Naj bo česen vaše zdravilo: Dokazali številne koristne učinke za zdravje

NR
18.04.2021 04:25
Že stara ljudstva so vedela za mnogotere česnove zdravilne učinke, sodobna znanost jim pritrjuje.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Česen hrani in zdravi. Foto: Shutterstock
Shutterstock

Naj bo hrana tvoje zdravilo in naj bo zdravilo tvoja hrana, je dejal grški antični zdravnik Hipokrat, ki velja za očeta sodobne zahodne medicine. In Hipokrat je svojim pacientom pri različnih zdravstvenih težavah res velikokrat predpisal česen. Tudi novodobni znanstveniki so dokazali številne koristne učinke česna za zdravje.

Česen, njegovo znanstveno ime je Allium sativum, je začimbna rastlina iz družine lukovk. Njegovi bližnji sorodniki so čebula, šalotka, por in drobnjak. Česnovo čebulico običajno sestavlja okoli deset do dvajset strokov. Česen uspeva skoraj povsod po svetu in je zaradi svojega močnega vonja in odličnega okusa nepogrešljiva sestavina številnih priljubljenih jedi. Toda skozi preteklost so česen uporabljali predvsem zaradi njegovih zdravilnih lastnosti in koristnih učinkov za zdravje. Njegova uporaba je dobro dokumentirana v mnogih civilizacijah, vključno z egiptovsko, babilonsko, grško, rimsko in kitajsko.

Znanstveniki zdaj vedo, da gre večino zdravilnih učinkov česna pripisati žveplovim spojinam, ki se začnejo tvoriti, ko česen nasekljamo, ga stisnemo ali prežvečimo. Najbolj znana med njimi je alicin, nestabilna spojina, ki je za le kratek čas prisotna v svežem česnu, takoj ko ga nasekljamo ali stisnemo. Drugi dve snovi, ki utegneta igrati pomembno vlogo pri koristnih učinkih česna za zdravje, sta del žveplenih spojin, ki v telo vstopijo preko prebavnega sistema in nato potujejo po vsem organizmu.

Izredno hranljiv

Česen ima neverjetno hranljivo vrednost. En strok (trije grami) surovega česna vsebuje: dva odstotka priporočenega dnevnega vnosa mangana, dva odstotka priporočenega dnevnega vnosa vitamina B6, odstotek priporočenega dnevnega vnosa vitamina C, odstotek priporočenega dnevnega vnosa selena, 0,06 grama vlaknin ter spodobno količino kalcija, bakra, kalija, fosforja, železa in vitamina B1. Vsebuje tudi 0,2 grama proteinov in gram ogljikovih hidratov. Pravzaprav vsebuje delček skoraj vsega, kar potrebujemo. Njegova energetska vrednost pa znaša samo 4,5 kalorije.

Vsebuje delček skoraj vsega, kar potrebujemo. Foto: Profimedia
Profimedia

Pomaga zdraviti prehlad

Prehranska dopolnila s česnom so znana po tem, da spodbujajo delovanje imunskega sistema. Obsežna študija je pokazala, da se je pri ljudeh, ki so uživali prehranska dopolnila s česnom - v primerjavi s tistimi, ki so uživali placebo sredstvo -, število prehladov zmanjšalo za kar 63 odstotkov. Hkrati se je za 70 odstotkov skrajšal tudi povprečni čas prebolevanja prehlada: ljudje, ki so uživali placebo sredstvo, so prehlad prebolevali pet dni, tisti, ki so jedli prehransko dopolnilo s česnom, pa le dan in pol.

Neka druga študija je pokazala, da lahko z uživanjem velikih odmerkov izvlečka starega česna (2,56 grama na dan) prebolevanje prehlada ali gripe skrajšamo za 61 odstotkov.

A gre za nezadostne dokaze, zato bodo morali znanstveniki izvesti še več raziskav, da bi te učinke potrdili. Toda če velikokrat obležite zaradi gripe ali prehlada, se kljub odsotnosti trdnih dokazov izplača vključiti česen v prehrano.

Lahko zniža krvni tlak

Srčno-žilne bolezni, vključno s srčnimi napadi in kapmi, so najpogostejši vzrok smrti po svetu. Visok krvni tlak ali hipertenzija je eden od glavnih vzrokov za te bolezni. Študije so pokazale, da se je pri ljudeh z visokim krvnim tlakom, če so uživali prehranska dopolnila s česnom, krvni tlak občutno znižal.

Ena od študij je celo pokazala, da je bilo uživanje 600 do 1500 miligramov izvlečka starega česna v obdobju 24 tednov pri zniževanju krvnega tlaka enako učinkovito kot zdravilo Atenolol. Odmerki prehranskih dopolnil morajo biti kar veliki, da bi dosegli želeni učinek. Dnevni odmerek mora biti denimo enakovreden približno štirim strokom česna.

Znižuje raven holesterola

Česen lahko zniža vrednosti skupnega holesterola, tudi tako imenovanega slabega holesterola (LDL). V okviru študij se je namreč izkazalo, da prehranska dopolnila s česnom pri ljudeh s povišanim holesterolom za približno deset do petnajst odstotkov znižajo raven skupnega holesterola in/ali holesterola LDL. Zanimivo pa je, da česen očitno znižuje ravni holesterola LDL, medtem ko na ravni dobrega holesterola (HDL) nima posebnega učinka.

Drugi dejavnik tveganja za razvoj bolezni srca so visoke ravni trigliceridov v krvi, vendar česen tudi nanje očitno nima bistvenega učinka.

Polno antioksidantov

Oksidativni stres, ki ga povzročajo prosti radikali, pospeši proces staranja. Česen vsebuje antioksidante, ki v našem telesu spodbujajo delovanje zaščitnih mehanizmov proti oksidativnemu stresu. Študije so pokazale, da lahko z uživanjem velikih odmerkov prehranskih dopolnil s česnom spodbudimo proizvodnjo antioksidantnih encimov v organizmu in občutno zmanjšamo oksidativni stres, zlasti pri ljudeh z visokim krvnim tlakom.

Česen utegne torej zaradi učinka znižanja ravni holesterola in krvnega tlaka ter antioksidativnih lastnosti zmanjšati tveganje za razvoj nevrodegenerativnih bolezni, kot sta Alzheimerjeva bolezen in demenca.

Morda podaljšuje življenjsko dobo

Morebitnega vpliva česna na dolgoživost pri ljudeh pravzaprav ni mogoče dokazati. Toda glede na njegove koristne učinke na ključne dejavnike tveganja za razvoj smrtonosnih bolezni, kot je visok krvni tlak, lahko upravičeno sklepamo, da dejansko prispeva k daljšemu življenju. Pomemben dejavnik je tudi dejstvo, da pomaga v boju proti okužbam, saj so te pogost vzrok smrti, zlasti pri starejših ljudeh in ljudeh s slabim ali okvarjenim imunskim sistemom.

Nepogrešljiv je v solatah in zelenjavnih mešanicah. Foto: Shutterstock
Shutterstock

Zmanjšuje izčrpanost

Česen je bil ena od prvih substanc, ki so jih uporabljali za večanje učinkovitosti. V starih kulturah so ga tradicionalno uporabljali za zdravljenje izčrpanosti in krepitev delovne zmogljivosti pri delavcih. V antični Grčiji so ga dajali športnikom, ki so tekmovali na olimpijskih igrah.

Študije na glodavcih so pokazale tudi to, da česen prispeva k izboljšanju gibalnih sposobnosti živali, medtem ko je bilo v zvezi s tem do zdaj opravljenih le malo raziskav na ljudeh.

Ljudem s srčnimi boleznimi, ki so šest tednov uživali česnovo olje, se je najvišji srčni utrip znižal za dvanajst odstotkov, izboljšala pa se je tudi njihova telesna zmogljivost. Toda druga študija, v kateri je sodelovalo devet tekmovalnih kolesarjev, ni pokazala nobenih koristnih učinkov uživanja česnovega olja za izboljšanje rezultatov.

Raziskave sicer nakazujejo, da je mogoče z uživanjem česna zmanjšati izčrpanost, ki je posledica telesne vadbe.

Spodbuja izločanje strupov

Izkazalo se je, da velike količine žveplenih spojin v česnu naše organe ščitijo pred škodo, ki jo povzročajo strupene težke kovine. Štiritedenska študija, v katero so bili vključeni delavci v nekem podjetju za proizvodnjo avtomobilskih akumulatorjev, ki so vsakodnevno izpostavljeni visokim ravnem svinca, je pokazala, da se je pri njih zaradi uživanja česna raven svinca v krvi znižala za 19 odstotkov. Hkrati so pri njih izzveneli mnogi klinični znaki izpostavljenosti strupom, vključno z glavoboli in povišanim krvnim tlakom. Trije odmerki česna na dan so imeli pri zdravljenju teh znakov celo boljši učinek od zdravila D-penicilamin.

Krepi kosti

Učinka česna na izgubo kostne mase pri ljudeh do zdaj še niso preučili v okviru nobene raziskave. Toda študije na glodavcih so pokazale, da učinkovito preprečuje izgubo kostne mase, saj pri samicah zvišuje ravni estrogena.

Ena od raziskav, v katero so bile vključene ženske v menopavzi, je dejansko pokazala, da so se pri tistih udeleženkah, ki so vsak dan zaužile ustrezen odmerek česnovega izvlečka (enakovreden dvema gramoma surovega česna), občutno znižale vrednosti kazalnikov pomanjkanja estrogena. Na podlagi tega je mogoče sklepati, da utegne biti pri ženskah uživanje tega prehranskega dopolnila koristno za zdravje kosti. Živila, kot sta česen in čebula, utegnejo biti koristna tudi v boju proti osteoartritisu, ki povzroči obrabo sklepnega hrustanca.

Opozorilo

Če trpite zaradi motenj strjevanja krvi ali uživate zdravila za redčenje krvi, se pred uživanjem česna raje posvetujte s svojim zdravnikom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta