Mariborčani na slavju za 100 milijonov frankov

Zora Štok Zora Štok
17.03.2019 02:59

Dijakinje in dijaki mariborske Srednje šole za gostinstvo in turizem (SŠGT) so v St. Moritzu štiri dni pomagali skrbeti za 800 gostov, ki jih je na predporočno slavje svojega sina povabil najbogatejši Azijec Mikesh Ambani.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Eno od prizorišč predporočnega slavja sina indijskega mogotca
Arhiv Kempinski

Kakšno predporočno slavje bi lahko bilo, da je vredno kar 100 milijonov švicarskih frankov (dobrih 88 milijonov evrov)? Navadni smrtniki si to komaj predstavljamo, a če takšno štiridnevno slavje za svojega sina organizira najbogatejši Azijec in po Forbesu 19. najbogatejši človek na svetu, Indijec Mikesh Ambani, "težak" 50,5 milijarde dolarjev, potem ima domišljija seveda prosto pot. Kaj vse se na takšnem slavju dogaja, kaj se je in pije, koliko gostov se zbere, kakšna je logistika na prizoriščih dogodkov, so samo nekatera od vprašanj, ki se ponujajo ob takšnih dogodkih. Še posebej, ker je slavje potekalo pod okriljem hotela Kempinski v prestižnem švicarskem zimskem centru St. Moritz, znanem po mondenosti.

Prijaznost nekdanje dijakinje

Po odgovore tokrat ni treba daleč. V dogajanje na omenjeni poroki so bili namreč vpeti dijakinje in dijaki mariborske Srednje šole za gostinstvo in turizem (SŠGT), ki se pripravljajo na poklic natakarja. V spremstvu strokovnih učiteljev Tomaža Krajnca in Tomija Podhraškega je namreč v St. Moritz kot pomoč na omenjeno predporočno slavje odpotovalo 20 dijakinj in dijakov. Štiri dni so delali skupaj z dva tisoč člani osebja, ki je skrbelo za slavje za 800 gostov. In kako so se dijaki mariborske šole znašli na tako prestižnem dogodku? "Na nas se je spomnila naša nekdanja dijakinja Doroteja Vudler. V Kempinskem v St. Moritzu je vodja prodaje in vprašala nas je, ali bi sodelovali, in smo izrabili ponujeno priložnost," je povedal ravnatelj SŠGT Dušan Erjavec.
Seveda pa pristanek na sodelovanje ni bil dovolj, izpolniti je bilo treba stroga merila hotelske verige in zagotoviti, da bo naročnik zadovoljen. "Ponosni smo, da za naše dijakinje in dijake ni bilo treba šivati uniform. Iz Kempinskega so nam poslali obrazce, v katere naj bi vpisali mere. A ko so videli naše uniforme in dijake v njih, so ocenili, da oblačila povsem ustrezajo njihovim strogim merilom - in naši dijaki so na predporočnem slavju delali v naših uniformah, z logotipom šole," se pohvali ravnatelj SŠGT. Tudi ko so prispeli v Švico - stroške najema avtobusa in prevoza je plačal naročnik - so ob predstavitvi dijakov odgovorni v Kempinskem pohvalili njihov videz, od urejenosti frizure in nohtov, nogavic pri dekletih, obutve in še česa. V verigi Kempinski vladajo posebej stroga pravila o videzu osebja, ki dela v hotelu.

Izbrana hrana za goste milijarderja
Arhiv Kempinski

V zelo drugačnem svetu

Blažka Berlič, ki je tudi sodelovala na dogodku v St. Moritzu, je povedala, da si je pridobila veliko izkušenj, predvsem pa je izboljšala znanje angleščine. "Pet dni smo govorili pretežno angleško, kar se pozna. Delo je bilo raznoliko, delala sem v restavraciji. Pospravljali smo mize, polirali kozarce, skrbeli za hladno-topli bife. Predvsem pa je bilo prijetno druženje z zaposlenimi v hotelu, zelo prijazni so bili do nas," povzame izkušnjo dijakinja.

Direktor bi jih kar zaposlil

Sodelovanje s hotelom Kempinski v St. Moritzu je bila pomembna izkušnja tudi za oba spremljevalca, strokovna učitelja. Tomi Podhraški je najprej pohvalil dijake: "Bili so pridni, odgovorni, zaposleni so bili nad njimi navdušeni, direktor hotela pa je rekel, da bi jih kar zaposlil." Kar je toliko več vredno glede na stroga pravila, ki veljajo za zaposlene - od zahtev po urejenem videzu do omejitev gibanja (osebje ne sme na primer nikoli stopati v hotel skozi glavni vhod). Kako dober vtis so mariborski dijaki naredili, kaže ponudba Kempinskega, da bi sodelovanje s SŠGT nadaljevali, tudi s prakso dijakov pri njih. A še preden se o tovrstnem sodelovanju dogovorijo, se bo v St. Moritz poleti odpravil Podhraški. "Dva meseca bom na usposabljanju za kosher in si tako pridobil ustrezno licenco za tovrstno prehrano," je povedal po vrnitvi iz Švice in dodal, da je en dan delal v kuhinji restavracije z eno Michelinovo zvezdico, ki deluje v sklopu hotela, en dan pa v kuhinji restavracije a la carte in za penzionske goste.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta