Liga prvakov pred vreliščem: Komu vozovnici za Carigrad

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
30.04.2023 03:00

Pred polfinalom lige prvakov: popravni izpit za Manchester City proti Realu in mestni dvoboj v Milanu, eden najstarejših derbijev na svetu. Prvi tekmi 9. in 10. maja, povratni teden dni kasneje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tudi lani sta se v polfinalu srečala Real Madrid in Machester City. Takrat je za las, po podaljških, v finale uspelo belemu baletu.
Epa

Rdeče-črni iz Milana so prekinili 16-letno sušo in se po letu 2007 znova uvrstili v polfinale lige prvakov. Čeprav so tistega leta na koncu dvignili pokal, sedmič v zgodovini kluba, se uspehi v tej meri niso nadaljevali. Nogometaši AC Milana se v kriznem obdobju med letoma 2015 in 2020 v ligo prvakov sploh niso uvrščali. Tudi zato je letošnji pohod med najboljše štiri za njih tako pomemben. Preboj na predzadnjo stopničko je za navijače slajši tudi zaradi dejstva, da so se tja prebili preko letos izjemnega Napolija, ki mu lahko naslov prvaka v serie A odvzame le še čudež. Navijači rossonerov so po prvenstveni zmagi v začetku aprila, takrat so Napoli premagali s kar 4:0, zdaj dobili še en razlog za tolčenje po prsih. V teh vročih dneh pred polfinalom, kjer se bodo pomerili z mestnim tekmecem Interjem, je ena glavnih tem v mestu tudi vratar Mike Maignan, eden glavnih junakov povratne četrtfinalne tekme; 27-letni Francoz, ki obožuje pico in borilne veščine ter je hotel kot otrok postati napadalec, bi lahko veliko vlogo (od)igral tudi v polfinalu.

Andre Onana je v vratih Interja pogosto uspešno zamenjal Samirja Handanovića.
Epa
Milanov Rafael Leao je vroč.
Reuters

Drugo največje italijansko mesto bo 10. in 16. maja živelo za nogomet. V mestu pa zna biti bolj bučno, če se v finale, tega bo letos gostil Carigrad, uspe uvrstiti Interju, ki je ligo prvakov dobil trikrat, nazadnje leta 2010. Njegova navijaška baza je namreč številčnejša od Milanove. Nerazzurri imajo več podpornikov tudi v Sloveniji, vrata Interja že enajst let brani Samir Handanović. Osemintridesetletni Ljubljančan, ki nosi tudi kapetanski trak, je sicer na drugi četrtfinalni tekmi proti Benfici (ob)sedel na klopi, na prvi, kjer je Inter zabil dva gola, pa je mrežo ohranil nedotaknjeno. Handanović tako ostaja v igri, da postane prvi Slovenec, ki bi osvojil ligo prvakov. Blizu sta bila že Zlatko Zahovič in Jan Oblak, oba sta klonila v finalu.

Zmaga italijanskega nogometa

Čeprav verjetno pred sezono nihče ne bi upal staviti, da bo en polfinale povsem italijanski, sta Milan in Inter z uvrstitvijo med najboljše štiri veliko uslugo naredila tudi serie A, za katero se zdi, da je ob prevladi španskega in angleškega prvenstva kar nekoliko zapostavljena. Ob tem se številni nogometni navdušenci sprašujejo, ali gre pri vsem skupaj za zmago italijanskega nogometa ali zgolj za srečen splet okoliščin. Dvoboj zna biti pomemben tudi za prihodnost kultnega San Sira, ki si ga delita obe moštvi in ki ni v najboljšem stanju. Vedno bolj konkretni so namreč načrti za gradnjo novega stadiona, pri katerem se nekoliko zatika okoli lokacije, saj bosta kluba tudi tam "cimra".

Težko bi se zgodilo, da bi kdorkoli na svetu svojega tekmeca v polfinalu najelitnejšega nogometnega tekmovanja svojega nasprotnika poznal bolje, kot se poznata AC Milan in Inter. Tudi zgodovinsko gledano velja največji italijanski derbi za enega najstarejših na svetu. Prvič sta se kluba namreč udarila že davnega leta 1908, v zgodovino pa se je z zlatimi črkami vpisal legendarni Paolo Maldini, ki je na mestnem derbiju nastopil kar 56-krat. A zgodovino, v kateri je bil bolj uspešen Milan, bodo v polfinalu pozabili, ne nazadnje tudi stavne hiše več možnosti za preboj v veliki finale pripisujejo Interju. Gotovo pa je nekaj - v Milanu se obeta praznik nogometa.

Tudi Jordan je večkrat izgubljal kot zmagoval

Nekoliko manj, a vseeno precej dobro se poznata Real Madrid in Manchester City, ki se bosta srečala v drugem polfinalu. Evropska velikana sta se v isti fazi najelitnejšega klubskega tekmovanja udarila že lani, kjer je po pravi drami in podaljških v finale napredoval beli balet in na koncu osvojil svoj 14. naslov evropskega prvaka. Obračun med aktualnimi španskimi in angleškimi prvaki bo tudi obračun milijonov. Gre namreč za najbogatejša kluba na svetu, katerih skupna vrednost se nevarno približa milijardi evrov in pol. Za primerjavo: kluba iz Milana sta skupaj vredna "komaj" dobre pol milijarde.

Erling Haaland je stroj za zadetke.
Reuetrs

Mnogi nogometni poznavalci pravijo, da bo letošnji zmagovalec lige prvakov prišel prav iz tega polfinalnega para in da to ne bo madridski Real. City se okoli naslova najboljšega v Evropi smuka že nekaj sezon, še bližje kot lani je bil leta 2021, ko je v finalu klonil proti Chelseaju. A če je Pep Guardiola svoje moštvo pripravil do zanesljive četrtfinalne zmage nad Bayernom (nad moštvom Thomasa Tuchla, ki je bil pred dvema sezonama "kriv", da Cityju ni uspel naskok na evropski vrh), je letos mogoče vse. "Michael Jordan je v 16 letih v NBA osvojil šest šampionskih prstanov. Torej je izgubil večkrat, kot zmagal," je v zvezi s tem hudomušno dejal Guardiola, prepričan, da tudi za City prihaja čas, da (v)stopi v nogometni raj.

Priložnost Reala za rekordno vsoto

Rekorderji iz Madrida so v zadnjih desetih letih evropski naslov osvojili kar petkrat. Prepričani, so, da jih ne more ustaviti niti Erling Haaland, ki je v letošnji sezoni zabil že 48 golov, od tega dvanajst v ligi prvakov, kar je z naskokom največ. Izmed vseh klubov ima prav Real Madrid največ, kar 140 milijonov razlogov, da na koncu dvigne pokal. Približno toliko evrov bi namreč Španci pospravili v žep. Formula Uefe je namreč takšna, da se del prihodkov iz sklepnega dela lige prvakov porazdeli med vse klube iz iste države. Real Madrid je tukaj brez konkurence, saj se nobenemu drugemu klubu iz Španije ni uspelo uvrstiti v izločilne boje, med najboljših 16, kar pomeni, da mu ne bi bilo treba deliti denarne pogače, s tem pa bi med številne rekorde zapisal še enega, saj toliko denarja v zgodovini lige prvakov v eni sezoni ni zaslužil še nobeden od klubov.

Vinicius Junior je praktično neustavljiv.
Reuters

Kljub temu da tokrat niso v vlogi papirnatega favorita, so nogometaši iz Madrida pred polfinalom izjemno samozavestni in motivirani. Njihov trener Carlo Ancelotti se je, takoj ko je izvedel za rezultate žreba, namreč pošalil, da se veseli srečanja v finalu z AC Milanom, kjer je preživel zadnjih pet let igralske kariere in kjer je kot trener osvojil dva naslova v ligi prvakov. Spektakel med španskim in angleškim prvakom mnogi označujejo tudi kot finale pred finalom, saj da sta oba italijanska predstavnika kakovostno občutno slabša od Real Madrida ali Manchester Cityja.

Vstopnice za oba polfinala so bile razgrabljene že pred časom, na raznih spletnih tržnicah pa vrednost tistih, ki so najbližje zelenici, dosega tudi do 5000 evrov. Kar je pravzaprav "poceni" v primerjavi s finalom v Carigradu, kjer boste za najcenejšo vstopnico odšteli krepko prek tisoč evrov, za najdražjo pa boste morali ta znesek pomnožiti s 25.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta