Poletje mladinskih filmskih projektov: Elvis, junak nove generacije

Saša Britovšek Saša Britovšek
11.08.2024 06:00

Bogata bera otroških filmov - Nastajata film Elvis Škorc, genialni štor in nadaljevanka Smrdljivc. Prihajata Tartinijev ključ in Igrišča ne damo!

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mlada igralca Maks Peštaj Zevnik in Frida Bratuš
Fabula

Sredi poletja se v Ljubljani snema nov otroški film z naslovom Elvis Škorc, genialni štor. Ta sledi zgodbi trinajstletnega Elvisa, ki jo je v svoji mladinski knjižni uspešnici z enakim naslovom zapisala pisateljica Janja Vidmar. Medtem ko se genialni glavni junak spopada s klasičnima najstniškima težavama, kot sta uveljavljanje v krogu vrstnikov in prva ljubezen, se njegovo življenje dodatno postavi na glavo ob ločitvi staršev. Vlogo fanta, ki prisega na kemijo, stripe in simpatijo Hanno, je prevzel štirinajstletni Maks Peštaj Zevnik, v vlogah njegovih staršev sta Iva Krajnc Bagola in Matej Puc. V ljubljanskih četrtih Prule, Trnovo in Poljanski nasip tako nastaja dinamičen film režiserja Borisa Jurjaševiča, kjer otroške težave še vedno ostajajo mladostne, saj se bo v njih prepoznal marsikateri najstnik.

Prizor s snemanja filma Elvis Škorc, genialni štor
Osebni arhiv/Radovana Mišić

Direktor fotografije je Alexander Šurkala, producent filma pa Radovan Mišić iz produkcijske hiše Fabula. Slednji nam je ob koncu snemalnih dni povedal nekaj o izkušnji tega mladinskega projekta. "Ker delamo mladinski film, je v ekipi veliko neprofesionalnih igralcev in imeli smo zares izredno srečo pri izboru mladih igralcev. Vsi sodelujejo, kot bi bili profesionalci. Tako psihično kot fizično so dali vse od sebe in se izkazali. Kljub naporni poletni vročini in dolgim uram snemanja so ustvarili izjemne igralske vloge." Mišić je še posebej izpostavil Maksa Peštaja Zevnika v glavni vlogi, ki je bil prisoten na prav vsakem snemalnem dnevu, saj gre verjetno za edini slovenski mladinski film, kjer glavni junak nastopa vsak dan. Njegova predanost in angažiranost je navdušila ekipo. "Zanimivo je, da je Maks prišel na avdicijo zadnji dan, ko smo nekako že imeli izbrane kandidate. Pa nas je s svojo pripravljenostjo in profesionalnostjo prepričal, da gre za izjemno talentiranega štirinajstletnika. Res smo imeli srečo s kastingom in to je pri ustvarjanju mladinskega filma tudi najpomembnejše. Spremljevalna ekipa, tehnika ... te stvari je mogoče urediti, zamenjati v času snemanja. A če ne izbereš dobre igralske zasedbe, od filma ne moreš veliko pričakovati," je še povedal izkušeni filmski producent in dodal, da Maks z Elvisom prinaša med slovensko mladino junaka generacije, s sporočilom, da je treba v življenju narediti še kaj več, kot le strmeti v telefon in misliti, da je to dovolj za srečo in uspeh. V resnici je treba najti stranpot od povprečja, nekaj kar bo otroka oblikovalo v zrelo osebo. Ustvarjalci filma so s svojo poletno izkušnjo nadvse zadovoljni in upajo, da bo to poplačano tudi v dobrem generacijskem filmu, ki bo zadovoljil mlado filmsko publiko.

Maks Peštaj Zevnik in Kiara Kenig (Filmski vlogi Elvis in Ela, brat in sestra
Radovan Mišić

To pa ni vse v poletni malhi mladinske filmske bere. Snema se tudi otroška nadaljevanka Smrdljivc. Tudi ta ima knjižno osnovo, in sicer istoimenski roman Roka Bohinca. Svojevrstna kriminalka nastaja v Šenčurju oziroma na tamkajšnji osnovni šoli. V glavnih vlogah nastopajo Ula Rovan, Kaja Šuštar, Edo Kazić, Mitja Bellotti, Janez Aleksander Vrhovec.

Medtem svetovno premiero doživlja otroški film Klemna Dvornika Igrišča ne damo!, ki se je kot prvi slovenski mladinski film uvrstil v otroški tekmovalni program legendarnega festivala v Locarnu v Švici. Gre za akcijsko pustolovščino po scenariju Dore Šustić o skupini dvanajstletnikov iz ljubljanske Šiške, ki se uprejo odraslim in rešijo svoje igrišče pred uničenjem.

Film Dvorišča ne damo! prihaja na spored slovenskih kinematografov 5. septembra.
Foto: A Atalanta

Jeseni pa bo na filmska platna prišla tudi dolgo pričakovana mladinska kriminalka Tartinijev ključ Vincija Vogua Anžlovarja, kjer osrednjo vlogo nosi Piran, ki v svoji skrivnosti združi tri počitniške junake. Njihove vloge so prevzeli mladi igralci Maks Kerševan, Ella Lapajne in Svit Šturbej. Ustvarjalci so film opisali z besedami "Ko Poletje v školjki sreča Da Vincijevo šifro".

Glavno vlogo v filmu Tartinijev ključ ima Piran, in seveda trojica mladih igralcev Maks Kerševan, Ella Lapajne in Svit Šturbej.  
Željko Stevanić/Blade Productions
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta