(RECEPTI) Brez prazničnih piškotov ne gre: Tukaj so drobni nasveti za lažjo peko

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
18.12.2022 06:00

Za mnoge najlepši prazniki v letu že trkajo na naša vrata, zato vam ponujamo nekaj receptov za praznične piškote, s katerimi boste zagotovo razveselili svoje najdražje in popestrili praznično mizo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
 
Profimedia

Prav gotovo se boste strinjali - prazniki se pričnejo z vonjem po piškotih. Ni vam jih treba kupiti v trgovini ali pekarni, pripravite jih lahko namreč kar v domači kuhinji, k veselemu oblikovanju in peki sladkih dobrot pa povabite tudi svoje najdražje. Zagotovo vam bodo tudi najmlajši z veseljem priskočili na pomoč pri kreativnem ustvarjanju.

Štefka Kop

Domače piškote oblikujemo z ljubeznijo - in ko so pečeni, zares zadiši po za mnoge najlepših praznikih v letu, je prepričana tudi ljubiteljska kuharica Štefka Kop iz Lovrenca na Pohorju, ki se lahko pohvali, da njene slastne recepte, ki jih deli na družbenih omrežjih pod imenom Štefkine dobrote, spremlja in uporablja že več kot 35 tisoč sledilcev. Z veseljem jim svetuje tudi s priročnimi nasveti pri pripravi sladkih in drugih dobrot, predvsem pa jim pomaga, če se pri peki ali kuhanju kaj zalomi. Pravi, da ji je ljubezen do kuhinje prirojena, in doda: "Zakaj ne bi tega delila še z drugimi!" In ima prav - prihajajoči prazniki so kot nalašč, da svoje misli in ideje delimo z drugimi. Velika ljubiteljica sladkega nam je dala kar nekaj nasvetov o peki piškotov - in tudi nekaj svojih najljubših receptov.

Cimetovi piškoti
Štefkine Dobrote

Orehi, pistacije, cimet ...

O sladkih dobrotah govori s posebno strastjo, da se človeku kar pocedijo sline. Natančnega števila vseh piškotov, ki jih je spekla do zdaj, ne pozna, a pravi, da jih je bilo ogromno. Pa ne samo za praznike, ko svoje najdražje ponavadi razvaja z različnimi piškoti, z veseljem jih peče vse leto, tudi poleti, ko nekaterim bolj tekne sladoled. Pove, da ljudje v adventnem in božičnem času ter med novoletnimi prazniki največkrat izberejo recepte za pripravo cimetovih piškotov, rogljičkov in medenjakov, ki jih sama imenuje Miklavževi piškoti, janeževi upognjenci ... Vsekakor pa na praznično okrašeni mizi ne smejo manjkati v Sloveniji zelo priljubljeni piškoti linške oči, še opozori - tudi pri Kopovih so med prazniki nepogrešljivi, saj jih imajo radi prav vsi. Kot posladek po kosilu ali sladek prigrizek ob čaju pa teknejo tudi piškoti s cimetom, ki čudovito dišijo, in tradicionalna poslastica - orehovi rogljički.

Strinja se, da se časi spreminjajo tudi glede sestavin, ki jih uporabljamo pri peki sladkih dobrot. A vendarle se je pri pripravi prazničnih piškotov glavnina sestavin ohranila. Za najbolj priljubljene piškote se ponavadi uporabljajo že nekdaj uporabljene sestavine - od orehov, pistacije, kakava, čokolade do različnih prelivov. Tako pripravljeni piškoti, meni Kopova, prav vabijo, da jih čim prej pohrustamo.

Orehovi rogljički
Štefkine Dobrote

Drobni nasveti za lažjo peko

Ker se v teh dneh veliko gospodinj loteva praznične peke, je veliko vprašanj, ki jih Kopova dobiva, povezanih prav s piškoti. Njihova priprava, pravi, sploh ni zahtevna, kljub temu pa vsem začetnikom polaga na srce, da pri peki čim manj komplicirajo in naj poskušajo v izdelavo piškotov čim aktivneje vključiti tudi najmlajše. Vsekakor je priporočljivo upoštevati tudi kakšen nasvet izkušenih kuharic, ki nam lahko peko olajšajo, hkrati pa bomo z njimi prišli do boljšega izdelka.

Tudi Štefka Kop ima veliko nasvetov in pravi, da je pri vsaki peki nekaj dejstev, na katera je dobro biti pozoren. Zelo pomembno je, opozori Kopova, da peko piškotov ter drugih sladkih in nesladkih dobrot prilagodimo pečici, ki jo imamo. "Pečice se zelo razlikujejo, saj imajo ene naprave takšne, spet druge drugačne funkcije.

Praznični piškoti
Štefkine Dobrote

Čeprav recept predpisuje čas in temperaturo peke, Kopova priporoča, da med peko večkrat preverimo, kaj se na primer s piškoti v njej dogaja, da se nam ne bi zapekli preveč ali premalo. Hkrati pa opozori na še eno zelo pomembno dejstvo, na katero ponavadi tisti, ki pečejo prvič, niso pozorni: "Ko dajemo v pečico prvi pekač s piškoti, moramo vedeti, da bo peka trajala dalj časa, čeprav smo pečico predhodno ogreli. Piškoti na drugem pekaču pa bodo zagotovo pečeni hitreje."

Miklavževi piškoti
štefkine Dobrote

Prav tako gospodinjam polaga na srce, da se pri pripravi sestavin natančno držijo recepta. "Če recept vsebuje maslo, ga moramo uporabiti, če pa potrebujemo rastlinsko mast, jo uporabimo in je ne nadomeščamo," opozori Kopova. Tudi pri valjanju testa je potrebna previdnost. Testo mora biti razvaljano enakomerno, kar pomeni, da mora biti po celi dolžini enake debeline. Če bomo imeli na pekaču nekaj piškotov, izrezanih iz debelejšega testa, in nekaj iz tanjšega testa, se bodo tanjši spekli prej, opozori Štefka Kop.

Linške oči
Štefkine Dobrote

"Še najbolje bo, če si testo razdelimo na več delov in valjamo manjše količine testa," svetuje Kopova, saj bomo pri tem naredili manj napak. In kaj narediti z ostanki testa, ki nam ostanejo pri izrezovanju z modeli? Sogovornica pozna odgovor tudi na to vprašanje: "Ostankov testa nikar ne zavrzite, ampak jih dodajte k novemu testu, pripravljenem za naslednjo izrezovanje." In še nekaj kratkih, a vedno zelo priročnih nasvetov pri peki piškotov: "Moko si vedno pripravimo en dan prej in jo pustimo, da stoji na sobni temperaturi. Testo za piškote za pol ure položimo v hladilnik, saj ga bomo tako lažje razvaljali. Lažje pa ga bomo valjali tudi, če bomo delovno površino posuli z ostro moko. Z moko je priporočljivo pomokati tudi modele, ki jih uporabljamo za izrezovanje piškotov."

Okrogli pirini keksi 
Jasna Marin
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta