Virus hiv in aids: Kdor se zdravi, virusa ne prenaša na druge

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
28.11.2018 16:29

Stigma in diskriminacija okuženih z virusom hiv sta še vedno močno prisotni, tudi pri zdravstvenem osebju. Testirajte se zaradi odgovornosti do sebe in do drugih, pozivajo strokovnjaki.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja se je mogoče brezplačno in anonimno testirati, testiranja pa organizirajo tudi v drugih večjih slovenskih mestih. Fotografija je simbolična.
Reuters

Diagnoza okužba z virusom hiv (humani virus imunske pomanjkljivosti) zaradi učinkovitega zdravljenja že dolgo ne pomeni smrtne obsodbe. Letno pri nas za njenimi posledicami umre od ene do pet oseb. Pa še ti zato, ker so prišli prepozno na testiranje ali ker so se preprosto prenehali zdraviti. Zato je toliko bolj pomembno, da se gre oseba pri najmanjšem sumu testirat, in če virus odkrijejo, je takoj treba pristopiti k zdravljenju, je pred 1. decembrom, mednarodnim dnevom boja proti aidsu, na okrogli mizi STAkluba opozoril zdravnik prof. dr. Janez Tomažič z ljubljanske Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. Slednji se že več kot 20 let poklicno posveča ljudem, ki živijo z virusom hiv ali imajo že razvito bolezen aids. V Sloveniji je trenutno z virusom hiv okuženih okoli 700 ljudi. Letno odkrijejo od 40 do 50 okuženih, pri čemer zadnji dve leti njihovo število upada, tako je bilo lani na novo odkritih 39 oseb, letos do oktobra pa 32.

Zdravnik Janez Tomažič: "Strah pred socialno smrtjo je največji strah okuženih."
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta