Mlade trpotčeve liste nabiramo spomladi po travnikih, livadah, pašnikih, v svetlih gozdovih, na jasah

Borut Cerkvenič
17.04.2022 04:41

Srednji trpotec uživamo pri čiščenju dihal, ob želodčnih in črevesnih boleznih ter tudi pri čiščenju krvi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Srednji trpotec (Plantago media L.) je do 20 centimetrov visoka trajna rastlina. Listi so pritlični in sestavljeni v rozeto, oblika je široko elipsasta. Porasli so z drobnimi dlačicami, so celorobi in se zožujejo v širok pecelj. Srednji trpotec cveti od maja do julija, prašniki so svetlo vijoličaste barve. Raste po travnikih, livadah, pašnikih, po sredogorju, pri nas pa tudi v svetlih gozdovih, na jasah. Mlade liste nabiramo spomladi, najdejo pa se tudi v jeseni po večkratnih košnjah. Semena lahko uporabljamo kot začimbo pri gobjih jedeh. Uživamo mlade liste, ki jim predtem odstranimo listne žile in pecelj.

Vsebuje sluzi, grenke snovi, čreslovine, saponine, eterično olje, sladkor, provitamin A, vitamin C, vitamin K, veliko kalija, železo, kalcij, fosfor in kremenčevo kislino ... Uporaben je za juhe, prikuhe, solate. Mladi trpotčevi listi dajo gobam podobno aromo.

Uživamo ga pri čiščenju dihal, ob želodčnih in črevesnih boleznih ter tudi pri čiščenju krvi. Zunanje se srednji trpotec uporablja pri vnetju očesne veznice (pripravek mora biti zelo čist) in pri bolečinah v ušesih. Zmanjšuje sečno kislino.

Predlog za mešano solato

Za njo potrebujemo po 5 dag mladih listov srednjega trpotca, regrata, vodne kreše, cvetov in listov navadne marjetice, 10 lističev navadnega rmana, pest cvetov dišeče vijolice, 2 kuhana krompirja, 2 trdo kuhani jajci, 6 jedilnih žlic oljčnega olja, sol, kis, 2 stroka česna.

Liste omenjenih rastlin dobro operemo in odcedimo, na drobno jih narežemo. Krompir skuhamo, pretlačimo in dodamo topel razredčen kis. Še vročega umešamo v zelenjavo. Dodamo olje, strt česen in sol. Vse dobro premešamo. Na koncu na solato narežemo trdo kuhana jajca in dodamo cvetove dišeče vijolice.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta