(RECEPTI) Pečemo v adventu! Dobre stare klasike in presenetljivi piškoti s poprom

Bonbon Bonbon
25.11.2022 06:00

Začenja se. Čas, ko na plano potegnemo recepte za svoje najljubše piškote, je končno prispel. Če potrebujete sladki navdih, ga prinašamo zvrhano mero.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Cimetove zvezdice

Potrebujemo: 500 g fino mletih mandljev, 5 beljakov, 450 g mletega sladkorja, 2 žlički mletega cimeta.

Iz beljakov stepemo trd sneg (preden začnemo stepati, dodamo ščepec soli; začnemo z najnižjo hitrostjo mešalnika in končamo z najvišjo). Med stepanjem dodamo sladkor in stepamo, da se sneg lepo sveti. Skodelico snega damo na stran (spravimo v hladilnik), v preostanek vmešamo mandlje. S spiralnimi nastavki ugnetemo testo in ga pustimo počivati kakšno uro ali čez noč. Testo potem na delovni površini, dobro posipani s sladkorjem, razvaljamo na približno pol centimetra debeline in izrežemo zvezdice. Modelček vedno vtisnemo v sladkor, preden izrežemo novo zvezdico, tako se testo ne bo lepilo nanj. Na vsako zvezdico damo malo beljaka, ki smo ga shranili, in ga lepo razvlečemo po krakih. Zvezdice pustimo čez noč na sobni temperaturi, da se posušijo.

Cimetove zvezdice
Profimedia

Dobri stari medenjaki

Potrebujemo: 60 g masla, 50 g rjavega sladkorja, 60 g medu, 1 beljak, 190 g moke, 2 g začimb za medenjake, 2,5 g sode bikarbone, ščepec soli.

Iz sestavin zamesimo gladko testo, ga zavijemo v folijo in damo za eno uro v hladilnik. Nato testo med dvema kosoma papirja razvaljamo približno štiri milimetre debelo in z modelom izrežemo piškote. Položimo jih na pekač, obložen s papirjem za peko, in jih v ogreti ventilatorski pečici pri 160 stopinjah Celzija pečemo osem do devet minut. Pustimo 15 minut, da se ohladijo, jih polovico po eni strani namažemo z lešnikovim namazom in pokrijemo s preostalimi piškoti. 50 g sladkorja v prahu gladko umešamo z nekaj kapljicami limoninega soka in medenjake okrasimo s sladkorno glazuro.

Dobri stari medenjaki
Profimedia

Vaniljevi rogljički z orehi

Sestavine za približno 60 rogljičkov: Testo: 300 g moke, 60 g mletih orehov, ščepec soli, noževa konica cimeta, 100 g sladkorja v prahu, 250 g hladnega masla, 1 rumenjak. In še: 100 g masla, 100 g sladkorja, 2 zavojčka vaniljevega sladkorja.

Moko, orehe, sol, cimet, sladkor v prahu, vaniljev sladkor, maslo in rumenjak zmešamo ter zmes zgnetemo v gladko testo. Testo zavijemo v folijo in ga za eno uro postavimo v hladilnik. Iz ohlajenega testa oblikujemo za prst debele svaljke, jih narežemo na šest centimetrov dolge kose in oblikujemo v rogljičke. Položimo na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem, in damo v segreto pečico. Temperatura pečice: 180 °C. Čas peke: 10 minut. Maslo stopimo in zmešamo obe vrsti sladkorja. Rogljičke še tople premažemo z maslom in posipamo z mešanico sladkorja.

Vaniljevi rogljički z orehi
Profimedia

Piškoti iz ovsenih kosmičev

Sestavine za približno 100 piškotov: 500 g ovsenih kosmičev, 300 g pirine moke,

1 kavna žlička sode bikarbone, 300 g masla (segreto na sobno temperaturo), 250 g sladkorja, 1 zavojček sladkorja z burbonsko vaniljo, 4 jajca, 200 g mletih orehov, 1 žlička kardamoma, 1 žlička cimeta v prahu, 200 g temne čokolade (75 % kakava), 50 g nasekljanih orehov, 50 g lešnikov.

V skledo nasujemo fino mlete ovsene kosmiče. Moki primešamo sodo bikarbono in ju dodamo v skledo z ovsenimi kosmiči. V moko naredimo vdolbinico in vanjo nasujemo na kockice narezano maslo, jajca in orehe, kardamom in cimet. Ugnetemo kompaktno testo. Nato nasekljamo čokolado in jo skupaj z grobo nasekljanimi orehi vgnetemo v testo. Iz testa oblikujemo salamice s premerom približno tri centimetre, jih zavijemo v folijo in za eno uro damo v hladilnik. Ohlajeno testo narežemo na en centimeter debele kolute in jih zložimo na pekač, obložen s papirjem za peko. V del piškotov vtisnemo lešnike. Damo v segreto pečico. Temperatura pečice: 180 °C. Čas peke: 16-20 minut. Ohlajene hranimo v dobro zaprti pločevinasti posodi za piškote.

Piškoti iz ovsenih kosmičev
Profimedia

Poprovi piškoti

Sestavine za 80 piškotov: 150 ml rjavega sladkorja, 80 ml sirupa sladkorne pese, 80 ml vode, 160 g masla, 2 žlički mletega cimeta, 1 žlička mletega kardamoma, 1 žlička ingverja v prahu, 1 žlička mletih klinčkov, 1 ščepec soli, 1 ščepec mletega popra, 100 g orehov ali lešnikov, fino mletih, 100 g ržene moke, 350 g pšenične ali pirine moke, 1 žlička sode bikarbone ali vinskega kamna. In še: beli sladkorni gel v tubi za pisanje.

V loncu zmešamo sladkor, sirup sladkorne pese in vodo ter med segrevanjem vseskozi mešamo. Zmanjšamo temperaturo, dodamo maslo in začimbe ter mešamo, da se maslo stopi. V skledi zmešamo mlete orehe ali lešnike, rženo in pšenično ali pirino moko ter sodo bikarbono. Dodamo masleno zmes in z električnim mešalnikom mešamo na najnižji stopnji, dokler ne dobimo testa za valjanje. Če je testo premokro, dodamo še od 50 do 80 gramov pšenične ali pirine moke in pregnetemo. Testo na pomokani delovni površini na tanko razvaljamo in z modelčki oblikujemo piškote. Zložimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Pečemo v segreti pečici. Temperatura pečice: 220 °C. Čas peke: 4-6 minut. Pečene piškote vzamemo iz pečice in jih položimo na rešetko, da se ohladijo. Ohlajene okrasimo z belim sladkornim gelom.

Poprovi piškoti
Profimedia

Čokoladno-orehovi španski vetrci

Sestavine za približno 48 kosov: 3 beljaki, 1 ščepec soli, 70 g sladkorja v prahu, 55 g nesladkanega kakava v prahu, 45 g orehov, fino nasekljanih.

Beljake in sol v veliki skledi stepamo, dokler ne nastanejo majhni in mehki vrhovi. Počasi dodajamo sladkor, da postanejo vrhovi vse trši. V sneg presejemo kakav v prahu in vmešamo orehe. Na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem, položimo približno 2,5-centimetrske kupčke mase. Razmik med vetrci naj bo prav tako 2,5 cm. Damo v segreto pečico. Temperatura pečice: 175 °C.

Čas peke: približno 20 minut, da se vetrci posušijo. Preden španske vetrce vzamemo s pekača, počakamo, da se popolnoma ohladijo.

Čokoladno-orehovi španski vetrci
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta