Najbolj seksapilni ples v zgodovini je star že 35 let

Denis Živčec Denis Živčec
06.02.2022 04:40

Letos mineva 35 let od premiere enega najpomembnejših momentov zahodnjaške popkulture, premiere Umazanega plesa, filma, ki je v modo vrnil spolni suspenz.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Prizor, ki si ga v življenju vsi nekako želimo doživeti, pa ga nikoli ne bomo

Profimedia

Če ste v 80-ih in 90-ih letih minulega stoletja imeli televizor, potem je prav mogoče, da je vročica najbolj subtilno erotičnega filma tistega časa zajela tudi vas. Priznajte, da ste vsaj enkrat v mislih podoživeli prizor, ko ljubka mladenka na vrhuncu refrena skladbe Time of My Life med plesom skoči, njegove mišičaste roke pa jo ujamejo in obdržijo v zraku. Toliko plesnih parov je kasneje poskušalo poustvariti ikonični filmski prizor, a čarovnija nikoli ni bila enaka. Dirty Dancing. Umazani ples. Če je plesne filme že leta 1983 v modo vrnil Flashdance, je Umazani ples na sceno vrnil seksapil, spogledovanje in neskončno vznemirljiv spolni suspenz, ko sta si glavna igralca z vsakim korakom in dotikom bila bližje in bližje, do končnega (plesnega) vrhunca. Po tem filmu so dekleta želela biti tako nedolžno spogledljiva in naravno seksapilna kot ona in vsi tako plečati, karizmatični in plesno spretni kot on. Letos od premiere kultne filmske uspešnice mineva že 35 let.

Toliko vsega se je spremenilo. S svetom, plesom, pa tudi zvezdniki filma. Leta 1987 sta v filmski klasiki zaplesala Jennifer Grey in danes žal že pokojni Patrick Swayze. Dogajanje filma je postavljeno v leto 1963. Zgodbo pripoveduje najstnica Frances Houseman - Baby, ki se med počitnikovanjem v ameriškem letovišču Catskill Mountains zaplete v romanco s plesnim učiteljem Johnnyjem Castlom. Tega je upodobil Swayze. Film Emila Ardolina iz leta 1987 s proračunom, vrednim šest milijonov dolarjev, je v blagajne kinematografov po svetu prinesel 214 milijonov dolarjev in je še vedno priljubljen na domačih platformah za predvajanje.

Profimedia

Naravno lepoto odnesli številni popravki

Umazani ples je prejel oskarja in zlati globus za najboljšo pesem (I've Had) The Time of My Life, gledalci pa so se zaljubili v like, glasbo in plesne gibe. Swayze je odigral tudi stransko vlogo plesnega učitelja v filmu Umazani ples 2 (Dirty Dancing: Havana Nights) iz leta 2004, ki pa ni pravo nadaljevanje uspešnice Umazani ples. V filmu, katerega dogajanje je umeščeno na Kubo leta 1958, sta zaigrala še Diego Luna in Romola Garai. Po pisanju spletnega portala film ni postal uspešnica.

Profimedia

Danes skoraj 62-letna Jennifer Grey je ena tistih igralk, ki so nekoč imele pred seboj obetavno kariero, a je njihova zvezda nato naglo zašla. Njena pot do slave se je zdela zagotovljena po vlogah v filmih Umazani ples in Ferris Bueller's Day Off, oba sta močno zaznamovala popkulturo 80-ih. Njena prihodnost je bila videti svetla, na mizi je imela kar nekaj vznemirljivih in donosnih projektov. Potem pa se je zgodil incident, ki je njeno kariero usmeril v povsem nepričakovano smer.

5. avgusta 1987 sta bila Jennifer ter njen tedanji fant in kolega Matthew Broderick udeležena v prometni nesreči s smrtnim izidom na Severnem Irskem. Njun avto je zapeljal na nasprotni vozni pas in trčil v vozilo, v katerem sta bili mati in hčerka Margaret Doherty in Anna Gallagher, ki sta na žalost umrli na kraju dogodka. Matthew je bil obtožen in spoznan za krivega nepremišljene vožnje, Jennifer pa je dolgo okrevala po hudem pretresu možganov in poškodovanih vratnih vretencih. Še leta so jo pestili kronični glavoboli, krči v predelu vrata in hude bolečine v ramenih. Umazani ples so premierno predvajali le devet dni kasneje in Jennifer v promociji ni mogla sodelovati. Kljub temu je postal eden najbolj dobičkonosnih filmov v zgodovini. Počutila se je krivo, bilo jo je sram, ker je bila soudeležena pri smrti dveh nedolžnih žensk. Kombinacija globoke žalosti in nenadne globalne slave je bila zanjo zelo težko breme. Ni se ji zdelo primerno proslavljati. Njene ambicije so se spremenile, je kasneje dejala v intervjuju za Sunday People. Pri sedemindvajsetih se je umaknila iz javnosti in sklenila, da se bo s čustveno stisko spopadla po lastnih pogojih in brez večjih pritiskov. Leta 1995 se je odločila vrniti v Hollywood, kar pa se ni izkazalo za dobro.

Profimedia

Najavili so jo kot gostujočo zvezdo v eni od epizod serije Prijatelji. Gledalci so njeno vrnitev na male zaslone nestrpno pričakovali, a na koncu niso mogli verjeti svojim očem. Nekoč ljubka igralka, ki je svet osvojila s svojo naravno lepoto, je bila povsem spremenjena. Prestala je namreč dve operaciji nosu, kar se je izkazalo za veliko napako. Sama je izjavila, da je v operacijsko dvorano vstopila kot zvezda, izstopila pa kot neznanka, saj so ji operacije povsem spremenile podobo. Hollywooda ni več zanimala. Začasno je celo spremenila ime, da bi lahko začela povsem novo kariero.

Za Swayzejevo jakno kar 62.000 dolarjev

Pestile so jo tudi zdravstvene težave, diagnosticirali so ji raka. K sreči ga je premagala. Poleti 2000 se je intimno zapletla z ameriškim voditeljem in igralcem Clarkom Greggom, s katerim se je poročila leto pozneje. Dobila sta hčerko Stello in skupaj preživela 19 let, julija lani pa naznanila ločitev. "Vedno bova družina, a sprejela sva težko odločitev, da se ločiva. Ostajava blizu in globoko hvaležna za življenje, ki sva ga delila," je sporočila.

Eden zadnjih spominov na hudo bolnega Patricka Swayzeja. Zvezdnik je umrl leta 2009.

Profimedia

Leta 2017 so na dražbi v Los Angelesu prodali več osebnih predmetov Patricka Swayzeja. Za kar 62.000 dolarjev so prodali usnjeno jakno, ki jo je Swayze nosil v Umazanem plesu. Dva tisočaka manj so dobili za jadralno desko iz filma Peklenski val. Igralčev avtomobil, športni delorean iz leta 1981, so prodali za 81.250 dolarjev, majico in par copat Reebok iz filma Duh pa za 18.000 dolarjev. Za usnjeno jakno iz Umazanega plesa so sicer pred dražbo predvidevali, da je vredna 6000 dolarjev. Nekatere osebne predmete Swayzeja so prodali s pomočjo igralčeve žene Lise Niemi Swayze, ki jih je prodala, saj želi, da jih ljudje častijo. Swayze je umrl 14. septembra 2009, ko je izgubil boj z rakom na trebušni slinavki. Star je bil 57 let. Od bleščečih časov največje slave filma tako ni več ostalo prav veliko, v naših mislih pa bosta Patrick in Jennifer večno plesala svoj umazani ples.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta