Liga prvakov: Nekoč šef, zdaj oboževalec

Borut Planinšič Borut Planinšič
11.04.2023 07:01

Četrtfinale lige prvakov: Thomas Tuchel ni le oni trener, ki je v Zagrebu izgubil tekmo in službo, zdaj kot trener Bayerna muči Pepa Guardiolo in njegov City

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Thomas Tuchel je Pepa Guardiolo (v ozadju) v predlanskem finalu ukanil kot trener Chelseaja.
EPA

Le še dva koraka sta do finala lige prvakov v Carigradu. Prvi: četrtfinale neenakovredno razporejenih moči v obeh delih žreba. Na eni strani združuje nogometne težkokategornike, nocoj ob 21. uri Manchester City in Bayern, jutri Real in Chelsea. Na šibkejši strani poti do finala gresta nocoj v boj Benfica in Inter, jutri Milan in Napoli.

Po domačih težavah evropske

Manchester City - Bayern. Julian Nagelsmann je dobil vseh osem tekem lige prvakov, doma in v gosteh so padli Barcelona, Inter, Viktoria, PSG. Premalo, da bi ostal trener Bavarcev. Šepalo je na igriščih po Nemčiji. Thomas Tuchel je rdeče vrnil na prvo mesto bundeslige z zmago nad Borussio, a v pokalu izgubil s Freiburgom. Bayern se lahko znova razsuje v četrtfinalu lige prvakov. Kajti na drugi strani je stari znanec Guardiola z moštvom v strašni seriji: osem zaporednih zmag v vseh tekmovanjih ob gol razliki 31:3. Tuchel pa ideje črpa iz časov pri Chelseaju. Ne, ne tistih, ko je v Zagrebu izgubil tekmo in službo, Guardiolo in City je prelisičil v predlanskem finalu lige prvakov. Bavarci tako v Manchestru v eni osebi srečajo bivšega šefa in oboževalca. "Tuchel je eden redkih, od katerih se nenehno učim, kako postati boljši trener," pravi Pep Guardiola.

Derbi ob nepravem času

Benfica - Inter. V družbi Angležev, Špancev, Italijanov in Nemcev Benfica štrli ven kot klub, ki zna mešati štrene klubom iz top lig. In ob tem prodajati kot nihče drug, samo letos Enza Fernandeza v Chelsea za 120 milijonov. Toda petkov domači poraz s Portom je moštvu iz Lizbone, čeprav bo najbrž prvak Portugalske, zamajal samozavest. Na drugi strani ni nič boljše. Inter s Samirjem Handanovićem - v ligi prvakov brani Andre Onana - je brez zmage že šest tekem. Za oboje pa je četrtfinale postal zgodovinska ovira: po finalu '90 ga je Benfica igrala petkrat in vsakič izgubila, Inter ga po letu 2011 ni več videl. Lautaro Martinez ni zabil na zadnjih šestih tekmah, Romelu Lukaku zgreši nemogoče. Inter pa se vseeno zdi favorit, saj smo v sezoni klubskega preporoda Italije.

Domači poraz s Portom je moštvu iz Lizbone, čeprav bo najbrž prvak Portugalske, zamajal samozavest
Reuters

Kako nad rojene zmagovalce

Real - Chelsea. Naj ga doleti še tako huda kriza, Real je vselej favorit za evropski prestol, že 14-krat je to potrdil. Se spomnite lanskega pohoda? Pri skupnih 0:2 proti PSG-ju hat-trick Karima Benzemaja. Pri 3:4 proti Chelseaju gol Rodryga in Benzemaja v podaljšku. Pri 3:5 proti Cityju spet finiš Rodryga in Benzemaja ... Trener Carlo Ancelotti že straši: "Ni velike razlike med Realom, kakršen je zdaj in kakršen je bil lani v tem času." V prevodu: težave za Chelsea. V ponovitev lanskega četrtfinala je padel Frank Lampard. Londončanom, enajstim v premier ligi, čeprav so bili rekorderji zimskega prestopnega roka, skuša kot naslednik trenerja Grahama Potterja povrniti samozavest. Sobotni poraz v Wolverhamptonu mu ni v pomoč.

Reuters

Samo bedaki in ... zgodovina

Milan - Napoli. V Neaplju podoživljajo čase Diega Maradone. S 16 točkami pred Laziem se že ve, da bo scudetto tretjič njihov. Žreb lige prvakov jih postavlja celo med favorite za finale. Najprej Milan, nato Inter ali Benfica. Toda ... "Samo bedaki bodo rekli, da je to dober žreb. Le Real je osvojil več evropskih naslovov od Milana. Vsi vemo, da so izkušnje ključne," trener Napolija Luciano Spalletti pritisk odriva na sever Italije. Milan je bil na vrhu Evrope sedemkrat. A to je zgodovina, ki sega v leto 2007 in še dlje. V Milanu verjamejo, da 2. april, ko so sredi Neaplja zmagali s 4:0, ni bil le osamljen obupen dan novih vladarjev Italije. Na jugu pa je razlog za skrb poškodba Victorja Osimhena. V tej sezoni je v vseh tekmovanjih zabil 21 golov, Hviča Kvarachelija - Kvaradona "le" dvanajst.

V Neaplju podoživljajo čase Diega Maradone. S 16 točkami pred Laziem se že ve, da bo scudetto tretjič njihov.
Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta