Naš zdravstveni sistem: Ne slišim, ne vidim

Aljoša Stojič Aljoša Stojič
03.03.2019 05:38

Zdaj še manj vem, zakaj potrebujemo razvejan javni zdravstveni sistem, če uganko rešiš le tako, da sistem zaobideš.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Canstockphoto

Ne vidim več dobro na tablo, črke so meglene. V redu, bomo še mi sedmošolcu nabavili očala, danes je itak pol otrok, tudi zaradi telefonov, kratkovidnih. Ampak kam neki se mudi!? Malo sem že pozabil, da so temelj našega zdravstva dolge čakalne dobe. Z napotnico pri šolski zdravnici sicer ni bilo težav, pri hitrosti se je zataknilo z obiskom očesnega specialista. Pred kulturnim praznikom sem kulturno poklical na otroško očesno ambulanto v Mariboru, telefonistka mi je vljudno svetovala, naj direktno pokličem na očesni oddelek. Na internetu najdem uradne ure naročanja in kličem - v prazno. Ti, ti, ti, telefonska številka ni dosegljiva ... Slušalka je bila odložena. Po dnevu in pol brezplodnih poskusov pokličem še v času, ko uradno ne sprejemajo zunanjih klicev. No, vsaj tokrat telefon pravilno zvoni: tu, tu, tu ... Zveza je, a v času neuradnih ur za naročanje nihče v sprejemni pisarni na dviguje slušalke. A vsaj vedel sem, da je telefonska številka prava.
Vrnem se na centralo, češ da ne morem priti v stik z okulistom. "Ja, vem, po tej poti je res težko, raje pišite medicinski sestri na e-mail," je prijazna telefonistka, ki mi z narekovanjem sestrine elektronske pošte pomaga rešiti zagato. Napišem, za kaj gre in da bi sina na osnovi napotnice naročil na pregled. Kmalu se prikaže jedrnat odgovor, da je prvi prosti termin zadnjega maja. Letos.
Super, v poletnih počitnicah bo lahko otrok z izostrenim vidom na nebu spremljal jastrebov let, do konca pouka pa bo lahko slepo ugibal, kaj na tablo piše učiteljica. Hvala za takšno obvezno in neobvezno dodatno zdravstveno zavarovanje. Ker pa Slovenci že iz časov pomanjkanja kave in pralnega praška slovimo po iznajdljivosti, sem poklical zasebnega okulista - pri njem čakalnih vrst seveda ni. Zdaj še manj vem, zakaj potrebujemo razvejan javni zdravstveni sistem, če uganko rešiš le tako, da sistem zaobideš. Še manj mi je jasno, kako bo čakalne vrste skrajšalo februarskih dodatnih 20 milijonov evrov v ta namen. Dokler bomo poslušali "na pregled meniskusa lahko pridete čez leto dni", bo preskakovanje čakalnih vrst ostal slovenski nacionalni šport.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta