Peka piškotov z najmlajšimi: Enostavno, kot bi rekel keks?

Branka Bezjak Branka Bezjak
30.12.2022 01:00

Peči piškote je običajno zabavno. Če k pečenju pritegnete otroke, je dobro vedeti, da se lahko vse skupaj zaplete.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Piškotni nogometaši
Branka Bezjak

Med prazniki je tudi čas za peko vseh vrst. K temu opravilu lahko povabite otroke in združite prijetno s koristnim. Ustvarili boste unikatne in praktične pozornosti za obdarovanje, zamotili otroke in jim vsaj za nekaj časa pregnali dolgčas, ne nazadnje pa potešili željo po sladkem. Zapisala bi, da bo to tudi kakovostno preživet čas z otroki, toda dobro je vedeti, da velikokrat ni tako idilično, kakor je videti v reklamah in na družbenih omrežjih.

Odrasli morajo biti na to posebno druženje s svojim podmladkom ustrezno pripravljeni. Perfekcionisti, ki želijo izdelati popolno pecivo, in tisti, ki imajo radi vse pod nazorom, bodo morali zelo zmanjšati svoja pričakovanja in upoštevati, da lahko gre marsikaj narobe. S tem pa (lahko) pride tudi slaba volja, pri bolj občutljivih tudi prepiri. Vnaprej je treba tudi sprejeti, da boste pri končnem čiščenju ostali bolj ali manj sami.

Otroke pritegnite z zanimivimi modelčki.
Branka Bezjak

Otroci na drugi strani pa bodo gotovo uživali. Peka spodbuja ustvarjalnost, otroci se naučijo slediti navodilom, bodisi vašim bodisi receptu. In takoj vidijo, kaj se zgodi, če se navodila ne upoštevajo. Hkrati osnovnošolci ob peki vadijo merske enote, seštevajo količine sestavin, tako da je lahko to početje tudi dodatno poučno. A ko bodo z rokami šarili po mehki moki, stiskali maslo, lizali sladkor in kreme s prstov, boste morali zamižati, stisniti zobe. Bodite pripravljeni, da bodo pri tem zagotovo kaj razsuli, da se bo beljak razlezel po pultu, jajčne luščine ostale v rumenjaku. Imejte pripravljene krpe za sprotno ukrepanje.

Da bo vse početje dalo ustrezen rezultat, se je treba na peko že prej primerno pripraviti. Najprej preverite, ali imate vse sestavine za kuharsko ustvarjanje. Razočaranje otrok, potem ko ste jih že pritegnili, bo veliko, če zastavljenega ne boste mogli izpeljati. Če so vključeni mlajši, je morda dobro, da sestavine prej sami stehtate in pripravite, da jih otroci le zmešajo v večji skledi. Tisti, ki v šoli že spoznavajo merske enote, pa naj te tudi v praksi uporabijo, tehtajo, pretvarjajo enote.

Pri krašenju piškotov pustite domišljiji in ustvarjalnemu izražanju prosto pot.
Branka Bezjak

Ni le za deklice

Veliko je možnosti, kaj lahko pečete, pripravljate z otroki. Od kruha in drobnega pekovskega peciva, palačink, rumovih kroglic, tort, na spletu najdete veliko enostavnih receptov. Morda začnete s takšnimi, pri katerih se sestavine merijo kar v lončkih, v trgovini se najdejo pripravki v škatlah, denimo za mafine, ki jih bodo otroci lahko kmalu uporabili čisto sami.

Pri nas doma že skoraj ves december vsaj enkrat na teden pečemo piškote. Pa to ne pomeni, da jih imamo polne škatle. Dejstvo je, da ta peka vzame čas in da piškote ne nazadnje sproti pojemo, nekaj tudi podarimo. Začne se pri testu, ki ga otroci radi (večkrat) pokusijo, da se prepričajo, ali je zares dobro. Potem je treba znova pokusiti, takoj ko so piškoti pečeni, in tako naprej do točke, ko napečeno poide.

