Rak dojk: Na sto žensk, ki zbolijo, je tudi en moški

Urška Kereži
08.11.2018 06:02

Mlade, starejše, okrogle, suhcene, majhne, visoke - rak dojk lahko doleti prav vsako in skrb vzbujajoč je podatek, da se je v zadnjih petdesetih letih razmahnil.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Še leta 1960 je bila s to boleznijo diagnosticirana ena od dvajsetih žensk, danes je že ena od sedmih. Statistično v Sloveniji zato vsako leto tako umre 400 žensk in nekaj moških, v EU 87 tisoč.

Prvi znaki

Priporočamo, da si dojke pregledujete vsak cikel med sedmim in desetim dnem po začetku menstruacije, saj so takrat najmanj napete. Če ciklusov nimate, jih pregledujte vsak mesec na isti dan. Pri samopregledovanju bodite pozorne na bulice ali zatrdline tako v dojki kot pod pazduho, na spremembe v velikosti ali obliki dojk, izcedek iz bradavice ali njeno ugreznjenje, na rdečino ali luščenje kože ob bradavici in razjede na koži. Če opazite katerega od naštetih znakov, se čim prej posvetujte z zdravnikom. Po petdesetem letu vsaki dve leti opravite tudi preventivni pregled in rentgensko slikanje oziroma mamografijo.

Pet stadijev

Bolezen R+ se začne razvijati v žleznih mešičkih ali izvodilih in se razširi v maščobno tkivo, lahko tudi v druge dele telesa, prognoza ozdravitve pa je odvisna od stadija pri postavitvi diagnoze. Stadij 0 je najzgodnejša oblika raka, ki praviloma ne tvori otipljivega tumorja. V stadiju 1 je tumor manjši od dveh centimetrov. V stadiju 2 je tumor manjši od petih centimetrov in tudi bezgavke pod pazduho so že lahko prizadete. V stadiju 3 prizadete bezgavke otipamo, so trde in fiksirane, kdaj celo vidne s prostim očesom. V zadnjem stadiju, stadiju 4, se je tumor že razširil v druge dele telesa.

Načini zdravljenja

Bolnica, ki so ji postavili diagnozo raka dojk, ima na voljo pet načinov zdravljenja: kirurgijo, radioterapijo (obsevanje), kemoterapijo, hormonsko zdravljenje in biološko zdravljenje. Za katerega se bo zdravnik odločil, je odvisno od tipa tumorja, stadija ob diagnozi in splošnega zdravstvenega stanja bolnice. Obstajajo tudi lokalni, sistemski in kombinirani načini zdravljenja. Pri prvem gre za kirurški poseg in obsevanje, pri drugem navadno za zdravljenje raka, ki je že v četrtem stadiju. Tudi pri kirurški odstranitvi tumorja obstajata dva tipa: prvi je lumpektomija (odstranijo tumor in okolno tkivo), drugi mastektomija (odstranijo celotno dojko, lahko tudi podpazdušne bezgavke).

Kurkumin - eden najboljših zaviralcev

Dr. William LaValley iz Austina v Teksasu, eden vodilnih zdravnikov naravnega zdravljenja raka, je prepričan, da je kurkumin najboljša obramba pred rakom, kar naj bi potrjevala večina raziskav. Enako velja za metabolite kurkumina in njihove derivate. Znanih je namreč več kot sto poti, preko katerih delujejo v celici. V Indiji denimo, kjer kurkumo uporabljajo v izobilju, je obolenje za rakom na črevesju, prsih, prostati ali pljučih desetkrat manjše, delno tudi zaradi kurkume.

Moški niso imuni

Na sto žensk, ki zbolijo, je tudi en moški. Razlika je predvsem v starosti, pri kateri se rak razvije - pri ženskah v povprečju v 62. letu, pri moških v 67. Je tudi pogosteje spregledan, saj tako zdravniki kot moški niso tako pozorni na simptome kot ženske. Najbolj ogroženi so zaposleni v petrokemični industriji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta