Nesreče v motociklizmu: "Rossi in Vinales sta se spet rodila"

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
23.08.2020 03:00

Motošport so tudi padci - nedolžni ali takšni, ki končajo kariero ali zahtevajo življenje. A nekateri dirkači so tak davek plačali tudi na navadnih cestah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
​Hafizh Syahrin bi jo lahko v Spielbergu skupil dosti huje, hujši poškodbi se je k sreči izognil.
Epa

Skoraj bi me ubili! Tako pretresen je bil Valentino Rossi, potem ko sta ga na dirki v avstrijskem Spielbergu dva izstrelka v obliki 160-kilogramskih motociklov za las zgrešila. Yamaha Franca Morbidellija, naslednje leto najbrž Rossijevega moštvenega tekmeca pri ekipi Petronasa, in ducati Johanna Zarcoja po njuni medsebojni nesreči nista nikogar zadela, a Rossi, ki je v svetovnem motociklizmu že 25 let, je tokrat smelo ugotavljal: "To je bilo največje tveganje v moji karieri. A varuh motociklistov je tokrat dobro opravil delo."
Tokrat se je vse srečno končalo, a duhovi se še dolgo ne bodo pomirili. "Zarco je skoraj morilec," je besnel Morbidelli, ki ga je Francoz pri hitrosti 300 kilometrov na uro prehitel, nato pa tik pred njim zaviral. Motorja sta trčila, poletela v zrak in se spremenila v smrtonosna naboja, ki sta na naslednjem ovinku ciljala druge dirkače. "Zarco je vedno v središču kontroverznih trenutkov. Vesel sem, da sta se Maverick Vinales in Valentino Rossi spet rodila," je zadevo na twitterju komentiral zdaj že bivši dirkač Dani Pedrosa. In ni se zmotil.

Zarco najmanj stabilen, Dovizioso najbolj

Statistika pravi, da je v lanski sezoni največkrat padel prav Zarco. Od 19 dirkaških vikendov je nastopil na 16-ih in 17-krat telebnil na tla. Sledijo Jack Miller (15 padcev), Francesco Bagnaia in Marc Marquez (oba po 14 padcev). Morbidelli in Rossi, denimo, sta padla osemkrat, najuspešnejši pri izogibanju praskam je zmagovalec zadnje dirke Andrea Dovizioso, ki je padel štirikrat, pa še to dvakrat po zaslugi drugih - in za vse skupaj minuli vikend od Ducatija v zahvalo dobil delovno knjižico.
A da ne bomo samo tolkli po Zarcoju - ta je v sezoni 2019 presedlal z odlično vodljive yamahe na nov motor, KTM, in tudi zato se je njegovo število padcev podvojilo. Nekaj podobnega je doživel Rossi leta 2011, ko je z yamahe prešel na neukrotljivega ducatija, število padcev pa se je povzpelo s pet na dvanajst.

Daidžiro Kato domače dirke leta 2003 ni preživel.
Reuters
​​Ostanki motocikla po nedeljski nesreči v razredu moto2
Epa

To tisočletje štiri smrti

Ko se zgodi nesreča, so dirkači lahko le še izstrelki svojih motociklističnih orožij, o usodi pa pogosto ne odločajo več. Takrat se začne ruska ruleta z njihovimi življenji in marsikateri je v lovu na zmage in večno slavo plačal ultimativno ceno. Moderno dobo razreda motoGP je gotovo najbolj zaznamovala smrt Marca Simoncellija leta 2011 v Maleziji. Visokoraslega dirkača z bujnimi lasmi je do usodnega dne konkurenca, sploh Jorge Lorenzo, pogosto kritizirala zaradi dirkanja čez mejo varnega. In tudi tistega 23. oktobra je Simoncelli nesrečo zakrivil sam. V desnem ovinku se je, da ne bi zdrsnil z dirkališča, povsem nagnil nad asfalt, ko sta od zadaj pridrvela Colin Edwards in Valentino Rossi, mu nenamerno izbila čelado z glave in ga dobesedno povozila. Diagnoza je bila znana, številka 58 pa je za vekomaj odšla v pokoj.

Žalostni konec junakov devetdesetih

Kljub številnim spektakularnim nesrečam so to edini smrtni primeri v svetovnem prvenstvu v motociklizmu od leta 1994, polomljenih kosti pa verjetno ne štejejo niti posamezni dirkači. Ni ga vrhunskega motociklista, ki ne bi izpustil kakšnega dela sezone zaradi poškodb. To je izkusil Valentino Rossi v letih 2010 in 2017, pravkar je na prisilnem počitku zaradi zlomljene roke Marc Marquez. A ne le to, tudi konec kariere ali celo konec življenja, kakršnega so dotlej poznali, so povzročile poškodbe najbolj legendarnih dirkačev.

V začetku kariere je bil po spektakularnih padcih znan Jorge Lorenzo, ki so mu po eni od nesreč morali tudi nazaj prišiti del prsta.
Reuters
Padci so sestavni del motociklizma.
Reuters

Dirkanje nevarno, promet nič manj

Kako nevarno je motoristično dirkanje, zgovorno povedo naslednji podatki: v svetovnem motociklističnem prvenstvu so od leta 1949 umrli 103 dirkači (od tega pet na dirkah za VN Jugoslavije v Opatiji in na Grobniku), na vzdržljivostnih dirkah jih je od leta 1936 umrlo 37, v spidveju od leta 1927 kar 91. Med njimi leta 2013 v Argentini žal tudi Slovenec Matija Duh. In tako ima vsaka zvrst dirkanja svoj črni seznam …
A še bolj kot na dirkališčih je lahko nevarno na navadnih cestah. Japonec Norifumi Abe je mož, ki je bil v 90-ih vzornik Valentina Rossija, potem ko je kot povabljeni dirkač v elitnem razredu na domači dirki v Suzuki leta 1994 skoraj prišel do zmage. Njegova življenjska pot se je končala leta 2007 na skuterju, ko mu je v prometni nesreči pot prekrižal tovornjak.
Podobna žalostna usoda je doletela svetovnega prvaka iz leta 2006 Nickyja Haydna, ki je preminil 22. maja 2017, potem ko ga je na motorju v Italiji zbil avto.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.