Slaščičarsko-pekovsko ustvarjanje vseh vrst pa ni namenjeno le deklicam, ki bi želele speči samoroge, srčke, vile. Tudi dečkom bo peka piškotov všeč. Pravzaprav spol pri tem sploh ni pomemben. Otroke lahko pritegnete z zanimivimi modelčki. Od snežakov, jelenčkov, božičkov, če se osredotočimo na aktualen čas, do množice drugih likov. Z malo domišljije je naša najmlajša ustvarila like, za katere smo rekli, da so nogometaši. Pod vtisi vsega dogajanja ob svetovnem prvenstvu v nogometu je ustvarila (tako jih je sama poimenovala) piškotno trojico Mbappe, Messi in Ronaldo. Poleg tega se je sama domislila (ker ji sladkorni preliv čez piškote ni dober), da lahko surovemu testu doda nekaj zelene barve za jedila. Nato pa še z nekaj malega dekoracije nastanejo zabavni neobičajni pošastkoti.

Čokolade ni nikoli preveč.
Branka Bezjak

Poenostavite si delo

Če imate dober recept, so že navadni piškoti zelo okusni. Da pa bo zabava trajala dlje, jih lahko okrasite. To si lahko sicer prihranite tudi za naslednji dan, če bo po peki zmanjkalo volje in zagnanosti. Ker kakor sprva pri otrocih zavladata veliko navdušenje in vnema nad ustvarjanjem v kuhinji, to nato hitro uplahne. Zna se zgoditi, da boste že po dveh pladnjih pečenih piškotov (ali še prej) ostali sami s preostankom testa. Zato pa na začetku ni treba pretiravati z zastavljenimi količinami. Sicer pa ne skrbite, testo počaka v hladilniku nekaj dni.

Lahko pa takoj vse napečete in s prelivanjem s čokolado ali sladkorjem delo nadaljujete naslednji dan. Pri tem se prav tako odprejo neskončne možnosti ustvarjalnega izražanja. Zlasti v tem času najdete v trgovinah množico posipov vseh vrst od navadnih barvnih mrvic do smrečic, zvezdic, srčkov. Z dodajanjem barve mletemu sladkorju pa vse skupaj še poživite in naredite pisano, da ne ostane le pri čokoladnem prelivu, ki pa ga prav tako lahko posujete s pripravljenimi sladkornimi posipi ali kokosom, mletimi lešniki, da nastane pestra paleta drobnega peciva. S prakso in kakšnim nasvetom si boste sčasoma marsikaj tudi poenostavili. Večerova kolegica Zora Štok, vsestransko izkušena v kuhinji, je tako denimo zaupala, da se lahko čokolada za glazuro raztopi kar v mikrovalovni pečici. S tem se izognete topljenju nad vodno kopeljo in čokoladi ni treba dodajati masla. A pazite na čas in pravo temperaturo, da čokolade ne zažgete, kakor sem jo jaz.

Naj za konec podčrtamo: peka z otroki terja nekoliko več priprav, vse skupaj traja dlje, ker so še nespretni, in če so mlajši, ne morete računati, da bodo prevzeli del opravil. Vaša kuhinja bo bolj zapacana, kakor če bi pekli sami. Vse to vzemite v zakup in na koncu boste vsi zadovoljni z rezultatom.

Z nekaj domišljije nastanejo pošastni piškoti.
Branka Bezjak

Ne domišljam si, da sem posebna mojstrica v peki. Sem pa z leti izkušenj, tudi ob vešči kolegici Zorici, dobila še debelo kožo, da me kakšni spodleteli poskusi ne potrejo. In odkar se tega lotevam, veliko bolj cenim trud slaščičarjev, pekov, kuharjev. Koliko volje in časa, zlasti če delaš vse ročno, je treba, potem pa nekdo narejeno snede v dveh sekundah in morda še pokritizira. Verjemite, tisti, ki so pečeno pripravili, so do svojega izdelka sami dovolj kritični.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta