Igrišča ne damo: Premočeni Nipke v skate parku pozival v analogni svet

Andreja Kutin Andreja Kutin
04.08.2024 19:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Mariboru se je na seznam lokacij uvrstilo Doživljajsko igrišče, ki se tudi sooča s težavami.
Andrej Petelinšek

Že odkar je po številnih zapletih in razpletih Maribor z ogromnim naporom starih skaterskih sil dobil skate park, je jasno, da je to prostor, ki so ga generacije res težko čakale. Skoraj neprenehoma, tudi sredi počitnic, deluje skate park kot nekakšna mini elektrarna energije, brnenje, včasih glasba, predvsem pa treskanje desk ob beton, vrtenje kolesc, smeh in občasni počasni ooopa, ko komu uspe res dober trik. Tudi v petek je generator brnel ... vse do izklopa - nad Mariborom se je ravno v času, ko naj bi prostor zasedle še kamere, vsula narava. Strele, veter, grom in naliv. Aplikacije so tokrat imele prav.

Ven, v analogni svet

Neurje je snemalno ekipo s kopico otrok, najprej na Doživljajskem igrišču stisnilo v avtobus, po premiku pa še v hiško ob skate parku, ki je bil druga lokacija na snemalnem programu. Nič zato, projekt gre dalje, smo premočeni in hlapeči ugotavljali v mini hiški. Za kaj gre? Na poti v slovenske kinodvorane je nov mladinski film Igrišča ne damo!, ki ga podpisuje režiser Klemen Dvornik, v središču zgodbe pa je igrišče, ki naj bi postalo - parkirišče. Ter kopica mladih, ki tega kakopak ne želi in posledično zaneti upor. Zgodba se sicer res dogaja v enem od blokovskih naselij v Ljubljani, a jasno je, da jo je moč preslikati praktično kamorkoli v Slovenijo. Ne nazadnje to dokazuje tudi odličen odziv na akcijo, ki so jo ustvarjalci zagnali ob kampanji za film; zbirali so zgodbe slovenskih otroških igrišč, ki so pokazale, da igrišča niso le otroška, ampak večgeneracijska. Predvsem pa več kot kopica igral in košarkarskih košev. Izmed prijavljenih so izbrali nekaj lokacij po Sloveniji in na teh posneli še videospot za istoimenski komad Igrišča ne damo! In ker nič na beton in igrišče bolje ne ustreza kot hip hop, je seveda pisalo in mikrofon vzel v roke raper Boštjan Nipić Nipke. "Z ekipo smo se ujeli v petih minutah, a ne morem reči, da sem ustvaril komad samo za ta film. V bistvu je to komad o meni in mojem otroštvu, dal sem samo pogled na zgodbo, ki je pravzaprav moja. Tudi film je sneman tri ulice od kraja, kjer sem odraščal," pravi Nipke. Ampak zakaj so igrišča danes prazna? "Temu smo priča vsak dan. Tudi danes smo videli v Izoli: če ne bi snemali videospota in se ne bi vedelo, da se tam nekaj dogaja, bi bilo igrišče prazno. Ko smo šli, se je izpraznilo. Ko sem bil otrok, mi je igrišče pomenilo vse. Lahko rečem, da me je igrišče tudi vzgojilo, tam sem dobil prijatelje, se prvič zaljubil, spoznal razne športe, tudi moja glasbena pot se je začela tam. Igrišče ti da veliko veliko več kot telefon ali računalnik. Zato sem vesel tega projekta, s katerim spodbujamo male, da gredo ven v analogni svet, se gledat iz obraza v obraz, čutiti," pravi Nipke.

https://www.youtube.com/watch?v=l4z9Tllx7Tw

Manjkajo igrišča ali otroci?

Med našim razglabljanjem je dež prešel v bolj mirno različico in ker ima na srečo skate park tudi luči, je ekipa uspela posneti vsaj nekaj deževnih kadrov, v katerih se je ljubljanskemu pridružil še mariborski raper Marko Kocjan - Emkej, z nekaj impro spretnosti je uspelo. Ampak, ali res izginjajo igrišča ali izginjajo otroci z igrišč za ekrane? Emkej: "Dobro vprašanje. Ravno sem v fazi, ko vsak dan šutnem 100 šutov na koš na različnih mariborskih igriščih, tako da ti lahko povem iz prve roke. To je moj kardio vsak dan. Ampak igrišča so povečini prazna, upam, da zato, ker so otroci na morju in bo jeseni bolje. Moje igrišče na OŠ Ludvika Pliberška pa je tako skoraj vedno prazno, ker so okoli naredili ograjo."

Videospot za pesem seveda še čaka obdelava, a to je mala malica v primerjavi s filmom, ki je zahteval 30 snemalnih dni na igrišču v Šiški in ostalih blokovskih lokacijah in že pred premiero žanje prve uspehe. Sprejet je na nekaj festivalov, še več, "sprejet je bil tudi na festival v Locarno, kar je velika čast, saj je prvi slovenski otroški film, ki je sprejet na ta festival in to je zagotovo dobra popotnica," pravi Ana Kovačič iz filmske ekipe Igrišča ne damo! Film se lahko ob otroški igralski zasedbi, ki so jo deloma zbrali z avdicijami, nekaj pa je že izdelanih skaterjev, pohvali z uglednimi igralskimi imeni (Kaja Zabret, Kaja Šuštar, Niko Lemark, Youri Friderich, David Trontelj, Marko Mandić, Gregor Zorc, Tihomir Stanić, Ivana Roščić, Enis Bešlagić, Saša Pavček, Voranc Mandić, Sarah Al Saleh, Mark Jacob Cavazza, Dario Nožić Serini) in široko koprodukcijo - Slovenski filmski center, RTV Slovenija, Češki filmski sklad, Hrvaški avdiovizualni center, srbsko ministrstvo za kulturo ter številni ostali. Na velika platna pride v začetku septembra.

Skate park je sicer zalilo, a vsaj za nekaj kadrov je uspelo.
Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek
Igrišča ne damo!, slovenski mladinski film
Urša Premik
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta