Lepotec, ki je živel in umrl pred ogledalom

Maja Čebulj
10.03.2019 05:00

Kdo je bil moški, ki je porabil tudi do pet ur dnevno za oblačenje, da je lahko izstopal s svojo modno eleganco in s stilom oblačenja izrazil še svojo osebnost? Anglež George Bryan Brummell je pred 200 leti postavil nove smernice v moški modi, ki jim sodobni dandyji sledijo še danes.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
George Bryan Brummell: modna preprostost in elegantnost
Wikipedia

Stil sodobnih modnih ikon od Davida Beckhama preko The Rocka do Nicka Jonesa, razglašenega za moškega z najboljšim stilom v lanskem letu, ima korenine v dandyju Georgeu "Beau" ("Lepem") Brummllu, ki je v 18. stoletju odločno kršil modna pravila in postavljal nova, kakopak svoja. Za prisostvovanje pri vsakodnevnem oblačenju moškega z najimenitnejšim stilom v Londonu so stali v vrsti, med njimi prestolonaslednik Jurij, waleški princ in znameniti lord Byron. Vse je v stilu déjà vu spominjalo na prav takšen happening na dvoru francoskega sončnega kralja Ludvika XIV. Brummell je gol pred ogledalom, ob pomoči nepogrešljivega služabnika Robinsona, ki mu je podajal oblačilo za oblačilom, imenitneže učil novega ter elegantnega načina oblačenja, s katerim bodo izražali predvsem svojo osebnost. Uveljavil se je nov stil, imenovan dandizem.

Pumparicam in belim nogavicam je odklenkalo.
Wikipedia

Napudrani lasje in kič v oblačenju

Pred Brummllovim modnim pohodom so se premožni moški odevali v svilo, saten ali žamet ter izbirali svetle ali pastelne barve, pa čipke, vezenine ter bogate naborke, si pudrali lase in izdatno dišavili s parfumom. Prvi in največji modni ekstremisti v tovrstnem moškem oblačenju so bili tako imenovani macaroniji, mladi modno ozaveščeni aristokratski moški, zbrani v londonskem Macaroni klubu, kjer so veljala posebna interno opredeljena pravila oblačenja in vedenja. V oblačenje so prinesli kontinentalno, predvsem italijansko modo, kulturo in kulinariko ter vzbujali ekstremno pozornost in posmeh s svojim kontroverznim, pravzaprav trapastim stilom oblačenja. Paradirali so z glomaznimi lasuljami, ozkimi hlačami, segajočimi do kolen, suknjiči z ogromnimi gumbi, črtastimi dokolenkami, bleščečimi špičastimi čevlji in sprehajalnimi palicami, pomanjkanje osebne higiene pa nadomestili z izdatno uporabo pudra in parfumov.

Robert de Montesquiou, francoski estet in poet, se je oblačil kot dandy
Wikipedia

Dandy, pretirano eleganten in nadut

Nov modni slog, ki ga je uvedel Brummell, je imel dve zapovedi: oblikovati tako videz kot osebnost. Za dandyja je veljalo, da ima prefinjen stil, njegova oblačila so elegantna, kroji preprosti, barve harmonizirajo, skratka vse sledi reku "manj je več".
Neodvisnost dandyjev, njihova samozavest, aristokratska superiornost, originalnost, samoobvladovanje in prefinjenost se niso izražali zgolj v stilu oblačenja, marveč so predstavljali njihovo življenjsko filozofijo in provokativno individualnost.
S čim je torej Brummell zasnoval moško modo, kot jo poznamo še danes? Ključni oblačilni kos, ki ga je uvedel, je bil suknjič, oprijemajoč se in izvrstno krojen ter odlično sešit. Končal se je nad pasom, bil praviloma modre barve, pri čemer se je ovratnik ob vratu zavihal navzgor. Za večerne priložnosti je uvedel črn suknjič, ki še danes velja za klasiko moškega oblačenja. Zavrnil je nošenje pumparic in belih nogavic ter jih nadomestil z ozko krojenimi hlačami slonokoščene barve in jih zataknil v visoke črne škornje; svoje naj bi bil do visokega sijaja poliral s šampanjcem.

Tudi Oscar Wilde se je zapisal dandizmu.
Wikipedia

Vsak dan sveže spodnjice

Iz današnje perspektive so njegovi največji doprinosi k modi že omenjena preprostost in elegantnost v moškem oblačenju in dnevno menjavanje spodnjega perila. Sleherni dan se je začel z dvourno kopeljo in masažo kože, saj je bila za zanj "prvi sloj" obleke. V osebno higieno je vnesel štiri pravila: dnevno kopanje, ki naj nadomesti do tedaj uveljavljeno umivanje zgolj obraza, dlani in rok; kopanje namesto znojenja, za katero so bili prepričani, da prežene toksine; kopanje v vroči in ne v mrzli vodi, kot je bil običaj; uporabo mila namesto kupov pudra, losjonov in parfumov.
Na vprašanje, kakšni naj bi bili posameznikovi letni stroški za oblačila, je predlagal nesramno visoko vsoto 800 funtov, kar bi dandanes zneslo okoli 67 tisoč funtov. Za jasnejšo predstavo - plača obrtnika je bila v tistem času en funt na teden.
Zgodovinarji menijo, da je bil najboljša kreacija pravzaprav on sam kot samooklicani dandy. O sebi je namreč oblikoval mit uspešneža, ki se je vzel od nikoder in postal nekdo, ki lahko postavlja pravila drugim. V 19. stoletju se je njegov mit še okrepil.

Znal z vojvodinjami in kuharicami

Izhajal je iz družine nižjega plemstva, njegov dedek je bil trgovec, oče pa sposoben osebni tajnik lorda Northa. Kot tretji otrok se je rodil leta 1778 v Westminstru in živel v luksuznem okolju ter imel že od malega možnost spoznavati vplivne in šarmantne osebnosti. Šolal se je na prestižni šoli Eton, kjer je postal prepoznaven po brezhibnem oblačenju in uglajenem vedenju, s čimer je odločilno vplival na mladce okoli sebe. Presedlal je na Oxford, se tam ponovno izkazal s svojo superiornostjo, nikjer pa z navdušenjem nad študijem.
Kot nižji oficir se je priključil huzarski enoti pod neposrednim poveljstvom 32-letnega waleškega princa, bodočega kralja Jurija IV., s katerim je sklenil tesno prijateljstvo. Prestolonaslednika, stigmatiziranega zaradi prevelike teže, je očaral s samozavestnostjo, drznostjo, nečimrnostjo, sijajnimi hitrimi in duhovitimi odgovori ter prefinjeno osebno urejenostjo. Njuno prijateljstvo je večni navdih za vsebine filmov, romanov in nadaljevank. Stewart Granger ga je ob Elizabeth Taylor upodobil v filmu leta 1954, James Purefoy pa v novejši angleški različici iz leta 2006. Skratka Brummell se je s pomočjo

Karl Lagerfeld je vedel, kako dragoceno je dobro krojeno oblačilo.
Reuters

Kdo je tvoj debeli prijatelj

Brummell se je po odhodu iz vojske preselil v London na Chesterfield Street 4, v imenitno meščansko hišo, ki ji danes obeležje dveh imenitnežev, ki sta živela v njej (ob njem še kasnejši premier Anthony Eden), daje posebno tržno vrednost. Pred petimi leti je bila na prodaj za 8,5 milijona funtov.
V Brummllovem času je London postal najbogatejše in najbolj kozmopolitsko mesto v Evropi, mnoge spremembe, tudi na modnem področju so bile na vidiku. Med njimi tudi dilema o tem, ali si napudrati ali ne napudrati las, ki je dobila kar politične razsežnosti. Parlament je namreč leta 1795 nabil davek na puder za lase, da bi tako pomagal financirati razplamtelo angleško-francosko vojno. Najprominentnejši člani britanske elite so v tistem času opustili nošenje lasulj, si nehali pudrati lase ter začeli nositi kratke lase s frizuro po rimskem vzoru "à la Brutus".
V Londonu je postal arbiter elegantnosti v sredini pomembnežev in njegov vzvišeni položaj je dobil pridih svetovljanske arogance in cinizma, kar ga je na koncu stalo izgube prestolonaslednikove naklonjenosti in finančne podpore. Sodu je izbilo dno, ko je Brummell vpričo prestolonaslednika prijatelju glasno postavil posmehljivo vprašanje, ki se je nanašalo na debelušno postavo waleškega princa: "Alvanely, kdo je tvoj debelušni prijatelj?" Podpora waleškega princa je usahnila, s tem pa tudi lagodno Brummllovo življenje s prirejanjem razkošnih zabav in nebrzdanim zapravljanjem ter kockanjem. Zapravil je še celotno dediščino, ki jo je prejel po očetovi smrti in je znašala izdatnih 30 tisoč gvinej (v današnji vrednosti okoli pet milijonov funtov). Trošil je več, kot je bil finančno sposoben, si nenehno sposojal denar, dolgovi so se kopičili, izterjevalci pa so trkali na vrata njegovega domovanja. Bil je zasvojen z igrami na srečo in na ruleti zaigral ves sposojeni denar kakor tudi prihranke svojega modrega ter zvestega služabnika Robinsona. Nekateri viri ocenjujejo, da je v eni noči lahko zaigral 10 tisoč funtov in bil na koncu dolžan 600 tisoč funtov, 20-krat več kot je znašala vrednost njegove dediščine.

Sifilis, norost in revščina

Sedemnajst let po prejemu dediščine je Brummell bankrotiral. Pri 38 letih je bil primoran zbežati v Francijo, sicer bi ga bili zaradi dolgov obsodili na zaporno kazen. Za petami mu je bila četa upnikov, pri katerih si je sposojal denar za kockarske strasti ali pa jim ni plačeval računov za svoje življenje s stilom. Njegovo premoženje v Londonu so prodali za poplačilo dela dolgov. V tem času so se pri njem pojavili tudi prvi znaki sifilisa, posledica rednega obiskovanja bordelov, ki je bil kasneje zanj tudi usoden. Sčasoma si je ponovno pridobil naklonjenost tedaj že ustoličenega kralja Jurija IV., ki mu je namenil mesto konzula v Caenu z letno plačo 800 funtov. Bistveno premalo, da bi lahko odplačal dolgove, po kraljevi smrti pa mu je bila podpora ukinjena.
Pozabljen, bolan in dementen je 30. marca 1840 umrl v umobolnici v francoskem mestu Caen. Pokopan je na tamkajšnjem protestantskem pokopališču, njegovi občudovalci še danes obiskujejo njegov grob. V Londonu nanj spominjata njegova skulptura za arkadami Piccadilly in spominska plošča na hiši, v kateri je živel.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta