Organizirani kriminal: S Pandoro in Ateno znova nad tatove artefaktov

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
17.05.2020 06:00

Devetnajst tisoč ukradenih arheoloških predmetov so odkrili policisti v zadnji akciji, aretirali pa 101 osumljenega.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Italiji zaseženi porcelan
Europol

Novo poglavje je dobila globalna akcija Europola z imenom Pandora, tokrat že četrto. A ker je šlo za akcijo preko meja EU, sta pri tem sodelovala tudi Interpol in Svetovna carinska organizacija (WCO) z drugim nadaljevanjem akcije Atena. Epilog akcije združenih sil policije je bilo zaseženih več kot 19 tisoč arheoloških artefaktov in drugih umetnin, 101 aretiran osumljenec in sproženih preko 300 preiskav. Tokratna globalna operacija, ki se je osredotočala na razbitje mednarodnih mrež preprodajalcev umetnin in starin, je vključevala sodelovanje 103 držav.
Kriminalne mreže preprodajajo arheološko blago in umetnine, ki so izginile iz z vojno prizadetih držav, ter dela, ukradena iz muzejev in z arheoloških najdišč. Policisti so tako zasegli kovance iz različnih obdobij, arheološke predmete, keramiko, zgodovinsko orožje, slike in fosile. Zaseženi so bili tudi predmeti za olajšanje iskanja teh dragocenih predmetov, na primer detektorji kovin. Akciji Pandora IV in Atena II sta se sicer začeli že lani jeseni, rezultati preiskav pa so bili predstavljeni pred dnevi.

Europol je že četrtič usklajeval mednarodno akcijo Pandora.
Europol

Več obrazov organiziranega kriminala

Preiskava enega od primerov spletne prodaje je pripeljala do zasega 2500 starodavnih kovancev s strani argentinske zvezne policijske sile, kar je bil največji zaseg v tej kategoriji predmetov, drugi največji zaseg pa je izvedla latvijska državna policija - v roke policistov je prišlo skupaj 1375 kovancev. Šest evropskih policijskih sil je poročalo o zasegu 108 detektorjev kovin, kar je pokazalo, da je plenjenje v Evropi še vedno aktualno.

Romuni so zasegli tudi zgodovinske zapise.
Europol

Prva tri poglavja

Prvi del Pandore je bil izveden leta 2016. Europol je v sodelovanju s policijskimi silami in predstavniki različnih ustanov iz 18 držav, Interpolom, Unescom in Svetovno carinsko organizacijo (WCO) dosegel pomemben uspeh pri preprečevanju tatvin in tihotapljenja kulturnih dobrin in dragocenih arheoloških, zgodovinsko pomembnih predmetov. V akciji, ki je potekala oktobra in novembra 2016, so pregledali 29 tisoč vozil, 50 ladij in prijeli 75 posameznikov, vpletenih v nečedne posle, za povrh pa odprli še 92 novih preiskav. Pomemben je tudi podatek, da so zasegli 3561 predmetov velike kulturne in umetniške vrednosti, med njimi kar 500 arheoloških predmetov, med katerimi jih je bilo tudi 19, ki so jih leta 2014 neznanci ukradli iz arheološkega muzeja v španskem mestu Murcia. Prav tako do zasegli več kot 400 dragocenih kovancev iz različnih arheoloških obdobij, na sled so jim prišli tudi s pomočjo sledenja spletnim stranem, preko katerih so jih prodajali zbirateljem.

V Madridu je v rokah policistov pristala edinstvena zlata maska Tumaco.
Europol
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta