Trendi prihajajoče pomladi: Nekaj starega, nekaj novega in nekaj prevelikega

Denis Bende Živčec Denis Bende Živčec
18.02.2024 04:00

Tako bi lahko opisali smernice za toplejši del leta, ko bo v omarah veliko beline, enobarvnosti in razbohotenih kril.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zemeljski toni, enobarvnost in bermude v kombinaciji s poslovnim videzom. Eden glavnih trendov letošnjega leta.
Profimedia

Čeprav pomlad še ne bo prišla tako kmalu, dasiravno nenavadno topli dnevi v nas že prebujajo željo po živahnih barvah, lahkotnih materialih in cvetličnih vzorcih, se je nanjo dobro pripraviti pravočasno. Modni oblikovalci se tega zavedajo in so že davno predstavili modne trende za sezono pomlad/poletje 2024. Kakšna moda nas čaka, ko bo sonce posijalo na polno? In kako s premišljenim kombiniranjem kosov, ki jih v omarah že imamo, prihraniti kakšen evro, a hkrati biti v trendu?

Britanski Vogue razkriva več stilov, ki bodo v središču pozornosti spomladi in poleti 2024. V modnem iskalniku Tagvalk, ki je skeniral več kot 11.000 slik z modnih revij pomlad/poletje 2024 v New Yorku, Londonu, Milanu in Parizu, se je trend minimalizma v primerjavi s prejšnjo sezono, pomlad/poletje 2023, povečal za 46 odstotkov. Priljubljenost modnega sloga 90. let je poskočila za 42 odstotkov. Nevtralne barve počasi bledijo, a prihaja nekaj dobrodošle osvežitve.

Baletna estetika ostaja močno prisotna, tako v krojih kot v barvah.
Profimedia

Bolj ko je pisano, bolje je

V letu 2023 je prevladoval trend "tihega luksuza", ki je zagovarjal razkošne kose oblačil v nežnejših in nevtralnih barvnih paletah. Toda z novim letom prihajajo nove spremembe. Na modnih pistah za pomlad/poletje 2024 so se pojavile živahne barve, od razkošne lila pri Tomu Fordu do češnjevo rdeče pri Barberiju, za katero oblikovalci napovedujejo, da bo prevladovala. Črno barvo lahko vedno razbijete s skrbno izbranim svetlim kosom oblačila ali drugim modnim dodatkom.

Bela barva zadetek v polno

V nasprotju s pisanimi so oblikovalci za pomlad/poletje 2024 napovedali obsežen trend belih padajočih oblek. Znane modne hiše jih izdatno promovirajo. V toplih dneh bo bela ležerna obleka s cvetličnimi detajli odlična izbira.

Snežna belina bo v toplem delu leta zavladala modni sceni. Dobro je, da bela večini zelo pristaja.
Profimedia

Visoki pas

Spet visoki pas - zakaj pa ne? Široke, oprijete hlače ali hlače na zvonec z visokim pasom in top bluza ali majica so hit. Zdi se, da jih slavna manekenka Irina Shayk skorajda ne sleče več. Visoki pas daje popoln vizualni učinek podaljšane postave in nog. Prepričajte se sami v kabini za pomerjanje, trik res deluje.

Devetdeseta so nazaj

Moda iz devetdesetih let prejšnjega stoletja se spet vrača. Poiščite bež, sive kroje, bele srajce in kavbojke v oversized slogu, to so tiste, ki so krojene načrtno nekoliko preveliko. Ne morete zgrešiti z na V krojenimi krili, ki so jih nosile vaše mame in babice. Tudi široke jakne bodo še naprej branile prvo mesto. Pobrskajte po omarah po kolekcijah iz prejšnjih sezon in desetletij.

Reciklirani, že nošeni ali trajnostni materiali

Verjetno najpomembnejši modni trend, ki bi mu vsi lahko sledili v letu 2024, je "zeleno". Ampak tokrat ne gre za barvo. Modna industrija in okoljska gibanja že dolgo odpirajo razprave glede trajnosti oblačil. Tekstilna industrija velja za drugega največjega onesnaževalca okolja na svetu. Hitra moda je dosegla neslutene razsežnosti, vse več ljudi zato išče reciklirana oblačila. Tudi v letu 2024 bodo v ospredju rabljena oblačila, pa tudi ponovno uporabljena. Zakaj ne bi uporabili tistih, ki so jih že nosili vaši družinski člani, trendi se tako prej ali slej spet vrnejo.

Večno plastenje

Plastenje oblačil ostaja, čeprav jih bomo spomladi drugo na drugo nanašali manj kot pozimi, silno pomembne pa so kombinacije širokih, volumenskih oblačil z ozkimi in oprijetimi. Pri temah letošnje kolekcije so se modni snovalci znova spogledovali s preteklostjo in etno izročili, tokrat pa bodo prevladovale smernice po vzoru japonskega glamurja, geometrizma, imidža piratov, večnega poletnega safarija in zlatih dvajsetih let minulega stoletja.

Obvezne črtaste hlače

O trendih za prihajajoče modno obdobje se že veliko govori, in če ste ljubitelji hlač, vas bo morda zanimal model, ki bo po mnenju modnih poznavalcev prava uspešnica in prinaša pridih elegance v vseh kombinacijah. To so črtaste hlače. Kot pojasnjujejo modni poznavalci, črtaste hlače naredijo vsakodnevne oprave uglajene, zato so idealna izbira za v službo. Odlično so lahko videti že v kombinaciji s pleteninami, spomladi pa jim bodo popoln par jakne in brezrokavniki. Poleg službe jih lahko nosite tudi ob drugih priložnostih. Omogočajo preprosto preigravanje modnih izidov, in če v svoji omari še nimate črtastega modela, je čas za brskanje po prodajalnah in spletnih butikih. Črtaste hlače, ki bodo osvojile tudi moške omare, so že zdaj prava uspešnica na družbenih omrežjih, kjer jih nosijo modni vplivneži in vplivnice.

Ohlapne črtaste hlače, letos skoraj obvezen kos v omarah modno ozaveščenih moških
Profimedia

Krajša oblačila

Leto 2023 je bilo v znamenju oblek, njihova modna popularnost pa se bo nadaljevala tudi v letu 2024. Vsi ljubitelji "office-core" sloga se lahko pripravijo na pomladno različico tega trenda: kombinacijo suknjiča in kratkih ali bermuda hlač. To kombinacijo smo lahko videli na modnih revijah znamk Chanel, Maison Margiela, Givenchy, Coperni in Staud, kar potrjuje, da je ta estetika eden vodilnih stilov leta. Trend bermud si lahko predstavljamo kot domiselno alternativo krilom.

Poslovno, a sproščeno

Tisti, ki želite poslovnemu videzu dodati ležernejši pridih, boste veseli, da je kombinacija poslovnega in ležernega eden največjih spomladanskih trendov, dobra novica pa je, da jo lahko nosimo že zdaj. Poslovne kombinacije za prihajajočo pomlad (in preostanek leta) temeljijo na sproščenih krojih, stil gre do skrajnosti in se nosi z ekstremno oversized kostimi, tudi z bombažnimi kosi, kot so trenirke, za tiste, ki želite modno eksperimentirati. Za poigravanje s proporci in materiali modni strokovnjaki iz Vogua priporočajo stiliranje obleke z oprijeto bluzo ali pletenim puloverjem.

Voluminozna krila

V svetu kril so preteklo leto kraljevali maksi modeli. Najpogosteje so bile to denim variante, ob koncu leta pa so se jim pridružile še tiste, ki spominjajo na obleke in se odlično podajo k poslovnemu stilu. Leto 2024 nam je prineslo še eno različico maksi krila, morda najbolj čudovito doslej: voluminozni modeli so vroča stvar, namesto oprijetih krojev in modelov iz džinsa se nosijo krila, ki zaradi bogatega volumna in silhuete, ki spominja na razkošne plesne obleke, pustijo močan vtis. Videli smo jih na revijah znamk Staud in Bottega Veneta, prvi modeli pa so se že pojavili butikih.

Voluminozna krila so bila priljubljena že lani, letos se bodo še razbohotila.
Profimedia

Cvetlični vzorci in detajli

Pri cvetličnih vzorcih lahko pogosto zasledimo simpatično neizvirnost, saj se iz leta v leto ne spreminjajo prav zelo. Letos bodo rožice dopolnili tudi dramatični izvezeni detajli, cvetovi bodo tako dobili še tretjo dimenzijo. Očitno bo tudi romantično, saj se je več modnih hiš odločilo za potiske in tridimenzionalne dodatke v podobi rožnatih vrtnic, ki so jih dopolnili s pentljami. Baletna estetika ostaja tako tudi letos na modni sceni zelo prisotna.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta