Ljubček, ki čisti ledvice in mehur. Deluje tudi kot afrodiziak

Borut Cerkvenič
29.05.2022 03:25

Luštrekove liste nabiramo od junija do avgusta, korenino pa od septembra do novembra. Uporabljamo ga za juhe, prikuhe, omake, čaj, žganje. Je okusen in predvsem zelo zdrav.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lajša bolečine v trebuhu.
Shutterstock

Luštrek (Levisticum officinale Koch.) gotovo poznajo vse dobre kuharice, domača imena zanj so belestica, leštjan, levstek, ljubček, ljubec, lustek, lustik, čuštek, luštrik, luštrk, luštek, luštrk, magi. Je do dva metra visoka trajnica z debelimi, mesnatimi listi. Korenine so razraščene, v njih je veliko rumenega mlečnega soka. Okroglo steblo je pokončno, golo in votlo. Proti vrhu je razraslo. Listi so dvakrat pernato deljeni, lističi so nacepljeni in klinasti. Majhni zeleno rumeni cvetovi so združeni v kobulih. Cvete od julija do avgusta. Rastlina je pri nas gojena, raste na vrtovih in njivah.

Rastlina vsebuje hlapno olje, sladkor, škrob, saharozo, čreslovine, smolo, kisline. Luštrekove liste nabiramo od junija do avgusta, korenino pa od septembra do novembra. Uporabljamo ga za juhe, prikuhe, omake, čaj, žganje.

Ne spreglejmo luštrekove zdravilnosti. Spodbuja izločanje vode in delovanje prebavnih žlez. Pomaga pri odvajanju plinov iz telesa. Pospešuje pretok krvi v prebavilih, spodbuja menstruacijo. Preprečuje zamašenost vranice in jeter, pomaga pri zamašenih dihalnih poteh. Lajša bolečine v trebuhu. Menda deluje kot afrodiziak. Pomirja in blaži glavobole. Pospešuje potenje in pomaga pri ledvičnih boleznih ter pri prehlajenem mehurju, protinu, revmatizmu. Priporočajo ga pri živčni izčrpanosti. Celi stare gnojne rane, pomaga izločati beljakovine iz seča. Pomaga tudi pri vnetju ledvičnih čašic.

V višino lahko zraste celo do dveh metrov.
Natalija Jurše
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta