Lahkotna obleka je najpomembnejši kos poletne garderobe

Denis Bende Živčec Denis Bende Živčec
09.06.2024 03:00

Čas lahkotnih oblek in toplih barv. Z domiselnimi dodatki in osveženo barvo las lahko modno igro še obogatite.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Je še kaj bolj poletnega od padajoče bele ali bež poletne obleke, s katero se med sprehodom poigrava topla sapica?
Profimedia

Ko govorimo o modnih smernicah za pomlad in poletje, poleg obleke ne moremo mimo prav tako pomembnih živahnih barv, ki skoraj v celoti obvladujejo toplo sezono, in obutve, katere trakovi radi ovijajo vsaj gležnje, če ne tudi meč. Modna ženska bo tudi letošnje poletje usodna oseba, ki s svojim oblačenjem nezadržno osvaja, niti ne toliko ljudi kot cilje, ki si jih je zadala v življenju. Tako vsak pravijo modni strokovnjaki. Res je, da na voljo nima več toliko raznolikih slogov, kot jih je imela še sezone nazaj, a bo v teh, ki jih predlagajo modni snovalci, ljubka, elegantna, romantična in drzna hkrati. Silhueta je jasna in izrazito ženstvena, saj poudarja obline in je vsaj v zgornjem delu oprijeta in pogosto tudi močno dekoltirana. Dolžina krila naj bi se sicer precej skrajšala, a so mnogi kreatorji na modnih revijah kljub temu še predstavljali tudi dolge variante.

Louis Vuitton se je letos pri snovanju poletnih oblek navdušil nad ohlapnostjo in oversized kroji.
Profimedia

Obleka je najpomembnejši kos oblačila za pomlad in poletje, ki se mu bodo prilagajala druga oblačila. Kot se za letni čas, v katerem nas sonce toplo greje in smo zato tudi veliko bolje razpoloženi, celo razposajeni, spodobi, so materiali naravni in lahkotni, zato navadno frfotajo ali pa se zapeljivo ovijajo okrog telesa. Ne preseneča, da je veliko prosojnega šifona in žlahtne svile, pa tudi čipke in brokatu podobnih, a tanjših tkanin. Rokavi so nabrani, pogosto tričetrtinski, pas pa se poljubno seli od bokov do predela tik pod prsmi. Tkanina prosto in mehko pada, v vetru se nonšalantno zaziblje. Krilo je lahko nabrano, spodaj široko ali oprijeto ozko, ramena gola, ozko pokrita ali z že omenjenimi nabranimi rokavi.

Rožice, ki cvetijo v vseh mogočih barvah

Preden nadaljujemo s kroji, materiali in vzorci, moramo opisati pomladno-poletne barve, ki so pestre in živobarvne kot že dolgo ne, vsaj če se odločimo oditi stran od pastelnih in bež odtenkov. Najdemo modro, rumeno, zeleno, ciklamno, oranžno, pink in rdečo, ki jih lahko poljubno kombiniramo med seboj, lahko pa njihov učinek umirimo z nežnejšimi pastelnimi toni. Poleg živopisnih barv ostajajo stalnice na modni sceni tudi bež, bela in črna. Med vzorci je največ cvetličnih in grafičnih, nikar se ne odrecimo karov in črt, brez slabe vesti pa za letos odložimo druge geometrijske vzorce. Poleti, ko bodo temperature že zavidljivo visoke, bodo modne mačke nosile tudi zelo kratke hlače ali pa si bodo zavihale kavbojke. Nekateri so zaprisegli zvestobo skinny hlačnicam, a na sceni je vse več širokih, v slogu nekdaj priljubljenih gatsby hlač.

Znamka Gucci je v poletni kolekciji za aktualno sezono na pisto vrnila zelo kratke hlače.
Profimedia

Svoje mesto na modnem nebu si je dokončno povrnila bluza, ki so jo ženske začele nositi že konec 19. stoletja, od takrat pa je več ali manj nepogrešljiv del garderobe. Danes jo najdemo v vseh oblikah in krojih, od viktorijanske do čipkaste, z naborki, volančki, nabranimi rokavi in številnimi detajli. Pas poudarja postavo, zato je tam zavezana pentlja, večkrat ovit šal, pas iz blaga ali usnja, ki so vsi živih ali kontrastnih barv. Pentlje, šale, trakove, bleščice kot dodatke najdemo na raznih delih oblačil.

Pomladno-poletni čevlji in sandali stojijo na visokih petah, ki so bodisi ošiljeno ozke bodisi nekoliko širše. Ljubiteljice plateau podplatov, ki so udobni in povišajo za nekaj centimetrov, bodo tudi letos prišle na svoj račun, saj jih je še od prejšnjih let veliko. Lahkoten korak zagotavljajo rimljanke, ki se s svojimi trakovi ovijajo vse do meč. Vsaj okrog gležnja, če ne do meč, pa se ovijajo tudi sandali z visoko peto. Pri torbicah sta se ustvarila dva modna tabora: prvi še zmeraj prisega na velikanske torbe, drugi pa se že spogleduje z manjšimi, ki jih lahko nosimo kar v roki.

Ljubke, pisane majhne torbice bodo modni bonbončki tega poletja.
Profimedia

Pa še beseda o pomembnih dodatkih, na primer sončnih očalih - v modo znova prihajajo velika, okrogla sončna očala, ki včasih pokrijejo kar pol obraza. Pri nakitu pa se je pozornost od verižic in visečih uhanov preusmerila k ogromnim in pisanim zapestnicam, ki si jih lahko okrog zapestja nanizamo vse do komolcev.

Trend modre, v vseh njenih odtenkih, so ujeli tudi v poletni kolekciji hiše Louis Vuitton.
Profimedia

Ne odločite se za barvo las le zato, ker je moderna

Poletje bo toplo, tudi kar zadeva barve las. Izberite zase tisto, ki se najbolj sklada z barvo vaših polti in oči, pričesko ter slogom oblačenja. Topli odtenki kostanjeve barve niso samo moderni, marveč dajejo tudi vtis urejenosti. Če jih poživite z diskretnimi platinastimi ali prameni barve medu, privlačijo poglede ter osvetlijo in osvežijo ves obraz. Rdeče barve paprike ali mahagonija so izzivalne in privlačne.

Kostanjeva barva las daje vtis urejenosti.
Profimedia

Izbira barve za lase pomeni velik izziv ne glede na starost ali življenjski slog. Z dobro izbrano barvo las se vsak počuti veliko bolje ter mlajše in negovano. Barva las spremeni celoten videz, bolj kot pričeska, medtem ko barva, ki pristaja obrazu in osebnosti, veliko prispeva k izboljšanju samozavesti in razpoloženja.

Zdaj je morebiti pravi trenutek za obnovo ali radikalno spremembo. Da boste lahko s ponosom pokazali svojo novo barvo, pred dokončno odločitvijo dobro premislite, in če je treba, za nasvet prosite strokovnjaka. Izognite se največji možni napaki, ne odločite se za barvo, ki "je to sezono moderna", kakor tudi ne za tisto, ki dobro pristaja vaši prijateljici. Izberite tisto, ki pristaja barvi vaših polti in oči in ki jo boste lahko vzdrževali.

Blond z odsevom sonca

Če ste prepričani, da vam pristaja svetla barva, pozabite na nekdanjo blond barvo, ki ni imela nikoli sijaja niti volumna. Nova blond barva je prepredena s toplimi odtenki - pramenov ali preliva. Ne samo, da bo dopolnila vašo osebnost, poudarila bo tudi lepoto vaših oči in negovano polt. Toda blond barve ni lahko vzdrževati, zlasti ne spomladi in poleti.

Pozorno izberite šampon in izdelke za nego las. Najpomembnejši cilj pri negi svetlih las je preprečiti izsušitev in spremembo barve pod vplivom UV-žarkov. Za umivanje las uporabljajte blage šampone, obogatene s snovmi, ki obnavljajo strukturo las. Za nego po umivanju uporabite regenerator, ki bo poleg strukture las obnovil tudi barvo. Nova sredstva vsebujejo aktivne snovi, ki povečajo lesk in podaljšujejo obstojnost barve, hkrati pa lase in barvo ščitijo pred UV-žarki.

Blond barva poudari barvo oči.
Profimedia

Obstajajo posebni šamponi za svetle lase in prelivi, ki ohranjajo barvo. Na voljo pa so tudi razni regeneratorji, šamponi in serumi, namenjeni za ohranjanje barve, leska in pramenov.

Izzivalna rdeča

Naravne rdečelaske dobro vedo, da pod vplivom UV-žarkov njihovi lasje izgubijo lesk, spremeni pa se tudi njihova barva. Ta težava je še posebno izrazita pri rdeče pobarvanih laseh ne glede na to, ali gre za bakreni ali odtenek mahagonija. Kljub temu pa nove barve omogočajo trajni lesk zaradi sestavin z antioksidacijskim učinkom, ki ščitijo tako lase kot barvo. Da bi ostala barva in lesk dolgo nespremenjena, uporabite posebne šampone za barvane lase in šampone z učinkom proti staranju. Po vsakem umivanju na lase nanesite masko ali regenerator za barvane lase, ki bo barvo fiksiral in obnovil njen lesk.

Enkrat tedensko na lase nanesite vlažilno masko, ki lasem povrne lesk. V keramični ali plastični posodici zmešajte dva rumenjaka, sok polovice limone in tri žlice olja pšeničnih kalčkov. Masko nanesite samo na vrhove, lase razdelite na pramene in vsak pramen posebej zavijte v aluminijasto folijo. Tri minute segrevajte s sušilnikom za lase, sperite in na koncu lase umijte z blagim šamponom za barvane lase.

Topla barva čokolade in kave

Kostanjevo barvo bodo letos dopolnjevali odtenki barve čokolade in kave. Ti pristajajo skorajda vsakemu obrazu, zlasti pa lasem, ki že po naravi vsebujejo rdeč pigment. Težavo pomeni narastek, ki je viden po treh do štirih tednih, če gre za naravno barvo. V tem primeru so najboljša izbira prelivi in barve "odtenek čez odtenek". Če imate sive lase, vam prelivi verjetno ne bodo pomagali, edina rešitev je redno barvanje narastka. V pomoč so lahko tanki svetli prameni, ki prekrijejo sive lase ter hkrati pomladijo obraz in mu dajo vedrejši videz.

Chanel in cvetlična poletna romantika na pariškem tednu mode
Profimedia

Če vas skrbi narastek, ker se odpravljate na daljše potovanje, obstaja zdaj rešitev tudi za to - nove barve, s katerimi lahko preprosto obnovite svojo barvo brez obiska frizerskega salona.

Če bi radi obnovili lesk kostanjevih las, v zadnjo vodo za izpiranje dodajte malo jabolčnega kisa. Koristna pomoč so tudi obloge na osnovi lanenega in olja sladkega mandlja. Zmešajte ti dve olji, pustite delovati 15 minut, nato pa lase umijte kot običajno. Lasje bodo neverjetno mehki in bleščeči.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta