Ljubezen dveh naj nikoli ne postane bolezen obeh

Aljoša Stojič Aljoša Stojič
20.02.2022 05:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Sproščeno smo zajadrali v pomlad, ker ukrepi se sproščajo. A moški si še ne moremo oddahniti, že smo v primežu obveznosti na polju ljubezni, materinstva in dojemanja ženske nasploh. Valentinovo je mimo, upam, da sem ženi zadnjič kupoval narcise pod svarilno grozečim plakatom PCT-ja. Imejmo se radi - ženske, moški in tisti vmes - je preprosto sporočilo valentinovega, ki mu nobeno pogojevanje in omejevanje k sreči ne prideta do živega. Ljubezni so lahko različne, vsaj toliko jih je, kolikor je ljudi na svetu, da o živalski niti ne govorimo. Intimna razmišljanja o valentinovem (in sebi) je z nami na FB delila Prekmurka, znana motoristka, ki jo bežno poznam. Zdi se mi poučno, odkrito in nadvse pogumno, kar nam je imela Nata Ša povedati za valentinovo:

"Valentinovo! Dan zaljubljenih. Misli tavajo daleč, morda predaleč. Med nas samske. Po podatkih bi nas naj bilo kar 600.000. Veliko jih meni, da je biti samski enako kot osamljen in nesrečen. Pred nekaj leti, po drugi ločitvi, sem se spraševala: Česa me je strah? Česa se bolj bojim? Prideš do spoznanja, da ni samota tisto, česar se bojim. Večji je strah biti z osebo, ki mi ne dovoli biti to, kar sem, ki me ne sprejema takšne, kot sem. Ki mi ne dovoli sarkazma in veliko smeha ... ker takšna pač sem.

Ne bojim se tega časa, ki ga preživljam sama. Brez težav grem sama po nakupih, v gostilno, na izlet. Se usedem na motor, misleč, da odpeljem 2- ali 3-urno furco, ki se na koncu sprevrže v celodnevno vožnjo ali v podaljšan vikend. Ni me strah, da ne bom zaspala v objemu. Bolj me je strah zbuditi se poleg neznanca. Osebe, ki ne zna biti ljubeča, prijazna, nežna, sočutna. Prav tako me ni strah, če naredim napako. So del življenja, pogosto najdragocenejše lekcije. In ni me strah tega, da ne bom znala nikoli več ljubiti.

Ko sem se premaknila naprej, se je z menoj premaknil cel svet. Naučila sem se biti v svoji družbi. Spremenil se je tudi pogled na življenje. Raziskovati sem začela svoje notranje skrite kotičke. Danes bolje razumem, kaj je to pravzaprav ljubezen do sebe.

Ne razumite narobe. Ne pravim, da je zveza izguba časa in da je tako najbolje. Morda le ni pravi čas za to. A v zvezi, ki ni ugodna in zdrava, zagotovo ni vredno vztrajati. Naredite si čudovit dan. Moj bo zagotovo. Z osebama, ki ju imam najraje na svetu."

Ljubezen dveh naj zatorej nikoli ne postane bolezen obeh.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta