Črna murva blaži depresijo, vrtoglavico in nespečnost

Borut Cerkvenič
23.05.2021 03:00
Murvine liste nabiramo od aprila do vključno junija, lubje aprila in maja, plodove pa julija in avgusta. Črno murvo uživamo tudi pri boleznih želodca in črevesja.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za marmelado potrebujemo dozorele plodove črne murve. Foto: Wikipedia
Wikipedia

Črna murva (Morus nigra) spada v družino murvovk, domači imeni zanjo sta murva in crni dud. Izvira iz Azije. Zraste 10 do 15 metrov visoko, krošnja je velika in gosta. Listi so na mladih vejah dolgi do 23 centimetrov, na starih vejah pa do 20 in široki do 10 centimetrov. Na veje so nameščeni na nekoliko krajših pecljih kot listi bele murve, žleb pa je pri njih le nakazan. Listi so izrazito srčasti, delijo se na 3 do 5 krp, lahko pa so tudi nedeljeni. Zgornja plast listne ploskve je temno zelena, spodnja je dlakava.

Cvetovi so enospolni, iz oplojenih se razvijejo soplodja, dolga od 2 do 3 centimetre. Zreli plodovi so izjemno polnega okusa, barva je temno vijolična do skoraj povsem črna, po čemer je drevo dobilo ime. V primerjavi s plodovi bele murve so nezreli kisli.

Črno murvo že od nekdaj gojijo zaradi okusnih plodov, iz katerih kuhajo marmelado ali sirup. Iz prvotne domovine so drevo že v antiki razselili po sredozemskih deželah. Drevo dobro prenaša sušo, tudi na mraz je manj občutljivo od bele murve in lahko uspeva vse do nadmorske višine okoli 1000 metrov, raste tudi v Sloveniji. Razmnožuje se s semeni, potaknjenci, grebenicami in s cepljenjem. Uporabni deli so listi, zreli plodovi, lubje in prah. Murvine liste nabiramo od aprila do vključno junija, lubje aprila in maja, plodove pa julija in avgusta.

Sprošča živce

Učinkovine v črni murvi so organske kisline (citronska in jabolčna), beljakovine, ogljikovi hidrati, maščobe, vitamini A, B1, B2, C, E in K, beta karoten, natrij, kalcij, selen, cink, baker, železo, kalij, mangan, magnezij, pektin. Uživamo jo kot sok, v marmeladi in želeju.

Nezreli plodovi so kisli. Foto: Wikipedia
Wikipedia
Razvejana murva zraste tudi 15 metrov visoko. Foto: Profimedia
Profimedia
Morus nigra, 1880 Foto: Profimedia
Profimedia

Koristi pri vnetju sečnih poti, pri boleznih ustne votline in grla. Črna murva izboljšuje odpornost proti virusom, blaži epilepsijo, depresijo, nespečnost in vrtoglavico, sprošča živce. ​​Pomaga pri ugrizih žuželk. Uporabna je zoper drisko. Priporočajo jo zoper staranje kože, za beljenje kože. Uživamo jo pri boleznih želodca in črevesja, pri zastrupitvi s hrano, z alkoholom ali z gobami. Celi rane, zdravi akne ter je uporabna kot tonik za obraz in oči.

Opozorilo

Ljudje z alergijami ne smejo jesti murv. Na dan se lahko poje do 30 dag zrelih plodov. Zeleni plodovi povzročajo hudo drisko. Uživati ne smemo mrzlih plodov, ker slabo vplivajo na želodec in želodčno sluznico. Tudi bolniki s sladkorno boleznijo naj ne uživajo zrelih plodov murve.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta