Modni TV slog: Romantični kot Emily v Parizu

Denis Živčec Denis Živčec
05.03.2023 03:00

Priljubljena Netflixova romantična serija intelektualnega navdiha ne prinaša, je pa ustvarila svojevrstni modni slog, ki ga mnogi posnemajo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kot bi pluli na oblaku sladkorne pene. Lahkotno, pisano in intelektualno nenaporno.
Profimedia

Neumno, plehko, neživljenjsko in izumetničeno? Absolutno. Že dolgo ni kakšna produkcijska hiša ustvarila nekaj, kar bi bilo vsaj primerljivo trapasto, kot je trapasta Netflixova serija Emily v Parizu. Glavna junakinja, ki ima v vsakem trenutku življenja brezhibno pričesko in popoln mejkap, pocukrano vihravo teka iz ene klišejske ljubezenske dogodivščine v drugo, kje drugje kot v Parizu, in pri tem navdihuje celo generacijo spletnih vplivnic. Nasploh se zdi, kot bi celotno serijo posneli za Instagram, skozi filter. A vendar prismuknjena in vsebinsko prazna limonada nekako deluje in privlači milijone gledalcev. Že tri, za marsikoga mučne sezone.

A pustimo vsebino, osredotočimo se na slog, ki osvaja vedno več oboževalcev. Lily Collins (33) kot izrazito enodimenzionalna Emily Cooper v svojih ekstravagantnih opravah združuje pridih francoske prestolnice z ameriškim avanturističnim duhom. Mešanica, ki ustvari zelo edinstven videz, sestavljen iz pisane mešanice vzorcev, finih tkanin, glamuroznih frizur in nenavadnih čevljev. Nič čudnega, da pogosto primerjajo stil iz Emily v Parizu s stilom kultne serije Seks v mestu iz 90. let minulega stoletja.

Emily je v vsakem trenutnu življenja popolnoma urejena in barvno usklajena.
Profimedia

Vzdušje Seksa v mestu v Parizu

Za posrečeno kombiniranje oblačil je med drugimi odgovorna zvezdniška 82-letna kostumografinja Patricia Field, tista, ki je zgradila tudi modni slog junakinj Seksa v mestu. Svoje dolgoletne izkušnje filmskega stiliranja je prenesla v eno najbolj opaznih serij novega tisočletja. Za svoje delo je prejela že več nagrad, med drugim je leta 2002 domov odnesla emmyja za kostume v Seksu v mesu, kostumografija za mednarodno uspešen film Hudičevka v Pradi, v katerem sta blesteli Mery Streep in Anne Hathaway, ji je leta 2006 prinesla nominacijo za oskarja.

Patricia Field je skupaj s kostumografinjo Marylin Fitoussi razvila barvit, optimističen, trendovsko ozaveščen videz glavne junakinje Emily Cooper. Iz sezone v sezono njen modni razvoj raste v smeri samozavestnega, odraslega videza. "Trudimo se mešati visokokakovostne modne znamke s cenovno dostopnimi, vintage kosi in kosi mladih francoskih oblikovalcev," je za britanski spletni portal Popsugar dejala Fitoussijeva.

V trenutni tretji sezoni je bil glavni cilj stilistov ublažiti Emilyjin slog iz prejšnjih sezon. Tokrat jim je bilo zelo pomembno tudi mnenje glavne igralke Lily Collins. "Ključno je, da se počuti udobno v svojih oblačilih. Pomagamo ji graditi značaj njenega lika," pravi stilistka.

Ameriške sanje se srečajo s francoskim šikom

Po besedah Fieldove ​​so pomemben kontrast, zaradi katerega so Emilyjine obleke videti boljše, protagonistkini sodelavci v marketinški agenciji: "So Francozi, večinoma starejši od Emily. To mi je dalo priložnost, da kontrastiram ameriški slog s francoskim šikom," je stilistka slavnih povedala za Variety. Emilyjina šefica Sylvie na primer v seriji pooseblja klasični francoski šik. Da bi poudarila svojo samozavestno, avtoritarno naravo, Sylvie pogosto nosi klasične, razkošne francoske dodatke, kot so usnjene rokavice, sončna očala in velik, vpadljiv statement nakit.

Philippine Leroy-Beaulieu, ki upodablja šefico Sylvie, so si zamislili kot utelešenje zrelega pariškega šika.
Profimedia

Bo Emily v četrti sezoni postala Sylvie?

Opazovalci mode so lahko v tretji sezoni opazili, da je Emilyjino bivanje v Parizu vplivalo na njen slog. To potrjuje tudi Marylin Fitoussi: "Emily je dve sezoni opazovala slog Sylvie. V svoj videz vedno bolj vključuje elemente klasičnega francoskega šika."

Iskanje klišejske romantike. Emily v modrcu na povprečen dan v Parizu.
Profimedia

Mimogrede, oboževalci Emily v Parizu se že lahko veselijo novih nadaljevanj svoje priljubljene, intelektualno nenaporne serije, saj so pri Netflixu že potrdil četrto sezono. Serija je sicer sprožila tudi nekaj polemik. Tako je v začetku leta 2022 razburila ukrajinskega ministra. V eni od epizod je v ospredju tudi Ukrajinka Petra (igra jo ukrajinska igralka Daria Pančenko), ki je bila po oceni ukrajinskega ministra upodobljena popolnoma stereotipno: med drugim nima smisla za modo, se ves čas boji, da jo bodo deportirali v domovino, za nameček pa še krade. Tkačenko je po predvajanju epizode na odprtem kanalu v aplikaciji Telegram zapisal: "V Emily v Parizu vidimo karikirano podobo ukrajinske ženske, ki je nesprejemljiva. In tudi žaljiva." Ob tem se je vprašal: "Ali tako Ukrajince dojemajo v tujini?" Bilo je to seveda še pred vojno, danes imajo Ukrajinci mnogo pomembnejše in večje težave, kot je Netflixova serija, ki je tudi sicer nabita s stereotipi. Francozi so v njej praviloma prikazani kot nesramni ljudje, ki nosijo baretke in varajo svoje partnerje, vidimo lahko tudi stereotipen prikaz Britanca. Ime mu je Alfie, večino časa pa preživi v pubih, kjer pije in gleda nogomet.

Kje drugje bi se lahko modno osveščena Američanka v seriji zaljubljala, če ne v Parizu?
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta