenjavo so še posebej okusni.
Profimedia

Pica

​In če otrok slučajno nikakor ne moremo pripraviti do tega, da bi nam pomagali pri pripravi kosila, jim predlagajmo, da skupaj naredimo pico. Le redko kateri otrok bo odrekel sodelovanje, sploh če si vsak lahko izmisli svoj nadev.

Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta