Moje miške so stare 40 let

Bojan Tomažič Bojan Tomažič
03.03.2019 06:33

Moj žulj, album, ki je Andreja Šifrerja izstrelil v vrh slovenskega popa, je leta 1979 povzročil šifreromanijo. Stoj, Marija, Vonj železniških postaj in Moje miške so zdaj klasika naše popularne glasbe.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na odru bo zaznamoval štiridesetletnico
Andrej Borko

Vem, da muzika ne bo nikdar moja glavna fora, je Andrej Šifrer razlagal pred štiridesetimi leti za naš tednik 7D. Novinar Srečko Niedorfer je imel z njim prvi veliki intervju v Sloveniji, malo zatem, ko se je januarja 1979 vrnil od vojakov. "Kaj jaz vem. Pojma nimam. Za veliko stvari ne vem odgovora. Ne vem, zakaj sem se odločil ravno za študij prava, toda zdaj mi ni žal. Nekoč se bom seveda zaposlil kot pravnik, ampak zdaj se še ne bi," je razlagal. "Zdaj se bom nekaj časa še ukvarjal z njo, kaj cvenka bom poskušal zaslužiti, da mi ga ne bo treba zmerom pri atu prositi. Edina moja ambicija je, da se imamo fajn."
In še to je Šifrer dejal, da je boljši v besedilih kot v glasbi. "Vrednost mojih besedil je v tem, da so vsakdanja. Bolj groba so, nič kaj spiljena, spiljeni bomo v penziji. In tudi ta robatost daje tekstom neko privlačnost." Štiri desetletja pozneje še ni v pokoju, a nekoč povedano je dobro izhodišče za pogovor. Še vedno nastopa, njegove pesmi z albuma Moj žulj, ki so ga naredile zvezdo slovenske popularne glasbe, so posneli Sidharta, Dan D, Manouche, Hamo, Domen Holc od Koala Voice, Peter Lovšin, Društvo mrtvih pesnikov in britansko-jamajška reggae skupina Musical Youth.

Prvi veliki intervju v Sloveniji smo objavili v 7D 1979.
Bojan Tomažič
Andrej Šifrer v televizijski oddaji Pisani svet, 1975
Picasa
Na otroški veselici, 1982
Arhiv Večera
Na stadionu Kovinarja, 1983
Danilo Cvetnič
Pred mariborskim Merkurjem, 1982
Boris Vugrinec
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta