Pa jo ujemi, motociklistko, če lahko

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
10.03.2019 05:00

Ženske vedno manj sramežljivo vstopajo v moški svet avto-moto športa, 22-letna Španka Ana Carrasco Gabaron je postala prva svetovna prvakinja v zgodovini motociklizma.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ana Carrasco, aktualna svetovna prvakinja v razredu Supersport 300
Bikesrepublic

Svet Valentina Rossija, Marca Marqueza in Jorgeja Lorenza je moški svet. Svet, ki je še v primerjavi s formulo ena šovinističen. Če so v formuli ena pred natančno letom dni uvedli pravilo, da v tem cirkusu ne bo več hostes, ki z držanjem senčnikov hladijo dirkače na startu, se v motociklizmu na nove družbene standarde požvižgajo. Tudi šefinj moštva, kot je v formuli ena Claire Williams, v razredu MotoGP ne boste našli; tu so za ženske še vedno rezervirani predvsem poklici piarovk in novinark. Dirkačice? Bog ne daj! In če se že pojavi kakšna, je že to, da gre za žensko, glavna zgodba. Njeni rezultati so po navadi v ozadju. Tudi dobesedno.

Odlično se znajde v moškem svetu
KTM

Otroške solze za uresničitev sanj

In kdo je čudežna deklica španskega, pardon, svetovnega motociklizma? Pozornejši spremljevalci nedeljskih dirkaških matinej, ki pred razredom MotoGP budno spremljajo še dogajanje v Moto3, se je bodo spomnili, ko je leta 2013 kot nadobudna 16-letnica prihrumela v družbo najperspektivnejših mladih dirkačev sveta. Trinajst dirk uvajanja je bilo potrebnih, dokler se v Maleziji s 15. mestom ni vpisala med dobitnike točk kot prva ženska v motociklističnem svetovnem prvenstvu po Katji Poensgen leta 2001. Še prej sta do takšnega dosežka prišli le dve. Taru Rinne in Tomoko Igata.

Ne le lokalne, globalne zvezdnice

Kljub vsesplošni prepoznavnosti, če ne že slavi, Gabaronova še vedno biva v hiši staršev, študira pravo in čaka na vrnitev med elito, tisto pravo. Iz razreda Moto2 so že prihajale ponudbe, a po slabi izkušnji z razredom Moto3 si želi zdaj dočakati priložnost za odmevnejše dosežke, ne le za vlogo statistke. Dotlej bo branila naslov prvakinje v Supersportu 300.

Danica Patrick je bila pred vrati formule ena.
Reuters

Pomanjkanje priložnosti, ne znanja

Zadnja ženska, ki je nastopila v kraljici avto-moto športa, je tako Lella Lombardi. No, v treh sezonah med 1974 in 1976 si je prislužila le pol točke. Ker bi imela dirkačica v formuli ena velik marketinški potencial, je bila prav letos ustvarjena nova ženska dirkaška serija, namenjena iskanju potencialne zvezdnice. To serijo W je že podprl 13-kratni zmagovalec dirk v formuli ena David Coulthard, ki je prepričan, da lahko moški in ženske v avto-moto športu enakovredno tekmujejo: "A obstoječe strukture tekmovanj ne delujejo dovolj dobro, da bi lahko izstrelile vrhunsko voznico."

Bi lahko bila ženska v dirkalniku tako hitra kot Lewis Hamilton?
Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta