Nordijska hoja je koristna za pacientke z rakom na dojki

nr
01.09.2019 04:59

Ta nizko intenzivna vadba preprečuje nastanek oteklin, izboljšuje telesno kondicijo in povečuje kakovost življenja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pri rehabilitaciji žensk z rakom na dojki je potrebna sprememba življenjskih navad. Telesna aktivnost je pri tem glavno orodje.
Profimedia

Nordijska hoja, aerobna telesna aktivnost, pri kateri uporabljamo posebne palice, podobne smučarskim, utegne biti zelo koristna za pacientke z rakom na dojki. Tako je vsaj pokazala analiza izsledkov številnih raziskav. Nizko intenzivna vadba po besedah avtorjev študije, objavljene v reviji European Journal of Cancer Care, preprečuje nastanek oteklin, izboljšuje telesno kondicijo in povečuje kakovost življenja.
"Glavna strategija pri rehabilitaciji žensk z rakom na dojki je sprememba življenjskih navad. Telesna aktivnost je pri tem glavno orodje," je povedal Jorge Torres, eden od avtorjev študije, sicer profesor na Fakulteti za izobraževanje, znanost in šport pri Univerzi v Vigu v španski provinci Pontevedra. "Človeka, ki večino življenja presedi, ni lahko spremeniti v rekreativnega športnika. In taki ljudje nordijsko hojo lažje sprejmejo kot način rekreacije. Zanjo namreč ne potrebujemo nobene drage opreme, izvajamo jo lahko sami ali v skupini z drugimi in tudi hitro se je naučimo," je še pojasnil Torres.

Brez negativnih stranskih učinkov

Nordijska hoja, ki se je v 80. letih preteklega stoletja uveljavila kot poletna oblika treninga oziroma poletno nadomestilo za tek na smučeh, je postala splošno razširjena po prehodu v novo tisočletje.

Več študij je pokazalo, da nordijska hoja pomaga zdraviti depresijo ter povečuje prepričanje, da lahko obvladujemo bolečine.
Reuters

Učinkovita alternativa

Zdi se, da biomehanični gibi pri nordijski hoji v primerjavi s tistimi pri običajni hoji nevtralizirajo nekatere od stranskih učinkov, ki se lahko pojavijo med zdravljenjem raka, denimo slabša mobilnost ramenskega obroča in težave s hrbtnimi mišicami. "Mnogi zdravstveni delavci in terapevti se ne zavedajo, da obstajajo telesne aktivnosti, ki jih v času zdravljenja raka ne bi smeli izvajati, in da je nordijska hoja zelo učinkovita alternativa," poudarja Torres.
"Nordijska hoja je strukturirana oblika telesne aktivnosti, za katero se je izkazalo, da ima še več pozitivnih učinkov kot običajna hoja," pa pojasnjuje Marco Bergamin z Univerze v Padovi, ki ni sodeloval pri prej omenjeni analizi. "Druga pomembna stvar, ki jo avtorji analize premalo poudarjajo, je večja kakovost življenja. Nordijska hoja je tudi v tem primeru izredno koristna, kajti pacientke z rakom na dojki so borke, kar s sociopsihološkega vidika močno vpliva na njihovo življenje."

Pacientke z rakom na dojki so borke, kar s sociopsihološkega vidika močno vpliva na njihovo življenje.
Canstockphoto
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta