Rekreacija: 10 razlogov za hojo

NR
09.09.2018 06:00

Preprosta in brezplačna, kadarkoli in kjerkoli. Če se je lotite pravilno, se lahko v ta najbolj preprosti način rekreacije tudi zaljubite.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nekateri so za nordijsko

Hoja je eden od najboljših načinov za ohranjanje zdravja, saj znižuje krvni tlak, krepi kosti, skrbi za vitkejši pas, izboljšuje počutje, je odlična poživitev. Študije so pokazale, da je ob utrujenosti hoja odlična izbira, ker vas prebudi, ne da bi izkoristili svoje energijske rezerve in se utrudili. Živahen sprehod glede na vloženi napor predstavlja približno stopnjo šest na desetstopenjski lestvici. Hoja vam pomaga uravnavati hormone. Ženske po menopavzi lahko tveganje za nastanek raka dojke zmanjšajo z redno hojo, četudi ne izvajajo druge telesne vadbe, ugotavlja Ameriško društvo za boj proti raku. Vsaj ena ura hoje dnevno lahko vaše tveganje zmanjša za 14 odstotkov, kar gre najverjetneje pripisati uravnavanju hormonov, ki spodbujajo rast tumorja dojke.

Učinek kot pri težjih aktivnostih

Hoja je hrana za možgane. Po ugotovitvah italijanske raziskave imajo starejši ljudje (stari nad 65), ki so večino energije porabili za hojo, 27 odstotkov manj možnosti za pojav demence. Povečan krvni obtok zaradi telesne aktivnosti naj bi pomagal hraniti možgane. Ob tem velja dodati, da je bil učinek lahke vadbe, kot je hoja, enak učinku težjih in bolj zahtevnih telesnih aktivnosti.
S hojo proti lakoti. Ne samo da s hojo pokurite 300 kalorij na uro, že 15 minut pospešene hoje sredi popoldneva lahko zmanjša količino sladkarij, ki jih zaužijemo, ugotavljajo raziskovalci z Univerze v Exetru. Raziskovalci menijo, da lahko uživanje visokokalorične hrane, kot je čokolada, postane navada, ki vodi v pridobivanje telesne teže. Že samo kratek sprehod zadostuje, da se vnos kalorij omeji na polovico.
S hojo proti boleznim. Hoja je enako učinkovita kot tek v boju proti sladkorni bolezni, visokemu krvnemu tlaku in srčnim boleznim, ugotavljajo ameriški znanstveniki. Če pokurite enako število kalorij kot tekač, boste deležni enakih koristi kot pri teku. To pa pomeni, da morate hoditi nekoliko dlje ali hitreje. Poskušajte si pomagati z rokami. Hitreje kot jih boste premikali, hitreje boste hodili.
Kdor hodi, manj verjetno opusti svojo vadbeno rutino. Znanstveniki, ki so raziskovali, kako pogosto ljudje opustijo svojo vadbeno rutino, so zaključili, da se kar 80 odstotkov ljudi, ki se rekreativno ukvarjajo s hojo, drži svoje vadbene rutine, medtem ko to velja le za 30 odstotkov tekačev. Sama vadba in počutje po njej nista tako boleča kot pri teku, obenem pa je pri hoji manjše tveganje za poškodbe.

Namesto antidepresivov

Hoja na naraven način izboljša razpoloženje. Po hoji se dejansko počutite boljše, bodisi gre le za izboljšanje splošnega razpoloženja ali resnejšega stanja. Raziskovalci so ljudi z depresijo prosili, da gredo trikrat tedensko na polurni sprehod in to rutino ponavljajo 16 mesecev. Ugotovili so, da ima hoja enako pozitiven učinek na razpoloženje kot antidepresiv Zoloft. Šest mesecev po zaključku študije so še potrdili, da so udeleženci študije, ki so nadaljevali hojo po 16 mesecih, manj verjetno znova zapadli v depresijo. Le osem odstotkov udeležencev, ki so nadaljevali hojo, je znova zbolelo za depresijo, medtem ko je v depresijo znova zapadlo 38 odstotkov ljudi, ki so se zdravili izključno z zdravili.
Hoja krepi kosti. Vsakič, ko stopite na tla, se vaše kosti okrepijo. Ne preseneča, da imajo ženske po menopavzi, ki na dan prehodijo vsaj 1,6 kilometra, veliko večjo gostoto kosti kot tiste, ki ne hodijo. Po ugotovitvah raziskovalcev z ameriške univerze Tufts ljudem, ki hodijo, kostna masa v nogah upada počasneje kot drugim.
Skoraj vedno ste dovolj fit, da lahko hodite. Če lahko hodite, ste dovolj zdravi za to obliko vadbe. Vendar si zapomnite, da hoja ni tekmovanje. Začnite z lahkotnimi 15-minutnimi vsakodnevnimi sprehodi, nato pa začnite vadbo nadgrajevati.
Hoja je odlična za hujšanje. Ali mislite, da morate pred začetkom telovadbe shujšati? "Hoje se lahko lotite takoj," je razložila strokovnjakinja za fitnes Joanna Hall. "Hoja je morda najbolj učinkovita oblika vadbe. V samo dveh tednih sem opazila, da so ženske s hojo izgubile več centimetrov okoli bokov, stegen in trebuha. Izboljšajte svojo tehniko in rezultati bodo vidni že kmalu." Ali nimate prijateljev, ki bi vam med hojo delali družbo? Če jih ne morete prepričati o hoji, se pridružite klubu hoje v bližini ali pa ga ustanovite, če še ne obstaja. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta