Eden najbogatejših Norvežanov osumljen umora žene. Trupla policija ni našla

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
10.05.2020 05:30

Poldrugo leto je že, odkar je izginila Anne-Elisabeth Hagen. Sprva se je domnevalo, da je bila ugrabljena, zdaj se je zgodil preobrat.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Forenziki na delu
Epa

Norveška policija je pred dnevi aretirala enega najbogatejših Norvežanov, 70-letnega milijonarja Toma Hagna. V preiskavi izginotja njegove žene, takrat 68-letne Anne-Elisabeth Hagen, oktobra 2018 je namreč prišlo do neverjetnega preobrata in zdaj je njenega umora ali vsaj sodelovanja pri tem osumljen njen mož.
Hagnova žena je brez sledu izginila z njunega doma v Lorenskogu, vzhodno od Osla, 31. oktobra 2018. Preiskovalci so na prizorišču našli sporočilo z grožnjami in zahtevo po odkupnini v višini devet milijonov evrov v kriptovaluti. Občasni stiki z domnevnimi ugrabitelji na spletnih platformah so sprva potrjevali teorijo, da je bila Anne-Elisabeth žrtev ugrabitve. Junija lani je policija še enkrat pregledala sledi in začela preiskovati, ali je šlo morda za umor. V zadnjih dneh aprila pa je policija Toma Hagna aretirala pred njegovim domom, ko je odhajal na delo. Osumljen je umora ali pomoči pri umoru, je na tiskovni konferenci sporočila policijska komisarka Ida Melbo Oystese. Policija ni razkrila nobenih konkretnih dokazov za svoje sume ali ugibanja o morebitnem motivu, je pa zatrdila, da ima primer sledi jasnega in naklepnega dejanja.

Torm Hagen je aretiran.
EPA

Trupla policija še ni našla

Tom Hagen je 164. najbogatejši Norvežan. Vrednost njegovega premoženja je bila lani ocenjena na 1,9 milijarde norveških kron (168 milijonov evrov), investira v nepremičnine in je lastnik elektroenergetskih objektov. Javnost se zdaj sprašuje, kakšno vlogo je imel Hagen pri izginotju svoje žene, ali je imel sostorilce, predvsem pa, kje je Anne-Elisabeth Hagen, za katero sedaj domnevajo, da je mrtva. Pogrešane ženske oziroma njenega trupla policija namreč še ni našla.
O tem, da je ženska izginila, je javnost izvedela šele januarja lani, saj je policija zaradi suma, da gre za ugrabitev, zadevo ohranjala v tajnosti. Primer je v državi, kjer je stopnja kriminala nizka, pritegnil precejšnjo pozornost. Par je živel v Fjellhamarju, vasi približno 12 milj severovzhodno od Osla. Poročila sta se leta 1969 in imata tri odrasle otroke. Anne-Elisabeth Hagen je bila do septembra 2018, torej tri mesece pred ugrabitvijo, članica uprave holdinga njenega moža."Lahko potrdimo, da gre za ugrabitev z zahtevo po odkupnini in resnimi grožnjami," je takrat medijem dejal Øystein Stavdal Paulsen, višji svetovalec norveškega policijskega okrožja Vzhod. "Kar zadeva odkupnino, ne želimo potrditi, v kolikšnem znesku ali v kakšni obliki," je dodal. Mediji pa so poročali, da je bilo v Hagnovem domu najdenih več sporočil in da je bila zahtevana odkupnina v kriptovaluti monero.
Tom Hagen je povedal policiji, da se je 31. oktobra 2018 vrnil z dela. Njegova žena je izginila in našel je pismo z grožnjo. Policija je opravila obsežne forenzične preiskave na milijarderjevem domu. Najdeni so bili plastični trakovi, odkrit pa je bil tudi odtis podplata velikosti 45. Nobenih dokazov o vlomu v dom ni bilo, toda Tom Hagen je policiji povedal, da manjka rezervni ključ, ki ga je par imel v garaži. Na prizorišču je bila odkrita slabo napisana zahteva po odkupnini v znesku 9 milijonov evrov v kriptovaluti, polna groženj.
Policija je že ob izginotju Anne-Elisabeth Hagen preiskovala tudi možnost, da se je pogrešani zgodilo kaj drugega, a sporočila domnevnih ugrabiteljev, ki so prihajala preko družbenih omrežij, so bila dovolj, da se je preiskava v to smer ustavila; vse do lani poleti, ko so policisti namesto ugrabitve pričeli preiskovati tudi druge možne razlage, zakaj je Hagnova žena izginila. Lanskega junija so tako postavili teorijo, da je iskana Anne-Elisabeth Hagen umorjena. Kaj je bil dokaz ali razlog za to trditev, ni znano. "Zdaj verjamemo, da ni bilo ugrabitve in nikoli ni bilo pogajanj. Z drugimi besedami, bil je jasen in dobro načrtovan poskus zavajanja policije," je sporočila policija.

Milijonarjev odvetnik je kot tožilec preganjal Breivika

"Gre za dobro načrtovano prevaro," je glavni tožilec Tommy Broeske dejal na tiskovni konferenci v Oslu po prijetju milijonarja. "Ni bilo ugrabitve, ni bilo pogajanj," je dodal. Hagen je bil aretiran zaradi umora ali pomoči pri tem. Uradne obtožbe namreč še ni. Glede na norveško zakonodajo je mogoče osumljenega aretirati, obtožiti pa šele veliko kasneje v postopku. Tožilec Aase Kjustad Eriksson je dejal, da si bodo oblasti prizadevale, da bi bil Hagen štiri tedne zadržan v priporu s prepovedjo obiskov in zunanje komunikacije, in da je možnih še več aretacij. "Pomembno je poudariti, da čeprav smo prijeli Toma Hagna, primer še vedno preiskujemo in obstaja več neodgovorjenih vprašanj,“ dodajajo organi preiskave in pregona.

Bogataševa posest
Epa
Preiskujejo tudi s psi.
Epa
Preiskava službenih prostorov Toma Hagna.
Epa

Motiv denar?

Medtem pa mediji ugibajo, kakšen motiv bi bil lahko imel Tom Hagen za umor žene. Hagen, drugi najstarejši otrok v kmečki družini z 12 otroki, je začel posel z nepremičninami v poznih osemdesetih, leta 1993 pa ustanovil energetsko podjetje Elkraft. Trenutno ima 70-odstotni delež v podjetju, ki deluje po celotni Skandinaviji. Tom in Anne-Elisabeth sta se poročila pred 49 leti, Tom je bil takrat star 20, Anne-Elizabetah 19 let. Ko je v poslovnem svetu Tomu pričenjalo uspevati, sta leta 1987 pisala poročno pogodbo. V njej je zapisano, da vse, kar Tom Hagen v prihodnosti pridobi bodisi z dediščino, darilom, plačo ali vračilom, spada v njegovo osebno lastnino in da Anne-Elisabeth do tega ni upravičena. Ko je leta 1993 gospa Hagen podedovala dom svojih staršev, je bila zakonska pogodba spremenjena, tako da je Tom Hagen prevzel popolno lastništvo tudi nad hišo, ki jo policija zdaj obravnava kot prizorišče umora. V zameno za to je dal ženi "darilo" - znesek v višini slabih 18 tisoč evrov. Ta denar je žena varno naložila na račun, ki se ga mož ne bi smel dotakniti, dokler ne bo dopolnila 67 let. Leto kasneje je izginila. Če bi se par razvezal, bi Hagnova dobila zgolj parcelo s hišo blizu Osla, dobrih 15 tisoč evrov gotovine in citroena BX ali avto enake kakovosti. Odvetniki so za norveške medije povedali, da bi sporazum, ki je tako mačehovski do žene, lahko sodišče razveljavilo. "V svoji praksi sem videla veliko pogodb, sporazumov, le redko pa sem videla takšno, ki je tako zelo neuravnotežena," je dejala norveška odvetnica.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta