Okužba z virusom HIV ni samo bolezen mladih

NR
22.03.2020 04:57

Podatki angleške agencije za javno zdravje kažejo, da se je število spolno prenosljivih okužb pri ljudeh, starih več kot 45 let, v zadnjih petih letih zvišalo za tretjino.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bolezen, ki ni izkoreninjena, je pa postala obvladljiva.
Profimedia

Ko je 59-letni Ashley pristal v bolnišnici zaradi vnetja slepiča, nista ne on ne njegov zdravnik pomislila na virus humane imunske pomanjkljivosti (HIV). "Povedali so mi, da ni z mano nič narobe, da sem imel virus - ne vedoč, da imam najhujši virus, kar je sploh mogoče," se spominja Ashley. Pred tremi leti so mu diagnosticirali HIV, potem ko je imel nezaščiten spolni odnos. A tako pozna diagnoza pomeni, da je virus že poškodoval njegov imunski sistem. "Bil sem v zelo veliki negotovosti." Ashleyjeva izkušnja pa ni neobičajna - po podatkih angleške vladne agencije Public Health England je šest ljudi od desetih, okuženih s HIV in starih več kot 50 let, leta 2018 zelo pozno dobilo svojo diagnozo. Zdravstveni delavci in prostovoljci razložijo, da zaradi stigme in splošnega prepričanja, da starejši niso spolno aktivni, simptomov pogosto ne jemljejo resno. "Ljudje, stari več kot 50 let, ki so se pravkar ločili ali ponovno poročili, mislijo, da so varni," pove Ashley. "Ker ni več možnosti za zanositev, ni več nevarnosti. Ker te bolezni so za mlade. A niso, so za vse."

"Misliš, da si nepremagljiv"

Na podlagi podatkov, dobljenih pri agenciji Public Health England (angleški agenciji za javno zdravje), je jasno, da je število spolno prenosljivih okužb pri ljudeh, starih več kot 45 let, v zadnjih petih letih naraslo za tretjino. Norah O'Brien, strokovnjakinja za spolno zdravje pri agenciji Public Health England, razloži, da starejši ljudje sebe ne dojemajo kot osebe, ki bi bile v kakršnikoli nevarnosti. Takšen je bil tudi pogled 63-letne Karen Norton, ki se je okužila s HIV pred več leti v Afriki. "Večina nas meni, da smo nepremagljivi in da se nam to ne more zgoditi," pove. "Strokovnjaki predvidevajo, da 50-letniki in starejši ne morejo imeti te bolezni. To je domneva, ki jo imamo po mojem mnenju vsi o ljudeh, starejših od 50 let. Nekako ne želiš razmišljati, da bi jo tvoja mama in oče lahko imela - ampak je še kako mogoče."
Karen je potrebovala veliko časa, da je spregovorila o svoji diagnozi, saj se je bala obsojanj. "Počutiš se, kot da prenašaš umazano skrivnost, ki jo je treba skrivati," še pove. "Ob nezaščitenih spolnih odnosih se lahko zgodi vsakemu. Jaz sem živ dokaz."

"To ni smrtna obsodba"

V Veliki Britaniji je število ljudi, pri katerih so diagnosticirali HIV, močno padlo od leta 2012 - zlasti med homoseksualci in biseksualnimi moškimi. Pri Terrence Higgins Trust so prepričani, da je zdaj potrebna osredotočenost onstran stereotipnega razmišljanja, povezanega s HIV.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta